Codul Muncii s-a schimbat! Uite câte zile stai acum în preaviz
Ești concediat sau renunți de bunăvoie la slujbă? Ești obligat să stai în preaviz. Perioada a crescut de la 15 zile calendaristice la cel puțin 20 de zile lucrătoare. În plus, trebuie să stai la serviciu 8 ore pe zi.
Demisia este actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea termenului de preaviz. Acesta este de 20 de zile lucrătoare dacă te afli pe un post de execuție și de 45 de zile dacă demisionezi dintr-o funcție de conducere.
Și statul la serviciu s-a prelungit. De la 4 ore, s-a trecut la normă întreagă.
În cazul concedierii se întâmplă același lucru. Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să-și producă toate efectele și va înceta la data la care preavizul expiră sau la data la care angajatorul renunță total sau parțial la el.
În ce situații nu stai în preaviz
Poți să demisionezi fără preaviz doar în cazul în care patronul nu-și indeplinește obligațiile asumate prin contractul de muncă sau dacă își dorește și el acest lucru.
Potrivit legii, ai dreptul să intri în concediu în timpul preavizului, iar zilele curg fără ca preavizul să se suspende.
Poți efectua concediul de odihnă
În situația în care nu soliciți concediu, și încă mai ai zile neefectuate, angajatorul are obligația să-ți dea bani în schimb. De la această regulă sunt exceptate persoanele concediate care se află în perioada de probă.
Ele nu stau în preaviz, iar patronul nu trebuie să-și motiveze decizia.
Cum tergiversezi concedierea
Dacă te afli în situația în care ai fost dat afară, ai o portiță ca să tergiversezi plecarea. Intri în concediu medical.
”În perioada de incapacitate temporară de muncă, contractul se suspendă. Automat, nu poți să efectuezi nici o modificare asupra acestuia în această perioadă”, scrie în Codul Muncii.
Asta înseamnă că preavizul va curge după încetarea cauzei de suspendare a contractului de muncă. Atenție! Cine nu se supune previzului, poate fi sancționat disciplinar.
Codul Muncii a fost modificat ultima oară pe 7 august 2017 prin ordonanță de urgență.