Cine munceşte azi va cădea în boală

Ultima actualizare:

    Munca este interzisă  în această zi  de sărbătoare
Munca este interzisă în această zi de sărbătoare

Biserica Ortodoxă cinsteşte pe 2 februarie, la 40 de zile de la Crăciun, Întâmpinarea Domnului. Tradiţia populară denumeşte această sărbătoare Stretenie sau Ziua Ursului. Se consideră că, în această zi, anotimpul rece se confruntă cu cel cald.

Sărbătoare mare! Potrivit credinţei populare, cei care lucrează pe 2 februarie vor cădea în boală. Mai mult, cine munceşte în această zi i se va strâmba gura. În popor, praznicul este cunoscut drept Stretenia şi cinsteşte ziua aducerii pruncului Dumnezeiesc de Fecioara Maria şi de dreptul Iosif la Templul din Ierusalim.

Conform scrierilor teologice, Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la naşterea lui Iisus Hristos, pe 2 februarie. Mântuitorul este dus la Templu pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice întâi născut de parte bărbătească să fie închinat lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naştere. În acest moment se făcea şi curăţirea mamei. În Templu, Pruncul Iisus, Fecioara Maria şi dreptul Iosif au fost întâmpinaţi de dreptul Simeon şi de prorociţa Ana.

În popor, ziua de 2 februarie este cunoscută şi drept Ziua Ursului, scrie adevarul.ro. Ca să fie sănătoşi, copiii erau unşi cu grăsime de urs şi se credea că puterea animalului era transferată asupra lor. Se mai zice despre Stretenie că este o zi cu multe ceasuri rele, iar cine se naşte sau cine face nuntă în această zi va avea parte numai de necazuri.

simeon stalpnicul png

De asemenea, tradiţia spune că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog. Dacă îşi vede umbra, animalul se sperie şi se retrage, prevestind astfel prelungirea iernii cu şase săptămâni. Dacă în ziua de Stretenie cerul este înnorat, ursul nu-şi poate vedea umbra şi rămâne afară, prevestind slăbirea frigului şi apropierea primăverii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tv rusia jpg
image
image
image
image
image
image
avion freepik jpg
papua noua guinee istock jpg
test jpg
lucrari valea oltului jpg
5 front Arsenie Boca jpg
upu spital tg jiu7 jpeg
Frigider FOTO Shutterstock jpg
otel inoxidabil vase istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net