Cip, cirip, ce cald e-aici! Cuiburi artificiale pentru păsările din Capitală


    Primele cuiburi au fost amplasate în Herăstrău (foto: SOR)
Primele cuiburi au fost amplasate în Herăstrău (foto: SOR)

Ceata lui pițigoi ciripește veselă într-un copac din Cluj-Napoca. Peste câteva zile, păsările cântătoare din Capitală se vor putea adăposti de ploaie ori de prădători în cele o sută de cuiburi artificiale pe care reprezentanții Societății Ornitologice Române (SOR) au început să le amplaseze în parcuri.

După ce în această iarnă au amenajat 30 de spații de hrănire pentru păsările din parcuri, angajații SOR au demarat un alt proiect care vine în ajutorul înaripatelor. O sută de cuiburi artificiale vor fi ridicate în copacii din parcurile Herăstrău, Tineretului, Cișmigiu și Carol. Până acum au fost amplasate 68 de astfel de căsuțe în care păsările cântătoare să-și amenajeze cuiburi în vederea creșterii puilor care eclozează în această primăvară.

Cuiburile artificiale sunt realizate din lemn și au fost tratate pentru a rezista la intemperii. Sunt trei modele diferite, în funcție de specia pentru care sunt destinate. Primul model, cu o intrare de doar 28 de milimetri este  pentru păsări de dimensiuni mici, precum pițigoii albaștri (Parus caeruleus). Faptul că intrarea este atât de mică împiedică alte specii să îl ocupe și ține afară prădătorii.

Al doilea model, cu o intrare cu diametrul de 32 de milimetri poate fi ocupat de păsări mai mari puțin precum vrăbii sau pițigoi mari (Parus major). Al treilea model de cuib este unul cu o deschidere mai mare și poate fi folosit de mai multe specii precum măcăleandrul (Erithacus rubecula), codroșul de pădure (Phoenicurus phoenicurus) sau mierla (Turdus merula), spun reprezentanții SOR. Acțiunile de montare a cuiburilor s-au desfășurat cu aprobarea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).

Amplasarea de cuiburi artificiale pentru păsări a devenit o necesitate în pădurile sau grupurile de copaci tineri unde lipsesc scorburile și alte cavități naturale. Păsările insectivore, care beneficiază de aceste cuiburi, devin o alternativă la utilizarea pesticidelor: un pițigoi face zilnic aproape 900 de curse cu omizi și insecte la puii din cuib. În funcție de specia țintă, cuiburile se amplasează la înălțimi între doi și cinci metri. Cuibul este amplasat cu intrarea spre est, sud-est și trebuie să aibă o vizibilitate bună, astfel încât pasărea să poată observa dacă există sau nu prădători în apropierea cuibului.

„Aceste cuiburi vor fi monitorizate de echipa SOR și de voluntari și sperăm să avem o rată foarte bună de ocupare a lor. Cuiburile le servesc păsărilor ca loc în care să își crească puii primăvara și vara, iar pe timp de iarnă sunt folosite ca loc de înnoptat. Dacă afară sunt minus 10 grade Celsius, într-un astfel de cuib temperatura este cu zece grade mai ridicată, iar acest lucru poate însemna diferența dintre viață și moarte pe timp geros”, susțin specialiștii SOR.

bianca dragusanu niculae badalau gabi badalau jpeg
anisia gafton jpg
Florin Piersic Jr  la 40 de intrebari cu Denise Rifai (1) Foto Kanal D JPG
cub brigitte pastramă png
zodii care nu stiu sa se imbrace jpg
pantofi jpg
Salvamar Mamaia foto Primaria Constanta jpeg
culita sterp daniela iliescu jpg
Aeroportul din Herson FOTO Profimedia
Delta Dunării FOTO ARBDD jpg
image
image
image
image
Jim Parums si fiica jpg
Suporteri Qatar la Cupa Mondială de fotbal 2022 FOTO Profimedia jpg
image png
Salvamar Mamaia foto Primaria Constanta jpeg
bianca dragusanu niculae badalau gabi badalau jpeg
arsenie boca jpg