Cresc salariile pentru bugetari, iar ochelarii de vedere vor fi decontați. „Este o cerință europeană”

Ultima actualizare:

Anumite categorii de bugetari vor beneficia de creşteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în două tranşe, respectiv pentru luna iunie 2024 şi septembrie 2024. Impactul bugetar va fi de 1,127 miliarde lei, prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă lansat, marţi, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. Totodată, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că ochelarii de vedere vor fi decontați în limita unei anumite sume.

Bugetarii care vor primii 10% la salariu

Ochelarii de vedere vor fi decontați în limita a 500 de lei. Foto: Inquam Photos
Ochelarii de vedere vor fi decontați în limita a 500 de lei. Foto: Inquam Photos

Marcel Ciolacu a declarat marți că a fost pus în transparență un act normativ care prevede majorări salariale de 10% în două tranșe.

Potrivit proiectului, angajații din instituții de cultură, Oficiul Național al Registrului Comerțului, diplomație, apărare, primării și instituții finanțate din venituri proprii ale Guvernului și Parlamentului vor primi două majorări salariale de câte 5% - una în iunie, iar cealaltă în septembrie.

Totodată, angajații din administrația locală vor beneficia de creșteri salariale de 10% din luna iunie.

Marcel Ciolacu a precizat că Guvernul nu îşi permite majorări salariale mai mari pentru angajaţii din muzee sau bibliotecari.

Ochearii de vedere, dcontați în limita a 500 de lei

Decontarea cheltuielilor pentru ochelarii de vedere este o cerinţă europeană.

Ciolacu a precizat că decontarea trebuie realizată pentru toate categoriile, nu doar pentru magistraţi.

„Nu putem face legi pentru o anumită categorie. Guvernul trebuie să acopere întreaga umbrelă. Guvernul îşi permite 500 lei să fie decontaţi. Normal, cu un consult oftalmologic, că dacă n-ai nevoie, nu îţi iei ochelari”, a precizat el.

„Se va reglementa posibilitatea angajatorilor de a putea deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru achiziţia de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană.

Se va înfiinţa Comisia Centrală pentru Drepturi Salariale instituită prin ordin comun al ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, ministrului Finanţelor şi ministrului Justiţiei, pentru soluţionarea unor aspecte de natură tehnică în vederea corectei aplicări a situaţiilor semnalate şi pentru dezlegarea unor chestiuni privind drepturile de natură salarială", se arată în document.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net