Compensarea prețului la energie va intra în vigoare de la 1 noiembrie


    Declarațiile au fost făcute după ședința de Guvern
Declarațiile au fost făcute după ședința de Guvern

Compensarea prețului la energie pentru consumatorii casnici și non-casnici va intra în vigoare de la 1 noiembrie, a anunțat, joi, premierul Florin Cîțu. Primul ministru a precizat că autoritățile se gândesc la o variantă de plafonare a prețului la gaze, dar această decizie va fi luată în funcție de măsurile celorloalte state europene.

Premierul a declarat joi că procesul de compensare a facturilor la gaze și curent electric va fi unul cât mai ușor, dar și cât mai rapid, fără să implice consumatorul.  „Vreau să mă asigur că ceea ce facem pe partea de compensare o să fie rapid, simplu și să nu implice foarte mult consumatorul. Vreau să fiu foarte clar: vorbesc de consumatorul casnic și cel non-casnic, pentru că vorbim și de companii mici și IMM-uri care nu au aceeași putere de negociere ca o companie mare. Vom avea aceste soluții cât mai curând ca să fie în vigoare de la 1 noiembrie. Acest produs să poată fi folosit și în alte situații excepționale pe viitor, să nu venim de fiecare dată să venim cu ceva nou. Dacă nu ne gândim la consumatorul non-casnic, putem să avem efecte perverse sau distorsionări la care nu te aștepți. Foarte simplu, dacă nu ne ocupăm de consumatorul non-casnic, vom vedea prețuri foarte mari la produse, inflație foarte mare, dobânzi etc”, a afirmat Florin Cîțu.


    Premierul a postat un mesaj și ep pagina sa de InstagramSursa foto: Instagram/Florin Cîțu
Premierul a postat un mesaj și ep pagina sa de InstagramSursa foto: Instagram/Florin Cîțu

Florin Cîțu, despre compensarea prețului la energie: „Avem resursele financiare”

Conform premierului, există resurse bugetare pentru acest proiect. „Efortul este pe două bugete: o parte în 2021 și o parte în 2022. Resursele financiare sunt alocate. Companiile din energie au încasări mai bune, vor alimenta mai mult bugetul de stat”, spune el.

Cîțu a precizat că de acest proiect vor beneficia 5,3 milioane de gospodării, aproape 10 milioane de persoane. Premierul susține că rolul legii consumatorului vulnerabil este de a face tranziția de la subvenția pentru gigacalorie. „Această subvenție să fie doar pentru persoanele care au nevoie. Azi, în București, subvenția o primesc și cei care câștigă foarte mult, ceea ce nu este corect. Această subvenție a întreținut un sistem ineficient. Le-a permis primarilor, companiilor, să nu dorească să eficientizeze sistemul”, a declarat Florin Cîțu. Acesta a spus că un eventual proiect de plafonare a prețurilor la energie nu exclude compensarea.

cub horoscop supărare png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Faimosii Survivor Romania joc imunitate Foto Pro TV jpg
front 1 Beyonce (gettyimages) jpg
Jennifer Lopez si Ben Affleck  jpeg
cosmin selesiB jpg
Icoana Basilica ro webp
Cuplu care doarme in pat - pijamale FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
miri nunta jpeg
calendar ortodox 2021 7 februarie sfantul partenie png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Icoana Basilica ro webp
Papa Francisc Captură video jpg
Marile lanțuri de magazine spun că nu duc lipsă de alimente jpeg