Cine a fost Claudiu Iordache, figura simbol a Revoluției de la Timișoara

23 noiembrie 2021
article img
Claudiu Iordache a fost unul dintre cei mai mari revoluționari români Sursa foto: Facebook

A murit Claudiu Iordache, una dintre figurile simbol ale Revoluţiei Române din Decembrie 1989 de la Timişoara. Decesul s-a petrecut la 20 noiembrie. Revoluționarul avea 79 de ani. Potrivit familiei, se pare că moartea sa a fost cauzată de o culpă medicală.

Soţia şi cei doi fii acuză o eroare medicală: „Ar fi putut fi în viaţă în acest moment dacă aceia chemaţi în ajutorul vieţii lui ar fi pus un diagnostic corect, urmat de un tratament salvator”, se arată pe pagina de Facebook a acestuia.

Claudiu Iordache a participat la Revoluţia Română din Timişoara. El a fost și unul dintre cei 11 membri fondatori ai Societăţii Timişoara, organizaţie înfiinţată în prima lună după căderea regimului Ceaușist, scrie Adevărul

Claudiu Iordache a fost director general al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, din 2004 până în martie 2018, când a fost demis într-un mod controversat. Anterior, el a deţinut diverse funcţii publice, fiind şi parlamentar în Adunarea Constituantă (1990-1991). A fost poet, dramaturg, prozator, eseist, membru al Uniunii Scriitorilor, dar a avut şi activitate publicistică. 

A murit Claudiu Iordache. Ce a scris familia pe Facebook 

Familia lui Claudiu Iordache a scris pe Facebook că „a plecat atât de neaşteptat, de nedrept, încât şocul plecării sale este copleşitor, striveşte sub greutatea lui cuvintele care ar încerca să înţeleagă.”. 

Soţia şi copiii spun că decesul a fost provocat de o eroare medicală: „Ar fi putut fi în viaţă în acest moment dacă aceia chemaţi în ajutorul vieţii lui ar fi pus un diagnostic corect, urmat de un tratament salvator. Dacă empatia, umanitatea le-ar fi condus paşii pe drumul salvării unei vieţi. Din nefericire, nu a fost să fie aşa. Şi el a plecat. A plecat luând cu el întreaga lume dinlăuntrul său: o bogăţie uriaşă de sentimente, de emoţii, de gânduri, de cunoştinţe! A plecat cu tot ceea ce era al lui, şi nu va putea fi înlocuit niciodată de nimeni!”

Aceştia spun că: „Actele sale de curaj, personalitatea lui extraordinară au marcat istoria Anului 1989 în România şi în lume, precum şi istoria celor trei decenii ce i-au urmat. Poet fragil, sensibil, tulburător, reflectând în poemele sale realitatea oglindită în propria inimă, scriitor puternic, complex, impresionant, privind neobosit lumea prin ochii luptătorului pentru Libertate şi Dreptate, un erudit, un intelectual profund, un spirit înalt, frumos, generos, mereu dedicat celuilalt, mereu dedicat Libertăţii, pe care a iubit-o ca pe un ţel suprem al vieţii sale!” 

Familia subliniază că Iordache s-a lovit de nenumărate ori de „zidul tăcerii ori indiferenţei lumii în care trăim, dar nu a încetat o clipă să spere că poate produce schimbarea reală, nu a încetat o clipă să scrie, să gândească planuri de acţiune, prin fiecare cuvânt şi pas al său căutând să-i aducă şi pe ceilalţi pe drumul Libertăţii şi al Adevărului.”