Cine a fost cel mai popular sf├ónt din istoria bimilenar─â a cre╚Ötin─ât─â╚Ťii?

image
Un t├ón─âr b─ârbat portughez intrat ├«n ordinul franciscan la ├«nceputul secolului al XIII-lea e de atunci ╚Öi p├ón─â azi cel mai apreciat sf├ónt al cre╚Ötin─ât─â╚Ťii, dup─â Sf. Fecioar─â Mariafoto:www.e-communio.ro

Cre╚Ötin─âtatea celebreaz─â luni, 13 iunie 2016, memoria celui mai popular sf├ónt din ├«ntreaga sa istorie aproape bimilenar─â. Sf├óntul Anton de Padova, un fost c─âlug─âr franciscan, pe numele s─âu real Fernando Martin de Bulhoes, s-a n─âscut la Lisabona la 15 august 1195, ├«n Portugalia (la 15 august se marcheaz─â anual una dintre cele mai importante s─ârb─âtori mariane) ╚Öi s-a stins din via╚Ť─â la 13 iunie 1231, ├«n apropiere de Padova, ├«n nordul Italiei.

La mai pu╚Ťin de un an de la moartea sa, 13 mai 1232, Anton de Padova a fost declarat sf├ónt de c─âtre Pap─â, fiind cea mai rapid─â declara╚Ťie de acest tip din ├«ntreaga istorie a Bisericii cre╚Ötine, cu excep╚Ťia cazului mamei lui Isus Cristos, Sf. Maria.

Catolicii ╚Öi ortodoc╚Öii ├«l pre╚Ťuiesc deopotriv─â la aproape opt secole de la moartea sa┬á

Toată lumea îl cunoaște așadar de aproape opt secole pe Sfântul Anton și nu contenește să vorbească despre binefacerile pe care el continuă să le împarte tuturor acelora care aleargă la ajutorul său.

În fapt, atât creștinătatea catolică, cât și cea ortodoxă recunosc, chiar dacă cea din urmă cu jumătate de gură, că puterea acestui sfânt întrece adesea așteptările evlavioșilor care își pun încrederea în el. Faimei de făcător de minuni ce o avea încă din zilele în care trăia i s-a adăugat cea consumată după moartea sa.

Numeroasele biserici zidite ├«n cinstea lui sunt nenum─ârate, iar altarele ├«nchinate amintirii lui se g─âsesc at├ót ├«n catedralele m─âre╚Ťe ale ora╚Öelor, dar ╚Öi ├«n modestele bisericu╚Ťe de la sate. Icoana lui, prezent─â ├«n casele cre╚Ötine, str─âjuie╚Öte de la loc de cinste fericirea familiilor.

Sfântul Anton a devenit sfântul universal, și această popularitate i-a adus-o tocmai faima minunilor sale. Un papă din secolul al XIX-lea, Papa Leon al XIII-lea, i-a găsit cel mai potrivit supranume: sfântul lumii întregi.

Bucureștenii se închină la statuia acestuia fie în catedrala catolică, fie în biserici ortodoxe

├Än Bucure╚Öti, spre exemplu, Sf├óntul Anton e cinstit cu prec─âdere ├«n zilele de mar╚Ťi, de peste ani.

La Catedrala Catolic─â ÔÇ×Sf. IosifÔÇŁ exist─â o statuie a sf├óntului ce adun─â s─âpt─âm├ónal zeci de p├óini aduse ofrand─â de zeci de credincio╚Öi care vin s─â se roage pentru rezolvarea durerilor sau patimilor lor. Aceste p├óini ajung, ├«n cele mai multe cazuri, la cei care nu au nimic de m├óncare. E interesant de ╚Ötiut c─â nu doar catolicii fac acest lucru, ci ╚Öi foarte mul╚Ťi ortodoc╚Öi. Ace╚Ötia fac de multe ori confuzia ├«ntre sfin╚Ťii Anton de Padova ╚Öi Antonie cel Mare, cel din urm─â fiind cel care a dat na╚Ötere mi╚Öc─ârii isihastice din Egipt din secolul al IV-lea d.C.┬á

Realitatea face ca ├«n fiecare mar╚Ťi, dup─â modelul inspirat de catolici, Biserica ortodox─â din Centrul Vechi cu hramul Sf. Antonie cel Mare, de l├óng─â Hanul lui Manuc, e luat─â cu asalt de diver╚Öi credincio╚Öi.┬á Cu to╚Ťii vorbesc despre minunile s─âv├ór╚Öite de Sf. Antonie, dar pentru un observator atent e evident c─â re╚Ťeta aplicat─â de credincio╚Öi vine pe filiera sf├óntului ce odihne╚Öte ╚Öi azi la Padova.

Povestea zecilor de minuni făcute de sfânt de-a lungul timpului

În ce constă faima sfântului?  Se spune despre minunile Sfântului Anton au devenit în timp atât de dese încât, dacă ar fi adunate, ar alcătui o minune fără sfârșit. Ba, s-a mai spus și că ar fi ceva cu totul neobișnuit dacă acestea nu s-ar mai întâmpla.

Spre exemplu, a pus la loc piciorul pe care ╚Öi-l t─âiase un t├ón─âr, din c─âin╚Ť─â c─â-╚Öi lovise tat─âl cu acesta. O femeie care se temea c─â nu-i fuseser─â iertate p─âcatele, a putut vedea cu ochii ei cum acestea se ╚Ötergeau de pe h├órtia pe care ea le scrisese ca s─â le arate sf├óntului. Un altul a ├«ncercat s─â-l p─âc─âleasc─â cer├óndu-i s─â-i ├«nvie fiul. ├Äns─â lucrurile aveau s─â ia o ├«ntors─âtur─â dramatic, c─â ci t├ón─ârul ├«n cauz─â muri cu adev─ârat, iar tat─âl, dezn─âd─âjduit, cer├ónd Sf├óntului Anton iertare, ├«l rug─â cu lacrimi s─â-i ├«nvie feciorul, ceea ce omul lui Dumnezeu, iert─âtor ╚Öi bl├ónd, ╚Öi f─âcu.

Anton de Padova ╚Öi-a ├«ntrebuin╚Ťat puterea de a face minuni chiar ╚Öi pentru tat─âl s─âu, aflat la Lisabona. Acesta era ├«nvinov─â╚Ťit de crim─â, pentru c─â ├«n gr─âdina lui se descoperise cadavrul unui om. ├Än zadar tat─âl se ap─ârase, c─âci fu dus ├«n ├«nchisoare ╚Öi era c├ót pe ce s─â fie os├óndit, c├ónd sf├óntul, ca s─â arate nevinov─â╚Ťia tat─âlui s─âu, r─âm├ón├ónd ├«n rug─âciune pe amvon la Padova, unde predica, ap─âru la Lisabona, merse la cimitir s─â cheme din morm├ónt pe cel ucis ╚Öi ├«l duse viu ├«naintea judec─âtorilor care aflar─â din ├«ns─â╚Öi gura lui c─â acesta era nevinovat.

Sf├óntul Anton de Padova este redat de cele mai multe ori purt├ónd ├«n bra╚Ťe un copil. Legenda spune c─â pe c├ónd era odat─â la Camposampiero, un or─â╚Öel aflat ├«n apropiere de Padova, vegh├ónd noaptea ├«n rug─âciune, ├«n casa contelui de acolo, pruncul Isus i se ar─ât─â ├«ntr-o str─âlucire mare ╚Öi se l─âs─â luat ├«n bra╚Ťe ╚Öi dezmierdat de Anton, care, fericit la culme, ├«i spuse cele mai dulci vorbe de iubire. Contele v─âzu ╚Öi auzi totul ╚Öi povesti ╚Öi altora minunea petrecut─â.

├Äntr-un alt ora╚Ö avea s─â aduc─â pace ├«ntr-o familie, f─âc├ónd s─â vorbeasc─â un nou-n─âscut, pentru a o ap─âra pe maic─â-sa de ├«nvinuirile nedrepte ale so╚Ťului. Dar o minune ╚Öi mai zguduitoare a f─âcut la Floren╚Ťa, unde, spre a dovedi c├ót de ur├ót este viciul zg├órceniei, a spus c─â zg├órci╚Ťii ├«╚Öi ╚Ťin inima ├«n lada de bani. ╚śi pentru c─â tocmai atunci murise unul dintre ace╚Ötia, localnicii au c─âutat ╚Öi┬á g─âsit ├«ntr-adev─âr inima plin─â de s├ónge a acestuia ├«n cuf─ârul cu bani.

Anton de Padova avea un talent deosebit ╚Öi pentru predicarea cuv├óntului Domnului. Vorbea ├«ntr-o singur─â limb─â, dar era ├«n╚Ťeles de to╚Ťi cei ce-l ascultau, indifferent de etnia lor. Iar predicile sale, de╚Öi rostite cu glas normal, se auzeau p├ón─â la mari dep─ârt─âri.

Faima sa deosebită constă în descoperirea lucrurilor pierdute sau furate

Faima sfântului portughez constă în mod particular din harul deosebit al acestuia de a regăsi lucruri pierdute sau furate.

Spre deosebire de al╚Ťi sfin╚Ťi, Anton de Padova m├óng├óie ╚Öi ajut─â pe acei care, din vina sau f─âr─â vina lor, au pierdut lucruri scumpe sau folositoare ╚Öi vor s─â le g─âseasc─â. ├Änt├ómplarea care i-a adus renumele Sf├óntului Anton s-ar fi petrecut ├«n Fran╚Ťa.

Pe c├ónd Sf├óntul Anton se afla la Montpellier, i s-a furat un manuscris ├«n care el comentase psalmii. Sf├óntul ╚Ťinea mult la aceast─â oper─â a sa ╚Öi de aceea se ├«ndrept─â cu rug─âciuni fierbin╚Ťi c─âtre Dumnezeu ca s─â-l ajute s-o g─âseasc─â. Rezultatul? Pe c├ónd ho╚Ťul traversa un pod ├«nalt, ├«i ie╚Öi ├«nainte un individ furios care ├«l amenin╚Ť─â cu sabia, poruncindu-i s─â duc─â ├«napoi manuscrisul. F─âr─â ├«nt├órziere, Sf├óntul Anton ╚Öi-a dob├óndit manuscrisul.

Puterea rug─âciunilor sale a devenit a╚Öadar proverbial─â. A╚Öa c─â ast─âzi to╚Ťi cei ce-╚Öi pun speran╚Ťa ├«n Sf├óntul Anton au convingerea ferm─â c─â tot ce se pierde se poate ╚Öi afla prin interven╚Ťia acestuia.

Acestei convingeri i se adaug─â ╚Öi siguran╚Ťa c─â toate cele existente nu se vor mai pierde, dac─â vor fi ├«ncredin╚Ťate grijii sf├óntului. Tocmai de aceea mul╚Ťi ├«╚Öi recomand─â Sf├óntului Anton bunurile personale, al╚Ťii, ├«nainte de a pune la po╚Öt─â sau a trimite lucruri, h├órtii de valoare, le pun sub paza Sf├óntului Anton.

Despre faima sf├óntului se pove╚Öte╚Öte ╚Öi ├«n urm─âtoarele r├ónduri: se spune c─â un negustor din Spania, numit Anton Dante, plecase ├«n America de Sud pentru comer╚Ť, ╚Öi se oprise la Lima. So╚Ťia sa, r─âmas─â acas─â, ├«i scrise ├«n mai multe r├ónduri, ├«ns─â nu primi nici un r─âspuns.

Întristată de acest fapt, se duse în biserica Sfântul Francisc din Oviedo, unde era o statuie a Sfântului Anton, și-i puse în mână o scrisoare pentru bărbatul ei; apoi făcu o rugăciune fierbinte, cerând acestuia să-i dea harul să primească răspuns. A doua zi veni iarăși să se roage sfântului și văzu scrisoarea tot în mâna acestuia. Atunci, crezând că era tot aceea ce o pusese ea, se plânse că sfântul n-o ascultase.

Un c─âlug─âr, prezent ├«n biseric─â, o ├«ndemn─â s─â ia scrisoarea din m├óna Sf├óntului, c─âci el ├«ncercase, dar nu izbutise. Femeia ├«ntinse m├óna ╚Öi scoase cu u╚Öurin╚Ť─â scrisoarea. ├Än acela╚Öi timp ├«i c─âzur─â la picioare, din haina sf├óntului, 3.000 de scuzi mexicani. Deschise scrisoarea ╚Öi afl─â r─âspunsul dorit, precum ╚Öi l─âmuriri privitoare la bani.

Negustorul îi scria, printre altele, că îi trimitea răspunsul prin același călugăr franciscan care îi adusese scrisoarea...

Un alt simbol al sf├óntului e floarea de crin, semn al cur─â╚Ťeniei suflete╚Öti de care acesta a dat dovad─â pe tot parcursul vie╚Ťii sale p─âm├ónte╚Öti.┬á

M─ârturii despre interven╚Ťiile supranaturale ale Sf├óntului Anton de Padova

vladut
Satul Aceredo jpg
brad pitt angelina jolie jpg
1 bruce willis jpg jpeg
cub ion ╚Ťiriac png
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Alexandru Arsinel batran
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 19 august sfantul andrei stratilat si credinciosii sai soldati 2593 la numar fresca la manastirea sucevita jpeg
Lacul Morii jpg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Orașul Granadilla jpg
GettyImages 1338148296 jpg
7 act 1 2col trotineta jpeg