Click! te învaţă cum să pregăteşti caloriferele pentru iarnă
Regiile de termoficare au început probele la căldură, iar, în curând, vom avea calorifere fierbinţi. Dar, asta, cu condiţia să fie pregătite pentru sezonul rece. Ce ar trebui să facem? În primul rând, caloriferele ar trebui spălate, iar apoi, după ce au primit agent termic şi s-au încălzit, recomandat este să le aeriseşti. Uite cum se pocedează!
Caloriferele se spală o dată pe an, în caz contrar nu vor funcţiona la capacitate maximă şi vor degaja mai puţină căldură. Acest lucru se întâmplă din cauza racordurilor sau a ţevilor înfundate. De obicei, se spală toamna, în cadă sau în faţa blocului, într-o zonă permisă folosindu-se o pompă de apă cu presiune mare. Atenţie! Caloriferele din fontă au, de obicei, depuneri mai mari decât caloriferele din aluminiu sau oţel, fiind recomandat să se spele mai des pe parcursul anului. Pentru că, deocamdată, nu există apă în istalaţii, caloriferele se pot spăla foarte uşor. Demontează-le cu atenţie şi transportă-le în cada din baie. Întoarce-le cu partea inferioară în sus şi spală-le cu ajutorul unui furtun racordat la bateria de la cadă, până când apa care se scurge devine curată. Presiunea apei trebuie să fie mare.
Cum speli caloriferul
O soluţie mai bună care protejează instalaţia de canalizare, dar şi obiectele sanitare din locuinţa ta (cada) este să scoţi şi să speli caloriferele în afara blocului, într-un loc permis. Condiţia este să te poţi racorda la o sursă de apă. Aceasta poate fi un robinet, o baterie din interiorul clădirii sau o cişmea. După ce ai terminat de spălat caloriferele, va trebui să le montezi schimbând şi racordurile vechi cu unele noi. Când regia sau societatea de termoficare vor da drumul la încălzire, verifică etanşările şi ţevile de legătură să nu existe scurgeri de apă.
Curăţă-le de praf şi vopseşte-le!
Caloriferele se curăţă atât în interior cât şi în exterior. Încearcă să înlături praful depus, spălând des elemenţii. Îndepărtează praful cu un aspirator sau foloseşte jetul de aer al uscătorului de păr. Apoi, poţi începe curăţarea caloriferelelor cu produse de curăţat din comerţ. În zonele greu accesibile dintre elemenţii caloriferului din fontă te poţi folosi de un băţ în jurul căruia ai înfăşurat o cârpă umedă, înmuiată în soluţie de curăţat. Pentru a preveni rugina, caloriferele ar trebui revopsite. Însă, înainte de asta, îndepărtează vopseaua cea veche. Dacă ai calorifere din oţel, acestea se curăţă mult mai uşor, pentru că au mai multe suprafeţe plane. Praful se poate şterge cu o cârpă umedă sau poate fi aspirat cu uşurinţă. Pentru spaţiile mai înguste, foloseşte un aspirator cu cap subţire.
5 paşi ca să le aeriseşti corect
Bulele de aer care se formează în interiorul caloriferelor scad transferul termic, deci costurile de încălzire cresc. Pentru ca instalaţia de încălzire a locuinţei să ofere un randament maxim, aerisirea caloriferelor este o operaţiune absolut necesară. În general, aceasta se face la câteva zile după ce se introduce apa în instalaţia termică pentru eliminarea aerului rămas în ţevi sau calorifere, la proba de toamnă sau oricând pe parcursul iernii.
-După ce caloriferele au fost umplute cu agent termic, ele ar trebui aerisite, pentru a se încălzi uniform.
-Se închid robineţii de tur şi de retur, indiferent de tipul de calorifer: din fontă, aluminiu sau oţel.
-Se deschide uşor robinetul de aerisire. La început, va ieşi apă cu aer până ce presiunea din interior scade la presiunea atmosferică.
-Se deschide uşor robinetul de retur, până când nu mai iese deloc aer, ci doar apă.
-Închidem robinetul de aerisire şi deschidem complet robinetele de tur şi retur.