Cum a apus steaua lui Radu Mazăre și cui i-a zis, de fapt, Ion Iliescu, „Măi, animalule!”

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Radu Mazăre a renunţat la viaţa politică, anunţându-şi la finalul lunii mai 2015 demisia din PSD. El era la conducerea filialei PSD Constanţa din noiembrie 2004, moment în care a şi intrat în PSD. Cu acest ultim pas înapoi, Mazăre - care a demisionat de la Primăria Constanţei la mijlocul aceleiași luni - a vrut să iasă total din viaţa publică. El este învinuit de multiple infracţiuni de corupţie.

Radu Mazăre rămâne un personaj emblematic al primilor 25 de ani de după Revoluţia din 1989. Născut la Bucureşti, la 5 iulie 1968, într-o familie de nomenclaturişti care trăia într-un bloc comunist din cartierul Ghencea, Mazăre a venit la Constanţa o dată cu admiterea la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân“, care era instituţie de învăţământ superior militarizată, cu secţie militară şi civilă. El absolvise în 1986 Liceul nr. 4 Matematică-Fizică din Capitală, iar la Institutul de Marină optase pentru secţia Civilă, specializarea Electromecanică, ceea ce îi dădea dublă calificare - de ofiţer de Marină comercială şi de inginer electronist, scrie adevarul.ro.În 1991, Radu Mazăre a absolvit Marina, dar n-a navigat nicio clipă. Din februarie 1990, împreună cu colegii săi de institut Nicuşor Constantinescu, Sorin Strutinsky şi alţii, înfiinţase săptămânalul Contrast. Era primul ziar al Constanţei care aborda agresiv comunitatea, publicând inclusiv listele turnătorilor la Securitate. Ziarul a devenit cotidian în 1992, continuându-şi evoluţia ascendentă. În 1992, Mazăre şi partenerii pun bazele holding-ului Conpress, care se ocupa de distribuţia de presă. În 1995 cumpără acţiunile postului local TV Soti Neptun şi aşa ia naştere trustul de presă Telegraf-TV Neptun. Televiziunea s-a impus rapid în topul preferinţelor constănţenilor. 

Radu Mazăre era deja notoriu în Constanţa, iar anchetele dirijate de el stârneau reacţii pe măsura atacului. Un incident din 1992, petrecut de Ziua Marinei, avea să-i sporească faima, deşi în mod greşit. Prezent la momentul festiv, alături de alţi protestatari, un ziarist de la Telegraf, Paul Pârvu, a lansat un tir de întrebări către Ion Iliescu, preşedintele de atunci al României. Agasat, Iliescu a scăpat apelativul devenit celebru: „Măi, animalule!“. Incidentul este greşit atribuit lui Radu Mazăre, pe atunci redactor-şef al ziarului unde lucra Paul Pârvu. Mazăre a fost prezent la altercaţia de la Prefectură, dar fotografiile făcute de el nu au surprins momentul critic, scrie adevarul.ro.

Jurnalistul devine deputat PD

Anul 1996 avea să-l găsească pe Radu Mazăre în chingile unui proces penal pentru calomnierea unor personaje locale. În faţa condamnării care îl trimitea la închisoare, Mazăre este salvat de Partidul Democrat, care îi propune imunitatea parlamentară incluzându-l pe listele de candidaţi la Camera Deputaţilor. Ziaristul a devenit deputat în noiembrie 1996, numărându-se printre parlamentarii cei mai chiulangii. În iulie 1997 a demisionat din PD. „Am plecat din partid datorită discrepanţelor dintre promisiunile electorale şi realităţile guvernării. Am fost primul membru al Parlamentului român care a părăsit coaliţia guvernamentală aflată la putere“, a explicat Mazăre. Deputaţia nu avea să-i salveze afacerile aflate la limita falimentului. Soluţia a fost intrarea în administraţia locală. Independentul Mazăre a primit în iunie 2000 sufragiile electoratului care vedea în el renaşterea oraşului. În total, a fost ales primar de patru ori, scrie adevarul.ro.

Vraf de dosare DNA

Prima problemă reală a lui Radu Mazăre cu anchetatorii datează din octombrie 2008, când procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 37 persoane, inclusiv Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, pentru restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza. Prejudiciul era de 114 milioane euro. Dosarul se judecă şi acum, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La 5 februarie 2014, Mazăre devine urmărit penal de către DNA pentru abuz în serviciu, pentru jonglerii cu retrocedări de terenuri. La 8 aprilie 2014 este reţinut pentru prima dată, pentru 24 de ore, pentru luare de mită de la un afacerist israelian care a coordonat construirea cartierului social Henri Coandă. Banii, 175.000 de euro, au fost ascunşi prin conturi nedeclarate din Israel. Asta îi atrage şi o acuzaţie de fals în declaraţii, iar fratelui său, senatorul Alexandru Mazăre, îi aduce urmărirea penală pentru aceeaşi infracţiune, plus complicitate la luare de mită. 

Citește mai multe pe adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
image
actualitate.net
image
actualitate.net