Criza provocată de coronavirus îi afectează pe legumicultori. Doi gospodari fac munca a șapte oameni
Criza provocată de coronavirus îi afectează şi pe legumicultori. Cultivatorii ştiu că trebuie să respecte calendarul lucrărilor, ca să nu aibă pierderi mari, aşa că au început lucrul mai devreme decât în alţi ani. Gospodarii din jurul oraşului Buzău sunt cunoscuţi ca fiind cei mai mari producători de ceapă de apă.
La jumătatea lunii aprilie, pe soţii Vasilica şi Viorel Iordache îi găsim deja la câmp, unde plantează de zor răsadurile de ceapă roşie. ”Acum ne ocupăm de răsăditul cepei de apă; se ia fir cu fir, se tunde şi apoi se plantează cam la 10 - 15 centimetri distanţă între ele”, explică Vasilica Iordache, legumicultor din apropierea Buzăului, pentru adevarul.ro. Răsăditul cepei de apă necesită mult efort fizic, mai ales că seceta cumplită din ultimele luni a uscat pământul. Cei doi legumicultori spun că actuala criză i-a obligat să înceapă această etapă a lucrărilor agricole mult mai devreme, deoarece munca realizată de obicei cu şase - şapte zilieri trebuie făcută acum numai în doi.
«În anii trecuţi, producţia noastră pleca în Italia»
”Din cauza coronavirusului, e o problemă cu forţa de muncă. Pe de o parte, preferăm să ne facem singuri lucrările, pe de altă parte, nici nu cred că am găsi zileri, întrucât oamenii sunt reticenţi acum. Pentru că suntem doar eu şi soţul, care nu a mai lucrat la răsăditul cepei, am început mai devreme şi sperăm să ne încadrăm astfel încât să nu ratăm etapele”, adaugă Vasilica Iordache.
Prima recoltă de ceapă de Buzău ar trebui culeasă în vară, iar următoarele - până la sfârşitul toamnei. ”Sperăm să avem vânzare. Cineva zicea că vrea să ne asociem într-o cooperativă, însă cred că ajutorul cel mai bun ar fi să ni se asigure un loc unde să depozităm ceapa. Statul să ne ajute să colectăm marfa şi să o distribuie în supermarketuri”, e de părere Viorel Iordache, soţul Vasilicăi.
Ceapa de apă din Buzău e renumită în toată ţara, dar şi printre românii plecaţi în străinătate. ”În anii trecuţi, producţia noastră pleca în Italia, la românii de acolo. Cam 75 la sută din recoltă se ducea peste hotare, însă acum o să avem o problemă din cauza restricţiilor impuse în perioada pandemiei”, oftează agricultorul buzoian.
Click! spune
Ceapa de apă are cel mai potrivit sol pe terenurile de lângă albia râului Buzău. Sute de hectare de teren agricol de la marginea oraşului şi din comunele Mărăcineni şi Săpoca sunt cultivate, an de an, cu ceapă roşie de apă, un soi apreciat de gospodinele din toată ţara.
O idee de succes: «Lădița cu legume proaspete»
O afacere care până acum îi aducea un venit suplimentar unei familii de legumicultori din comuna Curtișoara (Olt) s-ar putea transforma într-una pe termen lung. „Lădiţa cu legume proaspete“ a prins teren, iar recenziile clienţilor sunt foarte bune. Familia Fieraru, care produce, primăvara, verdeţuri şi salată, iar vara - roșii și vinete, a trecut, de la standul din piaţă, la livrarea la domiciliu. „A fost o iniţiativă a fetei mele, ca să nu mai stau expusă la piaţă“ explică tanti Gina pentru adevarul.ro. ]
Familia Fieraru are un solar de 1.000 de metri pătrați și nu se aștepta la un succes aşa rapid. La preţul de 50 lei, lădița conține 30 de fire de ceapă verde, 30 de ridichi de lună, 20 de fire de usturoi verde, 5 salate, 3 legături de lobodă, 3 legături de măcriş și 3 legături de pătrunjel. „Facem livrarea zilnic, în două tranşe. Dimineaţa recoltăm la prima oră şi copiii pleacă să le distribuie la 10.00 - 11.00. A doua tranşă înseamnă 6 - 7 lădiţe, după-amiaza. Noi purtăm măşti, mănuşi și lăsăm lădița la uşă. Băiatul meu vine cu banii în şerveţel şi-i spală acasă. Protejăm lumea, dar ne protejăm şi pe noi“, mai spune Gina Fieraru. Pandemia va trece, însă familia Fieraru se gândeşte că va păstra metoda de a livra la domiciliu.