Cum a scăpat soțul Dianei Șoșoacă de amenda pentru nepurtarea măștii la un miting electoral


    Diana Șoșoacă, baie de mulțime FOTO: Daniel Guţă / Adevărul
Diana Șoșoacă, baie de mulțime FOTO: Daniel Guţă / Adevărul

Dumitru Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă a reușit să scape, în instanță, de o amendă pe care jandarmii ieșeni i-o aplicaseră pentru nepurtarea măștii. Bărbatul a fost sancționat în urmă cu un an, în timp ce se afla la un miting electoral al AUR.

Magistrații Judecătoriei Iași au admis, recent plângerea formulată de soțul Dianei Șoșoacă și au anulat procesul-verbal de contravenție întocmit de jandarmi.

„Instanța admite plângerea promovată de petentul Dumitru Silvestru Șoșoacă Dumitru Silvestru, în contradictoriu Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Iași, împotriva procesului-verbal de contravenție din 15 noiembrie 2020, proces-verbal pe care îl anulează”, au precizat judecătorii ieșeni, potrivit BZI.ro.

Incidentul a avut loc pe 15 noiembrie 2020, când la nivel național erau raportate 7.096 de infecții și 113 decese, în doar 24 de ore. Bărbatul spune că nu avea mască deoarece este exceptat de la portul acesteia. Cu toate acestea, jandarmii l-au amendat. Bărbatul a contestat amenda în instanță. Pe 24 decembrie 2020 a început procesul, iar după aproape un an, judecătorii i-au dat câștig de cauză.

„Pe 15 noiembrie 2020, la ora 18:00, mă aflam în municipiul Iași, în fața Palatului Culturii, întrucât se desfășura campania electorală a Partidului AUR, la care participam în calitate de soț al candidatei Diana Șoșoacă la funcția de senator al României în circumscripția 24 Iași. Nu purtam mască, având în vedere că sunt exceptat de la purtatul acesteia, pentru că am afecțiuni care interzic purtatul măștii. De altfel, în acest sens, eu am o adeverință medicală eliberată pe data de 18 septembrie 2020”, a afirmat Dumitru Silvestru Șoșoacă în fața judecătorilor ieșeni .

Îi acuză pe jandarmi că au desconsiderat adeverința

Soțul senatoarei Diana Șoșoacă a mai susținut că mențiunile din procesul-verbal întocmit de jandarmi nu sunt corecte, având în vedere că nu a participat la un protest spontan, ci era vorba despre o campanie electorală, desfășurată în conformitate cu prevederile Legii electorale, precum și a Hotărârii CJSU Iași, cu participarea a 100 de persoane pentru fiecare candidat.

În plus, el susține că a arătat adeverința care îl scutește de la portul măștii de protecție și că aceasta ar fi fost „desconsiderată de către jandarm” care i-ar fi sugerat că dacă dorește, poate contesta amenda în instanță.

”Ceilalți participanți purtau cu toții măști, iar, ca urmare a acestei adunări în campania electorală, nu a existat niciun infectat cu COVID-19”, a mai susținut soțul senatoarei Diana Șoșoacă.

Dumitru Silvestru Șoșoacă a precizat că, potrivit legislației în vigoare, sunt exceptate de la purtarea măștii persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare și, cum el are probleme de sănătate și are o adeverință în acest sens, aplicarea amenzii este nelegală.

„Obligația de a purta mască în aer liber nu este prevăzută nici de Legea nr. 55/2020, nici de Legea nr. 136/2020. Stabilirea unei astfel de obligații printr-un act normativ inferior este interzisă de principiul ierarhiei actelor normative, dar și de art. 53 din Constituție”, a încheiat soțul senatoarei de Iași Diana Șoșoacă.

Jandarmeria spune că procesul verbal este corect

În replică, Jandarmeria a transmis că Dumitru Șoșoacă nu a arătat niciun document din care să ateste că nu poate purta mască.

„Pe 15 noiembrie 2020, în intervalul orar 16:00 – 18:00, în Piața Palatului Culturii din municipiul Iași a avut loc o manifestare publică de protest, la care au participat aproximativ 100 de persoane. IJJ Iași a luat măsuri pentru prevenirea tulburării ordinii publice și comiterii de fapte antisociale în timpul manifestării. În grupul de participanți la manifestarea publică a fost identificat numitul D.S.Ș., care nu purta mască de protecție, încălcând astfel prevederile Legii nr. 55/2020. Acestuia i s-a atras atenția cu privire la obligativitatea de a purta mască în spațiul public, dar acesta nu s-a conformat și nici nu a menționat sau prezentat o adeverință medicală din care să reiasă că suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, motiv pentru care a fost sancționat”, au menționat cei de la Jandarmeria ieșeană.

Decizia judecătorilor nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel.

Citește și:Petiții împotriva Dianei Șoșoacă. Se cere dosar penal

VIDEO Diana Șoșoacă, un nou scandal în Parlament

zodia singura de sarbatori jpg
dorobantu mana jpg
Nicolae si Elena Ceausescu jpg
cub cristina spatar png
shutterstock 2211785457 jpg
andreea si sergiu hanca jpg
accident brasov
shutterstock 450568075 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
regele mihai si regina ana jpg
Parcare cu panouri solare FOTO Shutterstock
Tăierea porcului de Crăciun. Sursă foto: Pixabay
foto schengen jpg
romania 2148580 1920 jpg
Nicolae si Elena Ceausescu jpg