Copiii din Giuleşti-Sărindar vor să producă energie electrică din gunoaiele care le-au împânzit cartierul

Ultima actualizare:

    Copiii care locuiesc în Giuleşti-Sârbi nu mai vor gunoaie pe străzi
Copiii care locuiesc în Giuleşti-Sârbi nu mai vor gunoaie pe străzi

Deşi învaţă în cele mai cumplite condiţii şi trăiesc într-unul dintre cele mai defavorizate cartiere ale Capitalei, Giuleşti-Sărindar, elevii Şcolii nr. 153 dau dovadă de multă imaginaţie şi spirit civic. Ei i-au impresionat pe cei mari cu proiectul lor de transformare a cartierului lor rău-famat într-o „fermă de energie”, folosind ca materie primă de preparare a electricităţii gunoaiele care zac la întâmplare pe străzile din apropierea caselor lor.

Ideea îndrăzneaţă de a transforma deşeurile menajere de pe străzi în energie utilizabilă aparţine elevilor clasei a VIII-a B . Copiii, sub îndrumarea profesorului Carmen Mihăilescu, au găsit o imensă oportunitate în folosirea gunoaielor care le-au invadat cartierul pentru crearea unei „ferme de energie”, care să alimenteze locuinţele din cartier. Elevii s-au strâns în laboratorul de fizică şi au realizat o serie de experimente practice cu ajutorul deşeurilor regenerabile: au produs electricitate folosind resturi de fructe, au obţinut hidrogen prin electroliză, au realizat proiectul unei centrale producătoare de energie verde, au conceput macheta funcţională a centralei şi au construit o eoliană de mici dimensiuni.

Aşa arată macheta fermei de energie
Aşa arată macheta fermei de energie

Pentru a strânge fonduri pentru proiectul lor, copiii au realizat obiecte artizanale din materiale reciclabile supuse vânzării. Însă, pentru a pune în practică această idee au nevoie de sume mult mai consistente. Ideea lor a fost premiată însă de reprezentanţii companiei de electricitate Enel, care au şi iniţiat acest program educativ. În cadrul aceluiaşi program, elevii Colegiului Naţional „Lucian Blaga” din Constanţa au primit premiul întâi pentru ideea creăii unui parc de distracţii autoalimentat cu energie electrică.

La fel de apreciat a fost şi proiectul elevilor Şcolii Gimnaziale nr. 6 din Timişoara, care au realizat macheta funcţională a unei staţii de autobuz ecologice. Eco staţia de autobuz a fost dotată cu 8 lămpi fotovoltaice, care permit stocarea energiei solare pe timp de zi şi comutarea automată pe iluminare când este necesar. Toţi elevii premiaţi în cadrul acestui program vor fi recompensaţi financiar şi cu diplome, azi, în cadrul unei ceremonii care va avea loc în aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Capitală. 

image
image
image
image
image
image
FotoJet jpg
calendar ortodox 2021 25 martie bunavestire mihai coman jpeg
Construcție casă dreamtime com jpg
grave 674443 1920 jpg
boy 1666611 1920 jpg
Kati Ognean arhiva personală jpg