Cum au ajuns românii sclavi pe plantaţiile Europei

simeon stalpnicul png
Poliţiştii italieni au făcut razii prin fermele unde românii muncesc şi strâng lunar 300-400 de euro

Plecaţi în căutarea unei vieţi mai bune, multor români li s-au “vândut” promisiuni false. O spun chiar procurorii DIICOT, care au investigat modul în care sute de români au fost amăgiţi cu salarii de 1.000 de euro pentru a munci în fermele agricole din jurul oraşului Verona din Italia.

Doi fraţi din Târgu-Bujor (Galaţi), Iulian şi Titi Spînu, au transformat în sclavi pe plantaţii sute de români. Îi recrutau, promiţându-le salarii de o mie de euro pe lună, opt ore de muncă pe zi şi duminica liberă. Se ocupau de transportul lor şi îi duceau la o fermă de legume şi fructe de lângă localitatea Valesse Opeano, Italia.

Acolo, alături de pakistanezi, indieni şi africani, românii munceau zi lumină, de la ora 6.00 până la 21.00, primeau 4,3 euro pe oră şi erau obligaţi ca, în fiecare lună, din câştigul lor să plătească 150 de euro fraţilor Spînu. Mai mult, muncitorii erau cazaţi în condiţii mizere, potrivit adevarul.ro.

simeon stalpnicul png
Fraţii Spînu sunt acuzaţi de trafic de persoane

“Locuiam în containere de trei pe patru metri, câte patru-cinci persoane, condiţiile fiind improprii pentru odihnă”, a declarat, în faţa anchetatorilor, un tânăr din comuna Băleni (Galaţi). Acesta le-a mai mărturisit procurorilor că nu a semnat niciodată vreun contract de muncă, dar plătea regulat taxa lunară de 150 de euro: “Menţionez faptul că, în fiecare lună, după plata salariilor, Spînu Titi venea în Italia pentru a ridica de la oamenii săi de încredere banii extorcaţi de la fiecare muncitor sezonier”.Un alt bărbat, consătean cu fraţii Spînu, a explicat la DIICOT cum au fost şantajaţi. “Pentru a fi obligaţi să muncim între 10 şi 12 ore zilnic, patronii italieni, în înţelegere cu Spînu Titi şi fraţii acestuia, ne reţineau actele de identitate, motivând că ne vor încheia contractul de muncă şi ne vor plăti asigurările sociale, dar niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva”, a declarat victima.

cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
brenciu si nevasta jpg
Gigi Becali FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
sotie cumpanasu jpg
Dorian Popa
cub laurette png
image png
anca serea jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
elon musk png
Prezentare formular digital PLF - 18 dec 2021 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
incendiu de padure grecia jpeg
image png
image png
Plaja 2 Mai (24) jpg