Credeai că te îmbogăţeşti dacă ai pensie privată? Iată ce bani sunt în conturi!

Ultima actualizare:

Toate persoanele care aveau până la 35 de ani, în 2007, au fost obligate să-şi facă pensie privată. Şi-au ales singuri compania care să le administreze banii, iar pentru cei care nu au optat în termenul dat de autorităţi, înscrierea în sistem s-a făcut aleatoriu. Nici pentru unii, dar nici pentru alţii nu s-a dovenit a fi o afacere.

Potrivit CSSPP, în ultimii cinci ani, valoarea medie a unui cont a ajuns la doar 390 de euro, adică 1.728 lei. Problema este că din cele 5,77 milioane persoane care au o pensie privată obligatorie, 69% se află sub această medie şi doar 31% o depăşesc. Specialiştii spun că asta depinde de cât câştigă fiecare, întrucât lună de lună ni se opreşte din salariu, de către angajator, o contribuţie, care a crescut de la 2%, în 2007, la 4%, în prezent.

Banii ajung la administratorul la care aţi aderat. El investeşte banii dv., care se regăsesc în contul personal. An de an administratorul este obligat să vă trimită acasă o înştiinţare cu situaţia contului dv. Dacă nu a făcut-o, vă puteţi adresa direct lui. E obligat să scoată un extras de cont şi chiar să vă dea parola pentru a vă putea verifica singuri contul personal.

„Toţi administratorii, mai puţin BRD, au acest sistem. În cazul în care au fost introduşi aleatoriu în sistem şi nu ştiu unde au fost repartizaţi, pot veni la noi", ne-a spus Mircea Oancea, fostul preşedintele al CSSPP.

La pensia facultativă s-au strâns 463 de euro

Cei care au şi o pensie privată facultativă sunt mai norocoşi. La finalul anului 2012, valoarea medie a unui cont a fost de 463 euro, adică 2.050 lei. Din cei 292.146 de participanţi, aproximativ 60% se situează sub medie şi 40% peste medie. Pentru 51,6% dintre participanţi contribuţiile au fost plătite de către angajatori, 36,8% dintre aceştia au plătit singuri contribuţiile, iar 11,6% au plătit contribuţiile împreună cu angajatorii lor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net