Cum au suportat românii prima lună de izolare: Aveau sentimentul că sunt părăsiți de toată lumea
În perioada de izolare, oamenii descoperă că au tot felul de fobii. Unora le e frică de moarte, altora de foamete. Alții se simt atât de singuri, încât ajung să creadă că toată lumea i-a părăsit.
Aproximativ 14% dintre români au locuit singuri în prima lună de izolare, 4 din 10 au avut temeri legate de imposibilitatea asigurării resurselor de trai pe fondul prelungirii crizei, iar mai mult de o treime au avut sentimentul de frică de moarte din cauza COVID-19, rezultă dintr-un sondaj IRES, citat de adevarul.ro.
Conform studiului, în această lună, peste 24% dintre vârstnicii de peste 65 de ani au fost singuri. Peste trei sferturi dintre participanţii la studiu au declarat că, în prima lună de izolare, au simţit dorinţa de a se vedea cu cineva drag.
Frica de deciziile autorităților și singurătate
O altă concluzie a studiului este că, în această perioadă, românii, mai ales cei între 36 şi 50 de ani, experimentează, în proporţii destul de ridicate, sentimente şi stări de anxietate generate de pierderea resurselor de trai, de deciziile autorităţilor sau de singurătate, iar peste o treime au resimţit frica de moarte generată de posibila infectare cu noul coronavirus, dar şi frica de o posibilă criză a alimentelor.
13% au avut certuri în familie
De asemenea, 3 din 10 români au avut, în această perioadă, stări de nervozitate neobişnuite şi tot o treime au simţit o dorinţă oarecum neexplicată de a merge la restaurant. Mult mai puţini sunt cei care au recunoscut, în această perioadă, că au experimentat stări de nervozitate şi certuri cu cei din familie (13%) sau că au avut sentimentul că au fost părăsiţi de toată lumea (17%).
Tinerii se simt părăsiți de toată lumea
Studiul mai arată că, rupţi de comunitate, tinerii experimentează într-o proporţie mai mare sentimentul că sunt părăsiţi de toată lumea şi se confruntă cu stări de nervozitate pe care nu le aveau în mod obişnuit în pondere mai ridicată. Pe lângă lipsa celor dragi, tinerii resimt şi nevoi legate de socializare, una dintre acestea fiind şi dorinţa de a merge la restaurant, care se manifestă în rândul lor în proporţii mai ridicate decât în cazul respondenţilor din alte categorii de vârstă.
Bătrânii au sentimente acute de frică
Cei între 51 şi 65 de ani resimt mai acut sentimentul de singurătate, dar şi diverse sentimente de teamă. Este vorba de frica faţă de moarte provocată de infectarea cu SARS-CoV-2 (55%) sau frica generată de o criză de alimente (47%). Vârstnicii sunt cei care se confruntă în această perioadă şi cu probleme de sănătate mai mari decât cele de dinainte de pandemia de COVID-19, experimentând, în proporţii ridicate, şi sentimente de singurătate.
Femeile sunt mai îngrijorate cu privire la viitor, astfel că, spre deosebire de bărbaţi, lor le este teamă în proporţii mai ridicate să nu rămână fără resurse de trai sau fără alimente şi tot ele au temeri mai mari legate de moartea cauzată de infectarea cu noul coronavirus. În fine, femeile s-au confruntat, mai mult decât bărbaţii, cu stări de nervozitate şi certuri cu cei din familie.
România se află în stare e urgență până pe 16 mai. Oamenii sunt obligați să aibă asupra lor declarații pe proprie răspunedere sau adeverințe de la angajatori daca vor să iasă din case.
Citește și:
Ce este carantina, izolarea la domiciliu și autoizolarea. Explicații pe înțelesul tuturor