Cepoi: Două medicamente destinate bolnavilor de cancer inregistrează probleme de aprovizionare
Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi a anunțat, luni seara, la Guvern că Proiectul Legii Sănătăţii va fi lansat în dezbatere publică şi aprobat de Guvern după ce prevederile actului normativ vor fi prezentate şi instituţiilor financiare internaţionale. In plus, ministrul a adăugat că Sistemul de sănătate înregistrează probleme de aprovizionare pentru doar două tipuri din cele 25 de medicamente incluse în programele naţionale pentru bolnavii de cancer, producătorii fiind de acord să furnizeze medicamentele, dar având nevoie de timp pentru a le produce
"Legea sănătăţii va fi aprobată de Guvern după ce vom primi punctele de vedere formulate de instituţiile financiare internaţionale, a anunţat luni ministrul Sănătăţii Vasile Cepoi, precizând că proiectul de lege a fost dezbătută în primă lectură în şedinţa de guvern de luni
Marţi proiectul legii sănătăţii va fi postat, în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Sănătăţii. "După ce primim şi punctele de vedere fromulate de instituţiile financiare internaţionale, legea va fi trecută din nou prin Guvern şi apoi supusă dezbaterii publice şi transmisă Parlamentului, a precizat Cepoi. Potrivit acestuia, capitolul referitor la urgenţe rămâne nemodificat, inclusiv cele legate de SMURD.
Datele prezentate, luni seara, la sediul Guvernului, de către ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, relevă că din totalul celor 25 de tipuri de medicamente, doar pentru şase tipuri au fost înregistrate probleme de aprovizionare, dintre care pentru patru tipuri situaţia a fost rezolvat prin intermediul Unifarm.
"Pentru celelalte două au avut loc discuţii, producătorii sunt de acord să le furnizeze, dar au nevoie de un anumit interval pentru a le produce", a adăugat Cepoi.
El a susţinut în acest context că datele furnizate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer "nu sunt întocmai corecte".
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a solicitat, duminică, premierului Victor Ponta să finanţeze sistemul public de sănătate cel puţin la limita de avarie, atenţionând că altfel numărul deceselor va creşte tot mai mult, în condiţiile în care speranţa de viaţă a românilor este cu cinci ani mai mică decât a europenilor.