Cum a fost trăit incidentul aviatic de la Cluj: «Ne-am dus târâş»

Ultima actualizare:

    Din pricina poleiului, un avion Blue Air a alunecat de pe pistă la aterizarea pe aeroportul din ClujFoto: Mediafax
Din pricina poleiului, un avion Blue Air a alunecat de pe pistă la aterizarea pe aeroportul din ClujFoto: Mediafax

Clipe de groază, ieri, pe aeroportul din Cluj Napoca! O aeronavă care efectua o cursă pe ruta Bucureşti – Barcelona, cu escală la Cluj, a ratat aterizarea şi a ieşit în decor. Totul, din cauza poleiului.

Ploile şi gerul au transformat aeroportul din inima Transilvaniei într-un adevărat patinoar. În zadar s-au străduit angajaţii unităţii să ţină pistele curate. Condiţiile meteo  au dat mari bătăi de cap piloţilor şi au pus în pericol viaţa a sute de pasageri.

Pasagerii au răsuflat uşuraţi după experienţa înfricoşătoare
Pasagerii au răsuflat uşuraţi după experienţa înfricoşătoare

O aeronavă Boeing 737 a companiei Blue Air, cu 116 oameni la bord, a ieşit de pe pistă, iar turnul de control nu a înţeles ce se petrece. Cursa decolase la ora 7:05 de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti cu destinaţia Barcelona şi avea de efectuat o escală la Cluj. “Alo, turnul, am ieşit din pistă!”, „BMS 903 Continuaţi la stânga până la poziţia de parcare!”,  „Nu aţi înţeles, am ieşit din pistă. Suntem în zăpadă”, a fost dialogul între echipajul de bord şi cei de la turnul de control.

După incident, pasagerii au trecut la treabă împreună cu muncitorii
După incident, pasagerii au trecut la treabă împreună cu muncitorii

Avionul a frânat, însă anvelopele au alunecat şi pasărea de oţel s-a dus ca sania, ieşind din pistă. Pasagerii nu au păţit nimic, însă au tras o sperietură soră cu moartea, când în jurul lor au văzut un morman de zăpadă. „Am tras o sperietură, însă ne bucurăm că echipajul a dat dovadă de profesionalism, înainte să aterizăm, ne-am mai învârtit deasupra aeroportului minute bune, apoi am aterizat, şi ne-am trezit ieşiţi din pistă.

Pista a fost închisă  câteva ore. Un Wizz Air a stat în aer o oră  şi 35 de minute
Pista a fost închisă câteva ore. Un Wizz Air a stat în aer o oră şi 35 de minute

Avionul a frânat imediat cum a pus roţile, însă ne-am dus ca sania”, povesteşte Dorel, inginer de profesie. Câteva ore bune traficul a fost blocat, iar avionul tractat de pe pistă şi supus controalelor. Alte curse au avut întârzieri din pricina incidentului, în condiţiile în care pista a fost închisă până la ora 13.50. De exemplu, cursa Wizz Air de la Paris s-a învârtit deasupra aeroportului, o oră şi 35 de minute. O echipă de investigatori de la Autoritatea Aeronautică a demarat deja o anchetă pentru acest incident. Potrivit Blue Air, pasagerii au fost transferaţi către Sibiu, de unde au fost preluaţi de o altă aeronavă a companiei şi transportaţi către Barcelona. 

Click! spune

Aeronava Boeing 737, seria 400 BMS, avea la bord 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului, doi piloţi şi patru însoţitori de bord. Comandantul, Cătălin Dinu, este un tânăr în vârstă de 30 ani, cu experienţă de zece ani la manşa avioanelor. Avionul avea la bord 5 tone de combustibil şi urma să alimenteze la escală pentru a decola mai departe spre Barcelona. 

Discuţia dintre pilot şi turnul de control

Avion: Turnul , Blue Messenger 903 am ieşit din pistă.  

Turnul: BMS 903 Continuaţi pe F, A până la poziţia de parcare.   

Avion: Nu aţi înţeles, avem PAN PAN PAN (nr: cod folosit în situaţii de urgenţă), am ieşit din pistă.   

Turnul: Blue Messenger 930, toate staţiile de la sol au fost anunţate, am înţeles, aţi ieşit din pistă, aveţi avarii? 

Avion: Am ieşit, suntem pe partea dreaptă, nu avem avarii, nu avem victime, e posibil să fi atins solul cu motorul stâng, ne pregătim să oprim motoarele. 

Turnul: Am comunicat, pista este blocată, vor veni echipajele către dumneavoastră.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
maioneza fara oua jpg
presedinti 768x483 jpg
oua vopsite de paste jpeg
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net