Cine este Eduard Mirițescu, noul şef al Poliţiei Române. Ce cazuri de notorietate a rezolvat

Ultima actualizare:
Poliţiştii prahoveni au rezolvat un caz complicat şi l-au prins pe criminalul Vasile Pascale
Poliţiştii prahoveni au rezolvat un caz complicat şi l-au prins pe criminalul Vasile Pascale

Eduard Miriţescu (51 de ani), numit şef interimar al Poliţiei Române după demisia lui Liviu Vasilescu, a condus, din februarie 2016 până în aprilie 2019, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova.

El preluase instituţia într-un moment complicat, când scandalurile de corupţie în rândul poliţiştilor erodaseră încrederea oamenilor.

  • Are mai multe diplome! Eduard Miriţescu, noul şef al Poliţiei Române, a absolvit Academia Tehnică Militară Bucureşti - Facultatea de Electronică şi Informatică, apoi a studiat la Academia de Studii Economice Bucureşti - Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune şi la Universitatea “Spiru Haret” Bucureşti - Facultatea de Drept şi Administraţie Publică, arată adevarul.ro.
  • Moment de criză. El a fost numit la conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova în februarie 2016 şi, timp de şase luni, a condus singur instituţia, fără adjuncţi. A preluat şefia într-un moment de criză: ofiţerii cu experienţă se pensionau, iar scandalurile de corupţie în rândul poliţiştilor cu funcţii mari erau la ordinea zilei.


    Poliţiştii prahoveni au rezolvat un caz complicat şi l-au prins pe criminalul Vasile PascaleFoto: adevarul.ro
Poliţiştii prahoveni au rezolvat un caz complicat şi l-au prins pe criminalul Vasile PascaleFoto: adevarul.ro
  • Puşti salvaţi. În perioada în care a dirijat IPJ, Prahova a devenit primul judeţ din ţară în care a fost declanşat mecanismul ”Alertă Răpire Copil”. În martie 2018, doi puşti au fost răpiţi dintr-o comună de tatăl lor, cetăţean grec, cu probleme din cauza traficului de droguri. Copiii au fost salvaţi înainte de a păţi ceva grav. 
  • Cadavrul de pe câmp. Un alt caz de notorietate, rezolvat în timp ce s-a aflat la conducerea Poliţiei Prahova, este o crimă. În august 2016, o femeie de 43 de ani a fost găsită moartă pe un câmp. Avea un ciob în gât, iar cadavrul era înfăşurat în saci din plastic. În urma unei ample anchete, în care au fost implicaţi zeci de poliţişti, a fost prins şi vinovatul. Era vorba despre amantul femeii, Vasile Pascale, prins pe autostradă în timp ce se întorcea de la mare.
  • Metoda “Moş Crăciun”. Tot cu Eduard Miriţescu la comandă, poliţiştii prahoveni au reuşit să prindă autorii celui mai mare jaf din istoria Prahovei, cu un prejudiciu de 300 de milioane de lei. Sediul Fan Curier din Păuleşti a fost spart în septembrie 2016, iar hoţii au fost prinşi opt luni mai târziu. Erau infractori ”şcoliţi” în Franţa, unde dăduseră atacuri prin metoda ”Moş Crăciun” (intrau în clădire printr-o gaură făcută în acoperiş).
  • Pe urmele escroacelor. Sunt celebre acţiunile organizate de poliţiştii conduşi de Eduard Miriţescu la clanurile de ”vrăjitoare” din Ploieşti. Tămăduitoarele promiteau leacuri şi vrăji cu ajutorul cărora persoane aflate în perioade dificile ar fi scăpat de necazuri. Printre victime s-au aflat în special români plecaţi în SUA.
  • Cu mâncarea la pachet. Până să fie numit în funcţia de inspector şef al IPJ Prahova, Miriţescu a fost şef de Cabinet al Poliţiei Prahova, post pe care l-a ocupat timp de zece ani. Era cunoscut ca poliţistul care venea de acasă cu mâncarea la pachet şi conducea una dintre cele mai ieftine maşini care puteau fi văzute la sediul Poliţiei Prahova, un Peugeot 206. Ca maşină de serviciu, el folosea o Dacia Logan. Într-un interviu acordat pentru “Adevărul”, acum câţiva ani, el mărturisea că nu-i plac maşinile puternice. ”Merg regulamentar, cu centura pusă. Mă opreşte poliţistul, prezint legitimaţia, acte, documente”, spunea Miriţescu. 
  • Fără cafea şi tutun. Foştii săi colegi îşi amintesc că el nu consuma produse fast-food şi cafea, nu fuma şi era cunoscut pentru stilul lui de viaţă sănătos. Noul şef al Poliţiei Române e căsătorit, iar soţia lui este director la o şcoală din Ploieşti. Nu are copii, dar este naş ”de meserie”: prietenii săi spun că are cel puţin patru fini.

Liviu Vasilescu s-a întâlnit cu membrii clanului Duduianu

Chestorul Liviu Vasilescu a demisionat marţi din funcţia de şef Poliţiei Române, după scandalul generat de întâlnirea acestuia cu membri ai ­clanului Duduianu, în noaptea de 8 spre 9 august, înainte de înmormântarea fostului lider al grupării. 

Florin Mototolea (Emi Pian) a fost înjunghiat mortal pe 4 august, într-un conflict izbucnit la o partidă de barbut. Trupul neînsufleţit a fost ţinut în casa familiei, timp în care sute de oameni au venit la priveghi fără a respecta normele sanitare, iar poliţiştii n-au intervenit. 

Elvis Pian, fratele lui Emi, a susţinut că a avut o întâlnire, într-o biserică din Bucureşti, cu Liviu Vasilescu, pentru a negocia condiţiile de înmormântare. Pe 27 august, fostul şef al Poliţiei Române a confirmat această întâlnire, după ce preşedintele Klaus Iohannis ceruse clarificări publice privind episodul scandalos al întrevederii cu interlopii.


    Foto: Inquam Photos
Foto: Inquam Photos

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net