Cele 3 vești bune despre Omicron. S-ar putea să nu fie chiar atât de grav

Ultima actualizare:

    Un virus care infectează mai ușor, dar dă simptome la fel de ușoare poate fi o veste bună
Un virus care infectează mai ușor, dar dă simptome la fel de ușoare poate fi o veste bună

Noua variantă de COVID cu peste 50 de mutații, clasată de OMS ca fiind „îngrijorătoare”, a pus pe jar omenirea. Este de 12 ori mai transmisibilă decât tulpina inițială, apărută în Wuhan, și ar avea o rezistență crescută la vaccinuri. Totuși, sunt și vești bune: se pare că dă simptome ușoare, iar contagiozitatea ei ridicată ar putea fi chiar în avantajul nostru.

Dă simptome mai ușoare

Președinta Asociației Medicale din Africa de Sud, dr. Angelique Coetzee este cea care a informat autorităţile sud-africane în legătură cu apariţia unei noi variante a coronavirusului. Ea observase la pacienţii COVID pe care îi trata că manifestau simptome care nu aveau sens la prima vedere. Ulterior, s-a demonstrat că sunt infectați cu noua variantă, numită Omicron. „Simptomele lor erau atât de diferite şi atât de uşoare faţă de cele pe care le tratasem înainte”, a declarat ea, conform The Telegraph. Mai exact, Omicron pare să dea simptome mai ușoare, de oboseală, dureri de cap, dureri musculare, timp de 1-2 zile, fără pierderea gustului și a mirosului. Pacienții au fost tratați acasă și nu au necesitat oxigen. Este drept că majoritatea erau tineri, jumătate din ei nevaccinați. Rămâne de văzut cum va acționa Omicron la pacienții în vârstă, cu boli asociate. 


    Din primele date, Omicron dă doar oboseală accentuată și dureri de capFoto: Shutterstock
Din primele date, Omicron dă doar oboseală accentuată și dureri de capFoto: Shutterstock

Nu ar mai dezvolta alte mutații

Contagiozitatea ridicată a noii variante de COVID ar putea fi atât o amenințare, cât și „călcâiul lui Ahile”, adică vulnerabilitatea noului virus mutant, e de părere dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru specialist în medicină de dezastre. El a explicat pentru ziare.com că rata rapidă de replicare ar împiedica apariția altor tulpini. Astfel, valul 5 pe care l-ar genera ar putea fi și ultimul. „Viteza cu care se răspândește o pandemie este direct proporțională cu viteza cu care se termină pandemia. Din motive cu totul naturalistice, când virusul a contaminat toate gazdele, unele vor trăi, unele vor muri. Drept urmare, este un dezavantaj pentru Omicron că are o rată foarte mare de transmisibilitate, de infecțiozitate și că este atât de rapid. Pentru că asta înseamnă că dintr-o dată, de la un contact prelungit care favorizează apariția altor tulpini, ajungem să vorbim de o luptă rapidă, care se rezolvă repede. Și care, deși Omicron pare înspăimântător, nu mai lasă loc pentru tulpini emergente. Și acesta este motivul pentru care oameni din domeniu cred că Omicron s-ar putea să fie ultima tulpină pentru o bună perioadă de timp, tocmai pentru că pare atât de înspăimântător”.  

Vaccinurile nu ne lasă complet neprotejați


    Serurile actuale poate nu ne vor feri de infectare, dar ne vor proteja de formele grave de boalăFoto: Shutterstock
Serurile actuale poate nu ne vor feri de infectare, dar ne vor proteja de formele grave de boalăFoto: Shutterstock

În condițiile în care Omicron a acumulat un număr record de mutații, multe dintre ele vizând imunitatea, experții mondiali se tem ca nu cumva această variantă de virus să fie rezistentă la vaccinuri. Cercetătorii analizează acest aspect și urmează să dea un răspuns în următoarele zile. „Cred că va fi o scădere a efectului. Doar că nu știu cât de mult, pentru că trebuie să așteptăm datele”, a spus Stéphane Bancel, directorul Moderna. Reprezentanții Pfizer au început deja lucru la un ser adaptat, cu toate acestea, își păstrează optimismul: „Mă îndoiesc că vom fi complet neprotejați în fața tulpinii Omicron. Important este că avem deja secvențierea viruslui și de aici pornește totul”, a declarat Albert Bourla, CEO Pfizer. Și Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Cantacuzino, e ușor optimist: „În urma infecţiei sau vaccinării sistemul nostru imunitar nu dezvoltă un singur tip de anticorp. Chiar dacă o parte dintre mutaţiile acumulate de Omicron pot eroda într-o oarecare măsură protecţia conferită de imunitatea dobândită prin boală sau vaccinare, ar fi necesar un număr mare de mutaţii pentru a ocoli în totalitate mecanismele de protecţie. Virusul ar trebui să se modifice foarte mult, iar acest lucru i-ar putea aduce unele dezavantaje”. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net