Cinema Patria, groapa de gunoi din inima Capitalei
Un bec chior aruncă o lumină prăpădită în hol, în panoul electric pare că a intrat un roi de albine, mirosul de canal te învăluie din toate părţile, igrasia a cucerit pereţii, iar într-un birou zac două coroane de mort. Nu este un decor de film de groază, aşa arată, la trei ani de la închidere, cinematograful bucureştean Patria, cel mai mare din România.
Bulevardul Magheru, nr. 12-14. Aici, la parterul blocului Aro, se află Cinema Patria. ”Născut în ianuarie 1935, decedat în noiembrie 2015”, ar trebui să scrie la intrarea în bătrânul templu al filmului românesc, ajuns acum un mort fără groapă.
Până în 1948 s-a numit ”Cinema Aro”, iar comuniştii i-au schimbat numele. Are două săli: una cu o capacitate de 1.014 locuri şi alta mai mică – devenită în anii 2000, Cafe Cinema 3D, cu câteva zeci de locuri pe canapele.
Este inclus pe lista monumentelor istorice din Bucureşti, dar şi încadrat în categoria I de risc seismic, deci pericol public şi cu risc foarte ridicat de prăbuşire în cazul unui cutremur de intensitate mare.
Porţile i-au fost închise de Legea nr. 282/2015, care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în spaţiile comerciale precum magazine, săli de spectacole şi structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora.
Regizorii români se călcau în picioare să-şi lanseze filmele la cel mai important cinematograf din România, iar cozile la filmele importante au dat peste cap nu o dată circulaţia pe marele Magheru. Reporterii Click! i-au trecut pragul şi au descoperit că în nici trei ani de la închidere, sala s-a degradat cu o viteză fantastică.
La intrare au rămas afişe ale ultimelor spectacole jucate aici, dar degradarea este vizibilă pentru că în loc de uşile de acces sunt plase de fier. Holurile au ajuns coşuri de gunoi, iar sala mare şi lojele sunt cufundate în întuneric. Pereţii sunt coşcoviţi, mâncaţi de igrasie, scaune rupte, maşini de scris, birouri vechi de 50-60 de ani zac răsturnate prin camere.
Rămăşiţe ale capitalismului (imprimante şi un dvd), alături de amintiri ale comunismului şi chiar un cotor întreg de bilete pentru ultimul spectacol care nu a mai apucat să fie, totul zace aruncat de-a valma, dar îngropat sub praf, urină şi mizerie.
Primăria sectorului 1 a preluat cinematograful şi promite să aducă înapoi vremurile sale de glorie. Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, se va întâlni azi cu edilul-şef al Capitalei, Gabriela Firea, pentru a stabili cum se vor sincroniza cele două instituţii, pentru a reabilita blocul şi cinematograful, în acelaşi timp.
«Îi vom reda frumuseţea de odinioară»
”Noi am preluat cinematograful şi promitem să îi redăm frumuseţea de odinioară. Vom colabora cu Primăria Capitalei care va consolida clădirea de deasupra. În afară de modernizarea sălilor, aici vom amenaja un muzeu al cinematografiei, în subsol vom deschide restaurante şi cafenele, iar în pod va apărea o bibliotecă”, ne-a expus Petruţa Ulmeanu, reprezentantul sectorului 1, planurile pentru noul complex cultural Patria.