Cele mai frecvente pericole de la locurile de joacă

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Atenţie, părinţi! Locurile de joacă din parcuri nu sunt mereu cele mai sigure pentru copii. Aparatele vechi, vandalizate, pot fi, câteodată, adevărate capcane. Un expert tehnic cu 21 de ani de experienţă ne spune la ce să fim atenţi şi ce măsuri să luăm dacă observăm nereguli.

Avem în primul rând o problemă de organizare şi de legislaţie, ne spune Alin Constantinescu, responsabil cu securitatea lucrărilor şi verificarea tehnică a instalaţiilor, autorizat ISCIR, şi consultant în dezvoltarea parcurilor de distracţii. „În 2006, locurile de joacă au fost scoase de sub incidenţa ISCIR, însă nu s-a mai specificat cine le face reviziile, ce pregătire trebuie să aibă personalul care le întreţine şi le supraveghează, cine e tras la răspundere în cazul în care se produc accidente. Ele sunt şi acum în administrarea primăriilor, prin serviciile ADP”, atrage atenţia specialistul. 

Numai în Bucureşti sunt 1.300 de locuri de joacă, mai mari (în parcuri) sau mai mici (în cartiere, printre blocuri). 80% ajung să fie vandalizate, ceea ce pune în pericol siguranţa copiilor. „Am găsit tobogane sparte, incendiate, leagăne rupte, funii tăiate intenţionat... Vandalizarea este cea mai mare problemă a acestor aparate, nu uzura. ADP nu are fonduri să ţină pasul cu repararea lor. Cineva le verifică în fiecare dimineaţă, apoi ele sunt lăsate nesupravegheate din lipsă de personal”, mai spune Alin Constantinescu.

simeon stalpnicul png

Leagănele, toboganele, balansoarele şi zonele de căţărat sunt cele mai obişnuite jucării. Expertul tehnic ne spune ce probleme pot apărea la fiecare în parte.

simeon stalpnicul png

Toboganele. Marea lor problemă este degradarea suprafeţei de alunecare. Dacă aceasta e foarte uzată şi are gelcoat-ul sărit, va fi scoasă la iveală fibra tăioasă care poate tăia şi zgâria copilul. „Am întâlnit multe situaţii în care persoane rău intenţionate aruncă sticlă pisată pe suprafaţa de alunecare. E cumplit de periculos pentru copil, aşa că e bine să verificaţi înainte dacă totul este OK. Nu-l lăsaţi pe cel mic să se dea pe burtă, pentru că poate cădea în cap. O altă regulă de respectat pentru a evita accidentele este să nu se facă «trenuleţul», să nu se dea mai mulţi copii repede unul după altul”, vă mai sfătuieşte Alin Constantinescu. Vara şi iarna, evită toboganele metalice care sunt fie foarte fierbinţi, fie foarte reci şi alunecoase. „În urmă cu cinci ani, unei fetiţe i-au luat foc chiloţii la propriu. Erau dintr-un material textil. Iarna, când e ger, alunecă mai tare decât trebuie. Din ianuarie 2018, trebuie desfiinţate”, mai spune expertul tehnic.

Balansoarul-căluţ. Este destinat copiilor mai mici. Înainte de a-i lăsa să-l folosească, verifică dacă se mişcă din fundaţie, aşa cum trebuie, sau din sistemul de prindere, dacă are mânerele de susţinere în bună stare, dacă nu e rupt sau crăpat. De jur împrejur trebuie să fie covor antiimpact.

Leagănele. Lanţul trebuie să fie în stare bună, să nu aibă zale rupte, sistemul de prindere să fie ferm şi stabil. „Nu e niciun pericol dacă scârţâie sau nu au direcţie bună. Problema e dacă şuruburile nu sunt bine strânse. Leagănele cu lanţ sunt mai bune decât cele cu bară fixă pentru că suportă mai uşor uzura şi sunt mai flexibile. Cele din fier au rulmenţi care se uzează rapid. atenţie şi la scaun, să nu fie tăiat, rupt, să agaţe şi să zgârie copilul!”, declară expertul.

Caruselul rotativ. Sistemul său de prindere e fixat cu un rulment. Dacă aparatul nu e stabil, înseamnă că rulmentul e rupt. Sistemul de susţinere cu mâna trebuie să fie şi el bine fixat.


    Balansoar cu  rulmentul uzat
Balansoar cu rulmentul uzat

Balansoarele. Punctul lor sensibil e sistemul de prindere pe structură. Verificaţi să nu existe părţi ale structurii fisurate, cu semne de rupere a sudurii. Când troncăne, când se mişcă stânga-dreapta, riscă să se rupă

simeon stalpnicul png

Zonele de căţărat. Cablurile sunt foarte sigure, ele nu se pot rupe, fiind proiectate să reziste la greutăţi de peste o tonă. Însă pot fi tăiate de persoane rău intenţionate. Astfel, uită-te să nu fie tăiat sistemul de ancorare, să nu fie desfăcute şuruburile, să aibă materialul textil neuzat. „Sub materialul textil de protecţie sunt nişte toroane metalice care pot înţepa copilul, dacă sunt la vedere”.

Topul accidentelor

Căderi de pe platforme/tobogane

Copii loviţi de leagăne în acţiune pentru că nu se asigură atunci când trec prin dreptul lor

Căzături la locurilor de joacă neprevăzute cu zone moi 

La groapa cu nisip, cei mici îşi aruncă nisip în ochi unul altuia. „Există şi aici nişte reguli care spun că nisipul trebuie să aibă o granulaţie mică, să alunece prinde degete şi să nu poate fi aruncat”, mai spune Alin Constantinescu.   

Reguli de respectat

Respectă toate informările de pe panoul cu instrucţiuni

Ai grijă ca cel mic să folosească doar aparatele destinate vârstei

Dacă observi nereguli, sună la ADP sau la Poliţia Locală. „În lipsa personalului, ne bazăm pe spiritul civic al cetăţenilor care e bine să anunţe autorităţile”, mărturiseşte specialistul. 

Cine a fost de vină în cazul 

incidentului din Parcul Tei

La jumătatea lunii septembrie, o fetiţă s-a rănit în Parcul Tei din Capitală după ce o chingă a unui echipament de căţărat s-ar fi desprins, copilul căzând şi suferind o contuzie abdominală. Alin Constantinescu s-a ocupat de expertiza tehnică a aparatului cu pricina, iar rezultatele vin să tragă un semnal de alarmă. „În interiorul funiei respective sunt 19 toroane metalice, fiecare având capacitatea de a susţine 65 kg. În total, funia susţine peste 1,2 tone. Nu se putea rupe, ea a fost secţionată ca urmare a unor acţiuni mecanice specifice procedeelor de tăiere, intenţionat, de o mână criminală, lucru demonstrat de o analiză microscopică a toroanelor secţionate”, explică expertul tehnic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net