Cum devii donator la banca de sânge ca să salvezi vieți!

Ultima actualizare:

    Ca să devii donator constant la banca de sânge trebuie să urmezi câțiva pași simpli
Ca să devii donator constant la banca de sânge trebuie să urmezi câțiva pași simpli

Banca de sânge a fost lansată vineri pentru a veni în sprijinul nostru, al tuturor românilor, pentru că fiecare dintre noi poate deveni, într-o fracțiune de secundă, un posibil subiect al unei nevoi de sânge. Click! îți spune cum poți deveni donator constant de sânge, care sunt beneficiile donării de sânge, ce presupune donarea de sânge atât pentru tine, cât și pentru pacienții în nevoi.

Banca de sânge, lansată vineri de Centrul de Transfuzie Sanguină București, împreună cu Asociația Societatea de Salvare București și cu Banca Transilvania, este o inițiativă care își propune să contribuie la crearea unei comunități online de donatori constanți de sânge.

„Cea mai importantă nevoie în materie de donare de sânge este, cu siguranță, numărul de donatori constanți. Avem mare nevoie de trombocite și acestea se pot obține numai de la astfel de donatori. Mai puțin de 2% din populația României donează sânge, ceea ce însemană mai puțin de jumătate din media europeană. În fiecare zi, la Centrul de Transfuzii din București, recoltăm sânge de la peste 200 de donatori. Din aceștia, cam 20-30% se întorc ca să mai doneze. În mod normal, am avea nevoie de circa 400 de donatori, zilnic, astfel încât să putem avea rezerve de sânge”, a declarat dr. Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii București.

Urmează acești pași pentru a deveni donator la banca de sânge!

- Intră pe www.banca-de-sange.ro- Fă-ți cont online- La finalizarea înscrierii vei primi un ID pe email- Spune-le prietenilor tăi, familiei tale, colegilor tăi să doneze și ei sânge! Persoanele aduse de tine în comunitatea băncii de sânge trebuie să folosească ID-ul de la tine, la înscrierea online în comunitatea băncii de sânge.

Trebuie menționat că pe această platformă există non-stop informații live cu privire la nevoia de sânge din întreaga țară. Mai mult, donatorii înregistrați vor fi anunțați prin SMS când este nevoie de sânge.

„Nevoia de sânge este permanentă și este mare, mai mare decât răspunsul populației la donarea de sânge. Tocmai de aceea, fidelizarea donatorilor și banca de sânge sunt atât de importante. Există multe situații când operațiile programate în spitale sunt amânate, deoarece nu există sânge. Doar în București, avem 60 de spitale cu mare nevoie de sânge, iar, noi, la Centrul de Transfuzii, în fiecare dimineață avem frigiderele goale. Oamenii trebuie să știe că donând salvează o viață și asta e cel mai important! În plus, donarea de sânge este benefică pentru organism. Mai multe studii au arătat că persoanele care donează constant sânge prezintă risc mai scăzut la vârsta maturității de a face accident vascular cerebral sau infarct, decât cei care nu donează sânge”, a completat dr. Doina Goșa.

La rândul său, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, dr. Alis Grasu, a declarat că zilnic în spitale există urgențe și este nevoie de sânge. În acele momente, se dă, practic, alarma în tot sistemul, iar Ambulanța este unul dintre pilonii de susținere.

„De foarte multe ori am fost sunată noaptea de la Centrul de Transfuzii pentru a pleca să aducem sânge pentru vreun caz grav. Adesea, când nu avem rezerve în București, mergem în județele învecinate, însă, au fost situații în care n-am găsit în împrejurimi și l-am adus de la Arad sau din Satu-Mare, organizând ștafete între ambulanțe, astfel încât sângele să ajungă cât mai repede la pacient. De aceea trebuie să avem rezerve, ca viața pacientului să nu fie pusă în pericol din cauza lipsei sângelui” a mai precizat dr. Alis Grasu.

Potrivit acesteia, este nevoie de sânge în poli-traumatisme, în operațiile mari, la transplanturile de organe și, uneori, la nașteri.

Donarea de sânge poate face rău?

În general, un om perfect sănătos poate dona sânge la fiecare opt săptămâni. Sângele cedat are nevoie de timp pentru a se reface, atât cantitativ, cât și calitativ. Cu toate acestea, medicii nu recomandă mai mult de cinci transfuzii pe an, iar acest lucru se explică prin modificările care apar la nivelul compoziției sângelui.

„Dacă se respectă termenele între donări, practic, nu există niciun risc. Se poate întâmpla să scadă hemoglobina și, atunci, donatorului i se recomandă o pauză și alimentație bogată în fier. Singurul deficit care poate să apară este cel de fier, însă medicii noștri au grijă să facă recomandările utile pentru corectarea acestuia”, mai spune dr. Doina Goșa.

De ce e bine să donăm sânge?

Este foarte important să conștientizăm faptul că sângele nostru poate salva viața unui om aflat în nevoie. Acel om poate fi mama, tatăl, frații sau chiar copiii noștri.

„Sângele nu se fabrică în laborator și, dacă nu este donat de semenii noștri, suntem neputincioși în fața pacienților din spitale. Este un gest simplu care nu aduce prejudicii organismului nostru, dimpotrivă sângele se reface în câteva zile, cantitativ, iar calitativ până în cel mult trei săptămâni. Masa de sânge care se pierde este înlocuită de elemente tinere, astfel încât organismul nostru nu suferă”, explică dr. Doina Goșa.

Beneficiile actului donării nu se opresc aici. Cei care se prezintă în mod constant la centrele de transfuzie sanguină beneficiază de control medical și analize de specialitate gratuite, astfel încât își pot monitoriza în permanență starea de sănătate. Donatorii au acces la analize medicale, precum hemoleucograma, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), determinarea grupelor de sânge și a Rh-ului, stabilirea nivelului de glicemie, determinarea prezenței unor maladii transmisibile (hepatite, HIV, sifilis) sau examene biochimice complete.

Actul donării este extrem de benefic corpului uman, astfel încât recoltările realizate la intervale recomandate de medici (nu mai frecvent de o dată la opt săptămâni) întăresc organismul și îl pun la adăpost de o serie de afecțiuni.

Ce trebuie să faci în ziua donării de sânge?

Înainte de donare:

Sângele spune totul despre noi: ce am mâncat, ce am băut, cum ne-am odihnit în ultimele 12-24 de ore. De aceea, pentru a fi apt să cedezi din sângele tău unui bolnav trebuie să te asiguri că te odihnești corespunzător în noaptea de dinaintea donării. Este recomandat un mic dejun consistent. Cafeaua e un bun aliat înainte de donare, țigara însă nu, așa că asigură-te că renunți la viciu cu o oră înainte și cu o oră după donare. Apa este extrem de importantă, de aceea e recomandat să bei cel puțin 500 ml înainte de a ajunge în cabinetul medicului. Dacă ai un nivel scăzut al glicemiei (vei afla asta la controlul preliminar), poțti consuma un baton de ciocolată.

În timpul donării:

Sângele e recoltat când donatorul se află în poziția culcat, pe patul din salonul de transfuzii. În timpul donării este interzisă folosirea telefonului mobil. De asemenea, înainte de a începe donarea asigură-te că ai renunțat la guma de mestecat. În situația unei lipotimii în timpul transfuziei ai putea înghiți guma.

După donare:

Imediat ce recoltarea s-a terminat, punga cu sângele donat va intra în procesul de etichetare și depozitare. În acest moment ți se va aplica un plasture pe braț, în zona unde a avut loc transfuzia, și ți se va cere să presezi preț de câteva minute. În mod normal, după donare e bine să rămâi pe pat, în poziția șezut, circa 5-10 minute pentru a observa cum a răspuns organismul tău la donare. La recomandarea medicilor sau asistenților de la centrul de transfuzii, perioada de repaus poate fi prelungită.

În ziua donarii e bine să nu faci efort fizic intens. Corpul tău are nevoie de puțin timp pentru a se acomoda cu schimbările produse în timpul transfuziei. Dacă ești fumător și „te arde”, amână fumatul măcar o oră după donare.

Cât sânge poți dona o dată?

480 ml de sânge. Atât poate ceda corpul tău în urma unei recoltări standard. Fiecărui donator care a trecut de testările preliminare i se extrag 450 ml de sânge, care se depozitează într-o pungă sterilă, și încă 30 ml, prelevați în patru eprubete pentru analize suplimentare post-donare. Din acest moment, sângele recoltat de la donator trece prin verificări amănunțite și este păstrat în condiții de igienă maximă până când o unitate medicală din România îl solicită.

Condiții pentru a dona sânge

- să ai vârsta între 18-60 ani

- să ai greutate peste 50 kg

- să ai un puls regulat, 60 -100 bătăi/minut

- să ai tensiunea arterială sistolică între 100 și 180 mmHg

- să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale

- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală

- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării

- să nu fii sub tratament pentru afecțiuni ca: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine

- să nu ai sau să nu fi avut hepatită (de orice tip), sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrie, cancer.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net