”Criminal” de hârciogi. Un sucevean este cercetat de poliție pentru că a omorât mai multe exemplare

Ultima actualizare:

    Hârciogul este specie protejată în RomâniaFoto: zoo.ro
Hârciogul este specie protejată în RomâniaFoto: zoo.ro

Un bărbat de 41 de ani, din municipiul Suceava, s-a ales cu dosar penal după ce a prins și a omorât mai mulți hârciogi care atacaseră culturile sale de cereale. Cunoscut în Moldova sub mai multe nume, grivan, cățelul pământului și cloțanul pătat, animalul este unul ocrotit de lege

Suceveanul a folosit capcane pentru prinderea animalelor și a postat imagini cu rozătoarele pe rețelele de socializare după care a spus că le va face ”băiță” scriu cei de la monitorulsv.ro. Ce nu știa suceveanul care a vânat hârciogii pentru a-și apăra culturile din localitatea Siminicea este că acest animal este specie protejată, iar imaginile au fost văzute de cei la un ONG pentru protecția animalelor, care au anunțat autoritățile.

Cum a ajuns suceveanul ”criminal” de hârciogi

La finele săptămânii trecute, o echipă mixtă formată din polițiști de la arme și muniții, poliția animalelor și comisari de la Garda de Mediu a făcut percheziții la casa părinților bărbatului, unde au găsit capcanele și cadavrele mai multor hârciogi. Specialiștii de la Garda de Mediu au declarat pentru sursa citată că numărul hârciogilor este la nivel național de doar câteva mii, iar cei care au probleme cu ei trebuie să anunțe autoritățile, pentru relocarea animalelor. Autoritățile atrag atenția asupra faptului că rănirea sau omorârea acestor animale poate avea consecințe grave, chiar și cu condamnarea la închisoare. Potrivit sursei citate, sătenii din Siminicea spun că habar nu aveau că hârciogii sunt protejați, iar ei voiau doar să scape de dăunători.

Ce trebuie să știți despre hârciog

Este un rozator de talie mica (150 - 350 g.), de culoare brună, brună-roșcată sau cu nuanțe galbene, exceptând gușa, obrajii și vârful picioarelor, care prezintă pete albe-gălbui. Are un corp gros, coadă scurtă, prezintă buzunare în amândouă părțile gurii în care își depozitează hrana pentru a o transporta în galeriile subterane unde hibernează. Potrivit waidmannsheil.ro, o particularitate a speciei o constituie culoarea neagra pe abdomen. Are o coadă care pare scurtă în comparație cu corpul. Trăiește în jur de 10 ani iar în perioada împerecherii exemplarele scot un mormăit-pufăit discret, imediat dupa ce se însereaza. In caz de pericol, scoate un țipăt.

Citiți și

Creşterea unui hamster. Sfaturi complete

Ai un hamster? Uite 4 alimente periculoase pentru sănătatea micului rozător

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net