Circ cu apa caldă şi căldura pe banii bucureştenilor
Bătaie de joc la cel mai înalt nivel. Reprezentanţii instituţiilor care controlează robinetul de căldură din casele bucureştenilor joacă alba-neagra pe nervii noştri. După ce şeful RADET a anunţat că oamenii vor fi lăsaţi în frig peste o săptămână din cauza lipsei banilor, primarul general şi ministrul energiei au replicat că acesta e nebun şi că trebuie să-şi dea demisia.
„Uite apa, nu-i căldura” e jocul preferat al celor trei mari actori din telenovela „Iminenta sistare a încălzirii în Bucureşti”. Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al RADET, Gabriel Dumitraşcu, a dat palpitaţii bucureştenilor ieri la prânz, când a anunţat că regia îşi va suspenda activitatea deoarece nu are bani pentru a-şi plăti furnizorii. La ora 17.00, ministrul energiei, Andrei Gerea, l-a făcut „iresponsabil” şi „înţărcat de la banul public”, pe motiv că declaraţiile lui afectează interesele, securitatea şi sănătatea bucureştenilor.
O oră mai târziu, primarul general interimar, Dan Ştefănel Marin, anunţa că Dumitraşcu delirează şi că bucureştenii nu vor avea probleme cu încălzirea în această iarnă. Edilul a cerut înlocuirea actualilor şefi ai regiei cu unii capabili să emită un plan de restructurare a RADET. Singurul lucru de necontestat e că regia e în pragul falimentului şi că nu mai poate furniza servicii de alimentare cu apă caldă şi căldură la parametrii legali.
Cine este vinovat de dezastrul de la RADET
- Primăria Bucureşti. A preferat să „pompeze” sute de milioane de lei anual pentru subvenţii, în loc să investească în înlocuirea reţelelor ciuruite. Circa 80% din ţevile care transportă apă caldă sunt mai vechi de 30 de ani. Prin ele se pierde circa 38% din cantitatea totală de apă caldă furnizată. Pierderile sunt plătite tot de bucureşteni prin banii alocaţi de primărie cu titlu de subvenţie. Toţi primarii generali de până acum au cumpărat votul bucureştenilor prin menţinerea tarifului Gigacaloriei la un nivel extrem de redus. Bucureştiul are unul dintre cele mai mici tarife la energia termică livrată populaţiei (169,88 lei/Gcal).
- ELCEN. Principalul producător de energie termică în Bucureşti, aflat în subordinea Ministerului Economiei, a apelat la cele mai mârşave metode a recupera restanţele financiare ale RADET. Compania a pus poprire pe conturile regiei pentru a forţa mâna primăriei să plătească facturile neachitate pentru apa încălzită livrată populaţiei. RADET nu a mai avut acces la banii încasaţi de la bucureştenii oneşti sau la subvenţiile virate de primărie. Reprezentanţii companiei au replicat că şi ELCEN are datorii la furnizorii de gaze, pe care nu le pot plăti altfel.
- Guvernul României. Deşi a fost de acord cu comasarea serviciilor de producere (ELCEN) şi livrare (RADET) a agentului termic, Executivul nu a respectat paşii asumaţi prin memorandumul semnat în 2013. Interese de grup din cadrul Guvernului au făcut tot posibilul să întârzie fuziunea celor două societăţi.
Edilul general, limbaj de maidan la radio
Contactat telefonic de jurnaliştii Europa FM, pentru a explica dacă există riscul să rămânem fără apă caldă şi căldură, primarul interimar Dan Ştefănel Marin a dat un răspuns care i-a şocat pe toţi: „Băga-mi-aş **** în ei”. Nu se ştie sigur dacă edilul i-a înjurat pe reprezentanţii RADET sau pe cei ai firmei de telefonie pentru că, în momentul convorbirii telefonice, n-avea semnal prea bun la telefonul mobil.