Cum au schimbat vaccinurile lumea în care trăim. Serurile pe care le avem la dispoziție în prezent
Vaccinarea a redus semnificativ povara bolilor infecțioase asupra omenirii, conform studiilor făcute de oamenii de știință. Mai mult, Organizația Mondială a Sănătății estimează că, anual, vaccinarea salveaza aproximativ 3 milioane de vieți, iar numărul acestora este în continua creștere.
Vaccinarea și termenul de "vaccin" au fost introduse în medicină în anul 1796 de medicul englez Edward Jenner, cu ocazia descoperirii primului vaccin din istorie - vaccinul împotriva variolei, se arată într-un material al Hotnews.ro.
Vaccinul împotriva variolei, testat pe fiul unui medic
La 14 mai 1796, Edward Jenner, doctor englez, a testat în premieră vaccinul împotriva variolei pe fiul în vârstă de 8 ani al grădinarului său. Jenner observase de câțiva ani că pacieții care dezvoltau variola taurinelor, care se transmitea de la vaci la om, erau protejați și împotriva variolei. El l-a vaccinat pe băiatul de 8 ani, care era sănătos, cu puroi luat de la o lăptăreasă bolnavă de variola taurinelor. Ulterior, l-a inoculat pe băiețel cu variolă, dar vaccinul a funcționat - acesta era protejat împotriva infecției și nu s-a îmbolnăvit.
În anul 1853, la 57 de ani după descoperirea făcută de Edward Jenner, vaccinarea copiilor împotriva variolei era declarată obligatorie în Marea Britanie, iar în 1867 au fost introduse pedepse pentru părinții ce refuzau să își vaccineze copiii - amendă sau închisoare.
Câte vaccinuri avem la dispoziție în prezent
În prezent, la nivel mondial există vaccinuri pentru prevenirea a 30 de boli, iar peste 300 de vaccinuri sunt în dezvoltare, inclusiv vaccinuri pentru prevenirea cancerului, se arată în Ghidul de informare pentru vaccinarea pacienților cu boli cronice (copii și adulți), ai căror autori sunt dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, și dr. Alice Nicoleta Azoicăi.
1796 - apare primul vaccin din istorie:
- Vaccinul împotriva variolei
1900 - existau deja câteva vaccinuri:
- Vaccin împotriva rabiei
- Vaccin împotriva febrei tifoide
- Vaccin împotriva holerei
- Vaccin împotriva antraxului.
1950 - apăruseră și mai multe vaccinuri:
- Vaccin împotriva tusei convulsive (pertussis)
- Tetanos
- BCG (tuberculoză)
- Difterie
- Febră galbenă
- Gripă
- Infecție pneumococică.
2021 - o parte dintre vaccinurile pe care le avem astăzi la dispoziție:
- Vaccin anti-poliomielită (1, 2 și 3)
- Rujeolă, oreion, rubeolă (ROR)
- Hib (Haemophilus influenzae de tip B)
- Hepatită B
- Hepatită A
- Varicelă
- Meningococ (A, C, Y, W135 şi B)
- Rotavirus
- HPV
- Zona Zoster
- Dengue
- Encefalita de căpuşe.
- COVID-19.
Odată cu introducerea vaccinării obligatorii a copiilor împotriva variolei în Marea Britanie, au apărut și antivacciniștii. Marșul din Leicester este primul și unul dintre cele mai cunoscute proteste antivaccin din istorie.
Citește și: