Cine a cumpărat bijuteria pe care Maria Tănase a purtat-o până la moarte: inelul cu safir de la Brâncuși

Ultima actualizare:

Un inel cu safir și diamante care a aparținut celebrei Maria Tănase a fost vedeta unei licitații organizată de Galeriile Artmark. Bijuteria, singura pe care cântăreața a purtat-o până la moarte a fost scoasă la vânzare cu un preț de pornire de 1.000 de euro, dar a fost adjudecată pentru 11.000 de euro. Inelul este un cadou pe care Maria Tănase l-a primit de la Constantin Brâncuși, în timpul în care cei doi trăiau o frumoasă poveste de dragoste.

Cea mai iubită bijiterie

Maria Tănase și Constantin Brâncuși. Foto: Arhivă
Maria Tănase și Constantin Brâncuși. Foto: Arhivă

La cea mai recentă licitație, organizată la Galeriile Artmark, au fost scose la vânzare mai multe bijuterii și obiecte care au aparținut celebrei cântărețe Maria Tănase.

Vedeta evenimentului a fost, cu siguranță, inelul cu safir și diamante de care celebra interpretă de muzică populară nu s-a despărțit până la moarte.

Este vorba despre un cadou primit de la Constantin Brâncuși, o bijuterie ce provine din colecția familiei. Inelul este realizat din aur roșu de 10K și argint, este decorat cu un safir oval de cca. 3,50 ct., anturat de zece diamante rose-cut (de cca. 0,80 ct).

Inelul cu safir și diamante pe care Maria Tănase l-a primit de la Brâncuși. Foto: Artmark
Inelul cu safir și diamante pe care Maria Tănase l-a primit de la Brâncuși. Foto: Artmark

Bijuteria a fost însoțită și de o mărturie testamentară a moștenitorului.

„În dimineața zilei de 2 mai, Maria sosește acasă pe strada Popa Nan nr. 32, foarte obosită și dărâmată de boală. Este transportată la spitalul Bernat Andrei.

Vestea îmbolnăvirii Mariei se răspândește în toată țara. Fiind foarte bună prietenă cu marele Constantin Brâncuși, într-o relație de amiciție, primește în dar de la acesta un inel cu 10 diamante veritabile și un safir albastru, lăsat cu jurământ, să-l poarte pe deget (fiind singura bijuterie) purtată până la moarte. (…)”

Ultima dorință a Mariei Tănase privind inelul

„Maria a lăsat cu limbă de moarte ca toate bijuteriile și o parte din bunurile personale, precum și inelul de pe deget, să-mi fie lăsate mie ca strănepot, care-i adoram cântecul și îl fredonam încă din copilărie.

Printre aceste lucruri valoroase și cu tentă istorică, mi-a lăsat și un testament olograf, o statuetă din lemn primită tot de la Constantin Brâncuși, o tabacheră cu numele ei gravat, un încălțător de pantofi special și multe alte bijuterii și pietre prețioase. Am scris și o carte, așa cum îmi cerea în testament”, povestește Dumitru Cercel, strănepotul artistei.

Cine a cumpărat inelul Mariei Tănase

Inelul cu safir și diamante a avut un preț de pornire de 1.000 de euro. A fost cumpaărat cu 11.000 de euro de un cumpărător anonim care a licitat online.

Tot din „colecția Maria Tănase” provin și alte obiecte: o pereche de brățări fixe inscripționate cu numele artistei, o pudrieră aurită, cu monograma sa, și un încălțător din bronz aurit – toate acestea fiind însoțite de documente ce le dovedesc autenticitatea.

Brățările Mariei Tănase. Foto: Artmark
Brățările Mariei Tănase. Foto: Artmark

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Lopez și Ben Affleck profimedia 0874148830 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Plaja Neptun amenajata (10) jpeg
Screenshot 2024 08 22 233310 jpg
fratii tate jpg
Soseaua Centura Barlad jpeg
BeFunky collage (20) jpg
virus 5768628 1920 jpeg
Urme lăsate de fulger pe corpul unui om  Foto Salvamont Argeș Facebook jpg
sala de clasa  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net