«Copilul meu a murit din cauza rujeolei pe care a luat-o din spital»

Ultima actualizare:

    Laura Lişiţă, alături de unul dintre cei trei copii ai săi, pe care i-a vaccinat conform indicaţiilor medicului de familie
Laura Lişiţă, alături de unul dintre cei trei copii ai săi, pe care i-a vaccinat conform indicaţiilor medicului de familie

Alexandra Mihaela este una dintre cele 32 de victime ale rujeolei. Fetiţa avea 5 luni când s-a stins, în aprilie. Încă nu împlinise vârsta corespunzătoare pentru vaccinarea împotriva rujeolei, aşa că a luat virusul din spital, în timp ce era internată pentru o otită.

Rujeola face ravagii în România, din februarie 2016. A băgat spaima în părinţi, iar lipsa vaccinului împotriva acestei maladii a produs panică şi mai mare. 32 de copii şi tineri au fost răpuşi de atunci şi până acum de rujeolă, iar Alexandra Mihaela, din Lugoj, judeţul Timiş, este unul dintre ei. 

În luna aprilie, fetiţa, care avea doar 5 luni, a făcut otită, a povestit mama copilei, Laura Lişiţă (30 de ani). „Am dus-o la spitalul din Lugoj, unde veneau şi copii cu rujeolă. Aici, fata mea a intrat în contact cu virusul. Nu apucasem să o vaccinez, pentru că nu avea vârsta necesară. După ce s-a îmbolnăvit, medicii au trimis-o la Spitalul Victor Babeş din Timişoara”, a povestit mama pentru adevarul.ro.

Din păcate, rujeola i-a provocat fetiţei complicaţii respiratorii care i-au fost fatale. „Medicii au făcut tot ce au putut. Nici nu ştiu cum să le mulţumesc, dar Alexandra a mea n-a rezistat. Virusul a fost foarte violent”, a mai spus femeia, mamă a trei copii, alături de care locuieşte în „Mondialul Bocşei”, cel mai sărac cartier din Lugoj. Trecând printr-un asemenea necaz, Laura spune că toţi copiii ar trebui vaccinaţi: „Eu cred că toţi copiii ar trebui vaccinaţi, aşa cum spun doctorii. La o lună, la două, la trei. Dar să şi fie vaccinurile! Ceilalţi trei copii ai mei au toate vaccinurile şi îi mulţumesc lui Dumnezeu, nu am avut probleme cu ei!”, a încheiat Laura Lişiţă.

Cum se răspândește boala și ce simptome are

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Rujeola se răspândește prin intermediul picăturilor de salivă și al secrețiilor nazale pe care persoana infectată le împrăștie în jur în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii. Debutul bolii este brusc, cu febră (39 grade Celsius), dureri de cap, apoi secreții nazale apoase, strănut, înroșirea ochilor, intoleranță la lumină, dureri de gât, răgușeală, tuse.

Click! spune

  • 224.202 copii cu vârste între 9 luni şi 9 ani sunt restanţieri la vaccinare, potrivit Ministerului Sănătăţii 
  • De la debutul epidemiei de rujeolă, în februarie 2016, au fost confirmate 8.246 de cazuri
  • Până în prezent, s-au înregistrat 32 de decese
  • Epidemia a izbucnit la populaţii de etnie romă din judeţele Cluj şi Bistriţa
  • De la declanşarea epidemiei, rujeola s-a extins în 41 de judeţe. Cele mai afectate sunt: Timiş, Caraş-Severin şi Arad.

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru părinții care refuză să se informeze despre vaccinare


    Copiii nu vor mai putea  fi înscriși la creșă, grădiniță sau la școală dacă nu vor fi imunizați
Copiii nu vor mai putea fi înscriși la creșă, grădiniță sau la școală dacă nu vor fi imunizați

Peste aproximativ doi ani, adică în 2019, va intra în vigoare noua Lege a vaccinării, care acum este în fază de proiect. Potrivit acesteia, părinţii care vor refuza să participe la acțiunile de informare despre importanța vaccinării copiilor vor primi avertismente şi apoi amenzi care pot ajunge până la 10.000 de lei. „Părinţii vor fi amendaţi în situaţia în care refuză să participe la întâlnirea cu grupul de lucru, refuză să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informaţi despre vaccinuri. Practic, părintele are dreptul să refuze, dar îşi asumă toată responsabilitatea”, a declaratluni ministrul Sănătății Florian Bodog.

Aceleaşi pedepse sunt prevăzute şi pentru medici, şi pentru instituţiile statului dacă nu respectă Legea vaccinării, informează TVR. Proiectul mai prevede și obligativitatea efectuării vaccinurilor, care îi protejează pe copii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B, la intrarea în colectivitate. De asemenea, la înscrierea copiilor la creşă, grădiniţă sau şcoală, părinţii vor trebui să prezinte adeverinţe care să arate dacă cei mici au fost sau nu imunizaţi. Dacă există contraindicații la vaccinare, părintele trebuie să aducă o scutire emisă de Comisia Judeţeană de Vaccinare. Iar pentru cei care nu au probleme medicale, un calendar de recuperare. În cazul părinţilor care nu aduc adeverințe, conducerea şcolii va sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Iulia Vântur a făcut show ca la Bollywood la spectacolul aniversar Forever Loredana   Instagram jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 poza mare jpg
mircea beurab jpg
antimateria jpg
elena lasconi mircea geoana jpg
olive oil 1433506 1280 (1) jpg
lasconi orban jpg
tineri morti, carbonizati jpg
schelet dinozaur profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net