Cele mai frumoase paduri din Romania
Scăpaţi de rutina cotidiană şi de stresul oraşului mergând în mijlocul naturii! Click! vă prezintă cinci dintre cele mai frumoase păduri din România.
Sunt multe locuri în ţara noastră care merită văzute şi savurate. Un weekend în mijlocul naturii vă poate încărca bateriile şi asta fără să cheltuiţi prea mult. O alegere excelentă ar fi cele mai frumoase păduri din România, aşa că, înainte de a vă face planuri, urmăriţi sugestiile noastre: sunt şanse mari să scăpaţi de fumul grătarelor. Nu este un top, ci doar o selecţie de locuri care vă pot rămâne în suflet.
1. Pădurea Bogăţii
Situată în judeţul Braşov, Pădurea Bogăţii este o rezervaţie naturală înfiinţată în 1980. Legea a protejat-o de "foamea" tăietorilor de lemne, aşa că puteţi admira în tihnă şi în deplinătatea ei una dintre cele mai frumoase păduri din România. Rezervaţia ocupă 8.500 de hectare pe ambele laturi ale Munţilor Perşani, fiind împărţită între comunele Apaţa, Hoghiz şi Măieruş. Mergeţi pe DN 13 Braşov - Sighişoara şi sigur o nimeriţi.
Pădurea Bogăţii este una dintre cele mai reprezentative păduri de foioase de la noi din ţară, cu fagi amestecaţi cu goruni şi carpeni. Aici botaniştii au remarcat o ciudeţenie: inversarea straturilor de foioase: gorunul apare pe o poziţie superioasă faţă de fagete, care pot fi găsite la baza versanţilor. Pe lângă arbori, aici cresc tufişuri şi arbori de statură joasă. Şi, în funcţie de noroc, vă puteţi întâlni cu mistreţi, căprioare sau alte animale sălbatice. Site-ul cesavezi.ro ofgeră o prezentare detaliată a pădurii.
2. Pădurea Mociar
Continuăm periplul prin cele mai frumoase păduri din România mergând tocmai în judeţul Mureş. În drum spre staţiunea Sovata, în apropiere de satul Nădaşa, se află cea mai bătrână pădure de la noi din ţară. Pe o suprafaţă de 569 de hectare, la altitudinea de 400 de metri, găsiţi Pădurea Mociar, din care izvorăşte pârâul cu acelaşi nume.
Circa 300 de arbori au vârste cuprinse între 650 şi 720 de ani, iar jumătate dintre stejari s-au uscat "de bătrâneţe". Unele exemplare sunt atât de mari încât patru oameni ţinându-se de mână abia îi pot cuprinde, scrie gradinamea.ro. Acţiunea omului este redusă, probabil şi din cauza accesibilităţii reduse.
3. Pădurea Cozia
Minunile se află uneori la doi paşi, trebuie doar să facem puţină linişte în noi şi să privim în jur. La fel şi cu cele mai frumoase păduri din România. Pe valea Oltului, pe versantul opus oraşului Brezoi, se află pădurea Cozia. Plecând de la mănăstirea Turnu către cabana Cozia, intraţi parcă într-o altă lume. Cel mai bine e să mergeţi vara sau toamna, când culorile vii ale frunzişului vă vor îmbăta. Iar de sus, de pe culme, aproape de cabana Cozia, veţi avea lumea la picioare. Blogul de călătorii al Alexandrei conţine o descriere excelentă a experienţelor pe care le puteţi trăi şi o colecţie de imagini uluitoare.
4. Pădurea Letea
Din Carpaţii Meridionali "sărim" direct în Delta Dunării, pentru a vedea şi aici una dintre cele mai frumoase păduri din România. La 23 de kilometri nord-vest de oraşul Sulina, între braţele Chilia şi Sulina, se află Pădurea Letea, cu o vârstă apropiată de cea a Mociarului: 700 de ani. Se întinde pe circa 3.000 de hectare şi este cea mai nordică pădure subtropicală a Europei.
Aici există o combinaţie rară de peisaj, cu pădure şi deşert pe parcursul a câteva sute de metri. Copacii sunt răsuciţi şi aplecaţi, ceea ce îţi dă un setiment ciudat, iar în unele zone poţi vedea liane. Nu trebuie să uitaţi de caii sălbatici de la Letea - e posibil să vă privească de undeva de la distanţă.
5. Pădurea Caraorman
Rămânem în Deltă pentru "vecina" Letei. Şi Pădurea Caraorman poate fi trecută la categoria "cele mai frumoase păduri din România". Situată pe partea sudică a braţului Sulina (până la aproape de braţul Sfântu Gheorghe), se întinde pe suprafaţa de 2.245 de hectare. Turiştii care merg aici au ocazia să vadă dune de nisip impresionante, de până la 10 metri înălţime.
Stejarii depăşesc 30 de metri, iar "vedetă" este un exemplar bătrân de 400 de ani, cu circumferinţa trunchiului de 4 metri. Ramurile ating pământul şi de aceea a fost botezat "stejarul îngenuncheat". Ca parte a Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării, printre speciile protejate se află şi una de vulturi, care trăiesc în zonă.