Cocoşul castrat, o delicatesă care costă 70 de lei kilogramul

Ultima actualizare:

    Cocoşul este supus castrării la şase săptămâni după ieşirea din ou
Cocoşul este supus castrării la şase săptămâni după ieşirea din ou

Claponii sunt cocoşii castraţi, cu scopul de a obţine o carne mult mai fragedă, fără testosteron, care era nelipsită, în trecut, de pe mesele famiilor regale. Creşterea claponilor presupune însă specialişti pentru procedura chirurgicală de castrare, o operaţie foarte delicată.

Un agronom din Maramureş a decis să readucă în farfuriile românilor claponul (cocoşul castrat), a cărui carne reprezintă un răsfăţ gastronomic. Zis şi făcut. În urmă cu trei ani, Ioan Tătăran a început să crească, la ferma sa din Lăpuşel, şi claponi, pe lângă porcii de Mangaliţa şi puii hrăniţi natural.

”Am vrut să găsim din nou pe masă aşa-zisul <<caviar al agriculturii>>. În Franţa şi în Marea Britanie este foarte răspândit consumul claponului”, povesteşte, însufleţit, Ioan Tătăran. “La noi, până în anii ‘40 era o fermă unde erau crescuţi  claponi. Familia regală se aproviziona de acolo pentru ospeţele unde veneau musafiri de rang înalt”.

Incizie între ultima şi penultima coastă

Problema cu care se confruntă crescătorul de claponi este mortalitatea mare în urma castrării (care se face la săptămâni după de ies din ou), întrucât există foarte puţini specialişti care să poată face cu succes această operaţie. ”Până acum, eu am apelat la şeful catedrei de Chirurgie de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, care mi-a promis că va pregăti un medic din Baia Mare pentru a efectua asemenea intervenţii delicate”, explică Tătăran.

Ioan Tătăran îşi hrăneşte claponii cu grăunţe înmuiate în lapte şi cu furaje fără hormoni
Ioan Tătăran îşi hrăneşte claponii cu grăunţe înmuiate în lapte şi cu furaje fără hormoni

După trei serii de câte 100 de capete, afacerea începe să funcţioneze, spune agronomul. Carnea astfel obţinută se vinde în restaurante de lux, la preţ de peste 70 de lei kilogramul, în timp ce costurile de producţie se cifrează la 60-62 de lei pe kilogram. ”Mortalitatea e mare în urma castrării, mai ales fiindcă exită un stres de transport: ne-am dus cu ei la Cluj şi i-am adus înapoi. Era mai uşor dacă veneau aici câţiva specialişti, dar nu au putut, întrucât acolo, la Medicină Veterinară, fac asemenea operaţii la orele de laborator, cu studenţii. Se face o incizie între penultima şi ultima coastă şi se scoate testiculul. Sigur că orice rană creează o suferinţă pentru pasăre, dar cocoşii îşi revin repede. La ferma mea au murit cam 35 - 40 la sută din păsări, în urma castrării”, încheie inginerul agronom.

Click! spune

Cocoşii castraţi pot fi confundaţi cu găinile, doarece creasta lor nu mai creşte mult. Claponii nu pot fi sacrificaţi înainte de nouă luni după castrare, creşterea lor fiind mai lentă. Amestecul de furaje e special, fără hormoni, iar grăunţele sunt înmuiate în lapte. Toate acestea, la care se adaugă lipsa testosteronului, fac din carnea de clapon o delicatesă.

Citeşte articolul complet şi vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
egipt (315) jpg
femeie coreea1 jpeg
chipul real al lui iisus fotopixabay png
image
actualitate.net
image
actualitate.net