Controale ANPC! 31 de milioane de măști au fost oprite de la vânzare. Se vindeau produse periculoase

image
31 de milioane de măști au fost oprite temporar de la vânzare și alte 90.000 au retrase

Autoritatea Na┼úional─â pentru Protec┼úia Consumatorilor (ANPC) afirm─â c─â peste jum─âtate din m─â┼čtile de protec┼úie verificate ├«n ultima s─âpt─âm├ón─â aveau neconformit─â┼úi. Este vorba despre abateri de la modul de etichetare ╚Öi de comercializare, dar ╚Öi despre produse v├óndute de╚Öi erau notificate de Comisia European─â ca fiind periculoase. Astfel c─â au fost date amenzi de 1,75 milioane de lei.

M─â╚Ötile sunt la mare c─âutare de opt luni ├«ncoace, astfel c─â mul╚Ťi s-au g├óndit s─â se ├«mbog─â╚Ťeasc─â de pe urma lor. Fie au ├«ncept s─â le confec╚Ťioneze singuri, fie le import─â, ├«n special din China ╚Öi Turcia, de unde le iau mai ieftin.

Dar nu ├«ntotdeauna sunt de calitate ╚Öi respect─â normele impuse de lege. Inspectorii ANPC au verificat mai mul╚Ťi comercian╚Ťi zilele acestea, iar amezile au curs.

Inspectorii ANPC au dat amenzi pentru măști de 1,75 milioane de lei

ÔÇŁANPC supravegheaz─â pia┼úa de materiale de protec┼úie ├«nc─â de la ├«nceputul st─ârii de urgen┼ú─â ┼či de alert─â cauzate de pandemia cu Covid-19. Astfel, doar ├«n ultima s─âpt─âm├ón─â, au fost controla┼úi┬á 504 operatori economici, la nivelul ├«ntregii ┼ú─âri, constat├óndu-se abateri la 275 dintre ace┼čtia. Au fost verificate m─â┼čti ├«n valoare de 3,65 milioane de lei, constat├óndu-se abateri la echipamente individuale de protec┼úie (EIP), ├«n valoare de 2,1 miioane de lei, (aproximativ 58%)ÔÇŁ, a anun╚Ťat Eduardt Cozminschi, pre╚Öedintele ANPC, ├«ntr-o conferin╚Ť─â de pres─â.┬á

image
Eduardt Cozminschi, pre╚Öedintele ANPC, a vorbit ast─âzi despre controalele f─âcute la comercian╚Ťii de m─â╚Öti de protec╚Ťie

Comisarii au dat 382 de sanc╚Ťiuni, dintre care 114 avertismente ┼či 268 de amenzi, ├«n valoare de 1,75 milioane de lei, pentru ├«nc─âlcarea reglement─ârilor privind protec┼úia consumatorilor.

La acestea s-au ad─âugat m─âsuri complementare, ce constau ├«n oprirea temporar─â de la v├ónzare a peste 31 milioane de m─â┼čti ┼či oprirea definitiv─â de la comercializare a mai mult de 90.000 de m─â┼čti.

Abaterile constate de ANPC ├«n timpul verific─ârii m─â╚Ötilor de protec╚Ťie

În cursul acţiunilor de control s-au constatat o serie de abateri, printre care:

 • Lipsa total─â sau par┼úial─â a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului;
 • Lipsa ├«nscrierii instruc┼úiunilor de utilizare;
 • Lipsa men┼úion─ârii compozi┼úiei materialului utilizat;
 • Lipsa traducerii ├«n limba rom├ón─â a informa┼úiilor si instruc┼úiunilor pe etichetele de produs;
 • Lipsa indic─ârii elementelor de identificare ┼či caracterizare, referitoare la denumirea   produc─âtorului/importatorului/distribuitorului ┼či adresa sediului ├«n Rom├ónia;
 • Lipsa marcajului CE;
 • Lipsa declara┼úiei de conformitate;
 • Lipsa indica┼úiilor privind condi┼úiile speciale de depozitare ┼či/sau manipulare si/sau nerespectarea acestora;
 • Lipsa informa┼úiilor privind modul de intre┼úinere a EIP;
 • Lipsa lotului sau a num─ârului de serie ori a altui element care s─â permit─â identificarea m─â┼čtii- EIP;
 • Lipsa ├«nscrierii m─ârimii m─â┼čtii ÔÇô EIP;
 • Comercializarea de produse nesigure (├«n interiorul cutiei, m─â┼čtile nu erau ambalate);
 • Practici comerciale incorecte;
 • Lipsa afi┼č─ârii sau afi┼čare neconform─â a pre┼úurilor;

De asemenea, cei de la ANPC au găsit cutii cu măști care aveau elemente care pot induce în eroare consumatorul cu privire la legalitatea produsului. Mai exact:

 • ├«n declara┼úia de conformitate era ├«nscris c─â produsul masc─â era dispozitiv medical, iar raportul de testare era emis pentru un EIP care se supune altui cadru legal;
 • aplicarea marcajului CE de c─âtre organisme neacreditate;
 • aplicarea marcajului CE la produsele ÔÇ×m─â┼čti igienice lavabileÔÇ× ┼či ÔÇ×m─â╚Öti igienice lavabile pentru copiiÔÇŁ la care se afirm─â prin etichetare c─â ÔÇ×nu fac parte din grupa echipamentelor individuale de protec┼úie ┼či nici din grupa dispozitivelor medicaleÔÇŁ;

neconcordan┼ú─â ├«ntre denumirea produsului ┼či informa┼úiile de pe ambalaj ┼či cele din declara┼úia de conformitate emis─â de produc─âtor;

 • instruc┼úiuni de utilizare diferite de cele ├«nscrise ├«n fi┼ča tehnic─â, produsul fiind prezentat drept un dispozitiv medical de tipul II, de┼či documenta┼úia men┼úioneaz─â tipul I. Produsul avea marcajul CE f─âr─â ca produc─âtorul s─â poat─â prezenta un document eliberat de c─âtre un organism de evaluare a conformit─â┼úii.

În plus, unele măști aflate la vânzare apăreau în sistemul Rapex, unde sunt notificate de către Comisia Europeană produsele care sunt periculoase.

Din cauza num─ârului mare de m─â┼čti existente pe pia┼ú─â, verific─ârile ├«n acest domeniu continu─â, la nivelul ├«ntregii ┼ú─âri, p├ón─â la ├«ncheierea st─ârii de alert─â.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/mastile-de-protectie-8-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stie-toata-lumea 

https://www.click.ro/news/national/video-cum-iti-faci-singur-acasa-masti-de-protectie

Dorian Popa
FotoJet jpg
David Popovici, EPA jpg
FotoJet (4) jpg
FotoJet (1) jpg
image png
sotie cumpanasu jpg
cristina rus accident 2 JPG
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
iliescu revolutie jpg
foto1 vaci jpg
foto 1  h 56735691 jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
calendar ortodox 2021 18 august flor si lavru ermil serapion si polien manastirea sucevita jpeg
pensionari jpeg