Cum arată azi o casă din anul 1900, care s-a aflat 8 ani în șantier. Renovarea s-a făcut la centimetru

Ultima actualizare:

Casa, veche de 120 de ani, din Craiova este azi o adevărată bijuterie arhitecturală admirată de oricine trece pe lângă ea. A presupus extrem de multă muncă, dacă ne gândim că renovarea și consilidarea acesteia a durat nu mai puțin de 8 ani. Și asta pentru că cei care și-au propus să o pună din nou în lumină au respectat în detaliu elementele originare.

Planurile au fost schimbate de zeci de ori

Casa veche de 120 de ani este azi o bijuterie arhitecturală după 8 ani de șantier. Foto: Love Deco
Casa veche de 120 de ani este azi o bijuterie arhitecturală după 8 ani de șantier. Foto: Love Deco

Casa se află aproape de centrul orașului Craiova pe o stradă care și-a păstrat, în mare măsură, farmecul de altădată. A fost construită în anul 1900 de o antrepriză italiană, iar în ultimii ani a fost folosită ca sediul unei firme.

În momentul achiziției, casa, veche de 120 ani, se afla într-o stare avansată de degradare, cu grinzi de lemn avariate la capete, tâmplărie complet distrusă și infiltrații de apă la demisol, scrie Love Deco.

Locuința a intrat imediat într-un amplu proces de renovare și consolidare care a durat opt ani timp în care planurile au fost schimbate de zeci de ori.

Dorința proprietarilor a fost aceea de a se păstra în detaliu elementele originale de arhitectură ce definesc fațada. Interiorul adaptează însă moștenirea istorică a clădirii unui stil de viață contemporan.

Cum e construită casa

Este o clădire în stil academist beauxarts, cu elemente neoclasice, des întâlnite în arhitectura Craiovei la începutul secolului XX.

Casa este organizată pe trei niveluri (demisol, parter înalt și pod locuibil). Încăperile nu sunt foarte spațioase, dar compensează prin înălțime, așa că depozitările au fost organizate, în general, pe verticală.

Proprietarii au refuzat să extindă spațiul construit pentru că și-au dorit ca zona de grădină să fie cât mai mare, preferând să locuiască sustenabil.

În casă se intră printr-un hol de mici dimensiuni pe care l-au punctat cu o sculptură și un altar, fiecare dintre ele realizate de artiști români.

O baie generoasă este pe partea stângă, iar pe partea dreaptă sunt organizate dormitoarele, unul matrimonial și două dormitoare în oglindă ale copiilor, marcate de uși din lemn masiv.

Aici este si scara interioară care dă acces în demisol, unde sunt bucătăria și dining-ul. Demisolul este iluminat natural indirect printr-o curte engleză și prin zona de acces exterior secundar care duce direct în grădină.

Vedere panoramică asupra orașului

Podul casei de la 1900 este organizat ca un studio de sine stătător, având baie proprie și acces exterior, prin intermediul scării metalice. A fost gândit ca un spațiu de joacă și studiu, dar poate să găzduiască, la nevoie, și oaspeti.

Fiind construită în cea mai înaltă zonă a Craiovei, casa oferă o încântătoare vedere panoramică asupra orașului.

Multe elemente de arhitectură au fost salvate sau refăcute cât mai fidel cu originalul, după dorința proprietarilor.

Gardul de la stradă a fost refăcut din căramidă plină adusă din Italia, folosită la reabilitarea clădirilor istorice.

Împrejmuirea nou construită include panourile originale de fier forjat, elemente cu o vechime de peste un secol, fiind recuperate, recondiționate și refolosite ulterior.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net