Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, amânată
Votul pentru comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 a fost amânat. Liderul PSD grupului PSD din Camera Deputaţilor a propus retrimiterea proiectului de hotărâre la comisia de specialitate pentru a se stabili care sunt obiectivele comisiei, ținând cont că Parchetul General a demarat o investigație.
Comisiile juridice reunite au decis, marţi, să adopte un amendament la proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea comisiei de anchetă pe tema alegerilor prezidenţiale din 2009, prin care să elimine din sfera competenţelor faptele anchetate de Parchet în acest caz, respectiv abuzul în serviciu şi falsificarea documentelor electorale. Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, nu a dorit să explice ce obiective rămân astfel comisiei, spunând că publicul, dacă e interesat, va putea parcurge comunicatul oficial.
Amendamentul privind obiectivele Comisiei de anchetă a fost propus de preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea. El a fost votat de PSD, ALDE şi UDMR, în timp ce PNL şi USR s-au împotrivit.
"Pentru a nu mai exista niciun fel de confuzii am făcut un amendament (...) în care se precizează foarte clar că obiectul comisiei nu poate să constituie cercetarea în zona infracţiunilor de abuz în serviciu şi de falsificare a documentelor electorale, infracţiune de care nu am prea auzit, în aşa fel încât să nu ne suprapunem peste ancheta făcută de Parchet", a spus Nicolicea.
Preşedintele Comisiei juridice a fost solicitat să prezinte obiectivele acestei comisii, având în vedere că unele competenţe au fost eliminate, el refuzând. "Vă rog să vă uitaţi la articolul acela, avem de la litera a până la litera o, ca obiective. Sunt foarte multe. Nu pot să le enumăr acum pe toate", a spus el. Rugat să le precizeze doar pe cele importante, Nicolicea a repetat: "V-am spus, de la litera a, la litera o. Dacă vreţi, le citiţi".
Eugen Nicolicea a precizat că reprezentanţii instituţiilor publice vor fi obligaţi să vină la audieri, pe când celelalte persoane vor avea doar statutul de invitaţi, având opţiunea de a nu se prezenta. Întrebat dacă ele pot astfel refuza să participe, Nicolicea a confirmat: "Aşumându-şi riscul de a ascunde adevărul prin această chestiune şi urmările şi consecinţele de rigoare".
Parchetul instanţei supreme a deschis dosar penal privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi face cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, ancheta fiind începută după informaţiile făcute publice de Dan Andronic.