Coronavirus Rom├ónia. Strig─âtul disperat de ajutor al spitalelor! Ce lipsuri au unit─â╚Ťile medicale

coronavirus romania jpeg
Autorit─â╚Ťile iau m─âsuri pentru limitarea ├«mboln─âvirilor

Dup─â ce ├«n Capital─â au existat dona╚Ťii semnificative trimise c─âtre Institutul Na╚Ťional de Boli Infec╚Ťioase Prof. ÔÇ×Matei Bal╚ÖÔÇŁ, Gigi Becali ╚Öi Andra trimi╚Ť├ónd sume considerabile c─âtre unitatea spitaliceasc─â pentru ajutorarea bolnavilor de coronavirus, tot mai multe spitale din ├«ntreaga ╚Ťar─â anun╚Ť─â c─â se confrunt─â cu acelea╚Öi probleme: lipsa echipamentului de protec╚Ťie, lipsa aparaturii speciale ╚Öi, mai r─âu, lipsa testelor pentru COVID-19.

Astfel, tot mai multe unit─â╚Ťi medicale anun╚Ť─â c─â se afl─â ├«n situa┼úie critic─â ├«n privin┼úa echipamentelor necesare ├«n cazul ├«n care vor ajunge s─â trateze pacien┼úi cu noul coronavirus ┼či fac apel la solidaritatea cet─â╚Ťenilor ├«n aceste vremuri de criz─â.

Spitale din toat─â ╚Ťara, apel disperat la solidaritate

Joi, 19 martie, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie din Ia╚Öi a lansat un apel disperat. ÔÇ×├Än aceste ceasuri de cump─ân─â, spitalul nostru, ├«n special cadrele medicale trec printr-o perioad─â dificil─â. ├Änc─â suntem ├«n fa╚Ťa calmului dinaintea furtunii, dar care ╚Ötim c─â ne va lovi peste c├óteva zile.

Nevoile unui spital de stat, mai ales al nostru sunt mari, profilul de boli pulmonare nefiind ├«ndr─âgit de nimeni, mai ales de autorit─â╚Ťi. Doar ├«n momente de criz─â, cum este acesta, suntem solicita╚Ťi, dar f─âr─â fonduri sau ajutor. Echipamentele de protec╚Ťie lipsesc de pe pia╚Ťa rom├óneasc─â ╚Öi c├ónd vin, au pre╚Ťuri de 4.000 de ori mai mari fa╚Ť─â de acum 2-3 luni. Dac─â ├«n luna decembrie o masc─â simpl─â costa 0,1 lei acum este 4-5 lei ╚Öi nu se g─âse╚Öte, iar o masc─â de protec╚Ťie tip FFP2 a ajuns 50 ÔÇô 60 de leiÔÇŁ, a spus conf.dr. Cristina Grigorescu, managerul unit─â╚Ťii medicale.┬á

Aceasta a precizat c─â dou─â zone din spital sunt amenajate cu prelate de plastic ╚Öi cadre de aluminiu pentru a putea fi creat─â o zon─â sigur─â ╚Öi u╚Öor de dezinfectat. ÔÇ×Avem marea rug─âminte de a ne sprijini cu achizi╚Ťia oric─âror materiale din cele enumerate, pentru a putea s─â ajut─âm comunitatea ├«n aceast─â lupt─â. Echipa de medici ╚Öi asistente din cadrul spitalului nostru este de elit─â, reu╚Öind s─â trateze o cazuistic─â extrem de grav─â, func╚Ťion├ónd ca ╚Öi spital regional pentru chirurgia toracic─â, pneumologie, brohologie ╚Öi terapie intensiv─â pneumologic─â pentru ├«ntreaga Regiune de Nord-EstÔÇŁ, a mai spus managerul.

Medicii de la Spitalul de Boli Infec┼úioase din Timi┼čoara au transmis, de asemenea, acum dou─â zile, c─â au nevoie de echipamente. Apelul a venit din partea doctorului Virgil Musta, coordonatorul echipei de medici care a vindecat 16 pacien┼úi de coronavirus. Acesta a rugat comunitatea s─â spijine unitatea medical─â cu bani pentru echipamente, materiale de igien─â ┼či protec┼úie. Oamenii s-au mobilizat ┼či au r─âspuns rapid cererii. ├Äntr-o singur─â zi s-au adunat 130.000 de lei de la timi╚Öoreni.

Spitalul Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Tulcea a f─âcut ╚Öi el un apel de ajutorare. Unitatea medical─â a transmis c─â are nevoie de materiale sanitare, medicamente ╚Öi aparatur─â. ÔÇ×├Än principal, se dore╚Öte achizi╚Ťionarea de echipament de protec╚Ťie (m─â╚Öti, halate, combinezoane), medica╚Ťie antiviral─â, izolet─â cu targ─â ╚Öi 13 aparate de ventila╚Ťie mecanic─â pentru ATIÔÇŁ, au spus reprezentan┼úii spitalului.

┼×i Spitalul Judetean Mure╚Ö cerea ajutor s─âpt─âm├óna trecut─â, conducerea explic├ónd c─â unitatea medical─â are nevoie de aparatur─â de 70.000 de euro.

ÔÇ×Av├ónd ├«n vedere actualul context epidemiologic ne dorim s─â supliment─âm capacitatea de testare prin achizi╚Ťia de aparatur─â specific─â de testare COVID-19ÔÇŁ, a transmis pe pagina de Facebook Spitalul Clinic Jude╚Ťean Mure╚Ö. ÔÇ×Oricine dore╚Öte s─â ne sprijine ├«n acest demers, ├«n beneficiul s─ân─ât─â╚Ťii comunit─â╚Ťii, poate s─â doneze ├«n contul asocia╚Ťiei sau poate s─â cumpere aparaturaÔÇŁ, au transmis reprezentan┼úii acestuia.

Cum s-au mobilizat cet─â╚Ťenii pentru ajutorarea spitalelor

Un hotel de patru stele a fost pus la dispozi╚Ťie, gratuit, personalului medical care lucreaz─â pentru spitalele din jude╚Ťul Suceava cu pacien╚Ťi cu coronavirus sau suspec╚Ťi de infectate ╚Öi care nu doresc s─â pun─â via╚Ťa familiilor lor ├«n pericol.

ÔÇ×Cele 80 de camere vor fi puse la dispozi╚Ťia cadrelor medicale care nu se pot ├«ntoarce acas─â de frica de a nu-╚Öi infecta familia. Nu neap─ârat c─â sunt bolnave sau nu de coronavirus. Nu ne trebuie nici un ban din partea statului. Nu vrem nimicÔÇŁ, a spus Gabriel Melniciuc, managerul complexului hotelier.

De asemenea, o alt─â modalitate a fost reprezentat─â de dona╚Ťii. Oameni de afaceri dar ╚Öi cet─â╚Ťeni simpli┬ádin Ia╚Öi s-au implicat ├«n sprijinirea medicilor ╚Öi a personalului din spitale cu bani sau aparatur─â.┬á ┬á

Una dintre cele mai consistente dona╚Ťii a venit din partea unei asocia╚Ťii care construie╚Öte case pentru persoanele care nu au posibilit─â╚Ťi. Reprezentan┼úii acesteia au str├óns bani de la mai multe companii locale ┼či au cump─ârat un aparat de 55.000 de dolari care va ajuta realizarea mai multor teste COVID-19 ╚Öi la finalizarea mai rapid─â a analiz─ârii acestora.

┬á╚śi societatea de ap─â ╚Öi canal a ora╚Öului a donat 100.000 de lei pentru Spitalul de Boli Infec╚Ťioase ╚Öi ├«nc─â 100.000 de lei pentru Clinica de Anestezie ╚Öi Terapie Intensiv─â de la Spitalul Jude╚Ťean ÔÇ×Pius Br├ónzeuÔÇŁ Timi╚Öoara.

S-au mai implicat echipa care organizeaz─â cel mai mare eveniment caritabil pentru alerg─âtori din Timi╚Öoara, reprezentant┼úii unei pizzerii din ora┼č ┼či o societate care furnizeaz─â energie electric─â ┼či gaze naturale, care a anun┼úat c─â va dona 50.000 de euro pentru lupta ├«mpotriva COVID -19, potrivit libertatea.ro.

cub cub anamaria prodan lauren╚Ťiu reghecampf png
brenciu si nevasta jpg
image jpeg
cub laurette png
sotie cumpanasu jpg
image png
image png
anca serea jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Prezentare formular digital PLF - 18 dec 2021 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
incendiu de padure grecia jpeg
image png
image png
Plaja 2 Mai (24) jpg
foto   amenzi mai mari rovinieta  jpg