Coronavirusul ar putea să ne bage în șomaj tehnic. Ce înseamnă și cum ne afectează

image
Multe firme ╚Öi-ar putea ├«nchide por╚Ťile, iar angaja╚Ťii ar putea fi trimi╚Öi ├«n ╚Öomaj tehnic

Coronavirusul i-ar putea b─âga pe mul╚Ťi rom├óni ├«n ╚Öomaj tehnic, iar aceast─â m─âsur─â ar putea fi luat─â de multe firme care sunt nevoite s─â se ├«nchid─â ╚Öi s─â-╚Öi trimit─â angaja╚Ťii acas─â. Iat─â ce este ╚Öomajul tehnic ╚Öi ce bani vom primi ├«n aceast─â perioad─â.

Produc─âtorul de autovehicule Ford ├«nchide temporar activitatea la fabrica din Craiova, din cauza coronavirusului, iar to╚Ťi angaja╚Ťii vor intra ├«n ╚Öomaj tehnic de pe 19 martie p├ón─â pe 5 aprilie. Iat─â tot ce trebuie s─â ╚Ötii despre ╚Öomajul tehnic!

Ce este șomajul tehnic

Potrivit Codului Muncii, ┼čomajul tehnic reprezint─â ├«ntreruperea activit─â┼úii angajatorului ├«n baza articolului 53 din Codul Muncii, perioad─â ├«n care salaria┼úii beneficiaz─â de o indemniza┼úie pl─âtit─â din fondul de salarii. Valoarea indemniza┼úiei de ┼čomaj tehnic nu poate fi mai mic─â de 75% din salariul de baz─â corespunz─âtor locului de munc─â ocupat.

Iat─â ce prevede articolul 53 din Codul Muncii:

ÔÇ×(1) - Pe durata reducerii ┼či/sau a ├«ntreruperii a ├«ntreruperii temporare a activit─â┼úii, salaria┼úii implica┼úi ├«n activitatea redus─â sau ├«ntrerupt─â, care nu mai desf─â┼čoar─â activitate, beneficiaz─â de o indemniza┼úie, pl─âtit─â din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mic─â de 75% din salariul de baz─â corespunz─âtor locului de munc─â ocupat, cu excep┼úia situa┼úiilor prev─âzute la art. 52 alin. (3) .

(2) Pe durata reducerii ┼či/sau a ├«ntreruperii temporare prev─âzute la alin. (1), salaria┼úii se vor afla la dispozi┼úia angajatorului, acesta av├ónd oric├ónd posibilitatea s─â dispun─â re├«nceperea activit─â┼úii.ÔÇŁ

╚śomaj tehnic. Cum se calculeaz─â indemniza╚Ťia

Calculul indemniza┼úiei de ┼čomaj tehnic difer─â ├«n func┼úie de tipul muncii prestate. De exemplu, salaria┼úii din birouri primesc o indemniza┼úie calculat─â ca: salariul tarifar/num─ârul de zile lucr─âtoare din lun─â X 75% X num─ârul de zile de ├«ntrerupere a activit─â┼úii.

Muncitorilor li se calculeaz─â indemniza┼úia de ┼čomaj tehnic astfel: salariul tarifar/ (num─ârul mediu anual de ore lucr─âtoare/norm─â) X 75% X num─ârul de zile de ├«ntrerupere a activit─â┼úii.

Citește și:

Deputatul Mircea Baniaș are coronavirus

LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA. 184 de persoane infectate, dintre care 16 au fost declarate vindecate

george simion port popular jpg
cristi borcea valentina pelinel milan jpeg
tonciu prodan reghe jpeg
Andreea Banica (foto Facebook) jpg
laura cosoi jpg
amber heard atunci vs acum jpg
laceanu 1 415551511 jpeg
dana nalbaru noua piesa2 png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
E bine în parc, păcat că sunt atâţia ţânţari! jpeg
Lucile Randon
lacul techirghiol apa roz explicatie fenomen constanta 775659 webp
so╚Ťie george simion jpeg
iPhone App Store piata de aplicatii Apple FOTO Shutterstock
colaj kate middleton jpg