Cum este folosit certificatul verde Covid când rata infectarii depășește 3 la mie. Cine îl verifică la mall


    Certificatul verde Covid poate fi prezentat și în format electronic, de pe telefon
Certificatul verde Covid poate fi prezentat și în format electronic, de pe telefon

Certificatul verde Covid a devenit obligatoriu pentru anumite activități economice, în zonele unde incidența trece de 3 la mia de locuitori. Asta înseamnă că atunci când vrem să mergem la mall, la restaurant, la teatru, la concert, practic, la orice adunare publică, este nevoie de acest document. Iată cum și cine-l verifică!

Certificatul verde Covid este obligatoriu începând de astăzi, 20 septembrie, în localitățile unde incidența cazurilor de coronavirus este între 3 și la 6 la mia de locuitori, pentru accesul în baruri, restaurante, evenimente private, spectacole, la mall.

Satu Mare și Ilfov au trecut de rata de 3 la mie. Cum este folosit certificatul verde Covid 

Satu Mare a trecut deja de rată. Este la 3,28. La fel și la Ilfov, unde rata de astăzi, 20 septembrie, este de 3,06, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să plece de acasă cu certificatul verde în geantă, dacă vor să aibă acces neîngrădit.   

Certificatul verde reprezintă dovada unuia dibtre documentele de mai jos:

  • certificatul digital european de vaccinare. Acesta este valabil la zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,
  • dovada că s-a trecut prin boală. Este valabilă  între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării.

Singurii exceptați de la prezentarea acestor dovezi sunt copiii ce au mai puțin de 6 ani.

Copiii peste 6 ani intră doar cu certficat verde Covid

Deocamdată, minorii sub 12 ani nu pot fi vaccinați, dar doctorul Anthony Fauci, directorul Insititutului Național de Aergii și Boli Infecțioase din SUA, a anunțat duminică, 19 septembrie, că un vaccin pentru ei va fi disponibil din această toamnă.

Ceea ce însemană că micuții pot merge la mall-uri, restaurante, cinematografe etc cu dovaza testării sau a trecerii prin boală.

Cine și cum verifică certificatul verde Covid

Organizatorii de evenimente și operatorii economici sunt obligați ca la intrare să le solicite persoanelor certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid-19, în format pe hartie sau electronic, și să-i scaneze codul QR, aflat în partea de sus.

Pentru asta, folosesc secțiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC". În felul acesta vor putea vedea dacă e autentic și valabil.

Reprezentantul unui mall din Capitală a precizat pentru Click! faptul că astăzi, 20 septembrie, cei din branșă s-au întânit cu avocații pentru a discuta subiectul.

Cartea de identitate va fi prezentată odată cu certificatul verde Covid

Aceștia vor ca decizia Guvernului să fie pusă în practică, fără a avea repercursiuni juridice. Pentru a fi siguri că certificatul verde Covid prezentat nu aparține altei persoane, cel care va dori să intre la mall va trebui să arate și cartea de identitate, fără a-i fi luate date persoanele.

La fel și la restaurant sau în orice altă incintă. La mall, personalul de la Securitate se va ocupa de acestă triere a clienților, dacă se va stabili că intră în sarcina reprezentanților complexului comercial. 

Există însă și varianta ca accesul la mall să fie liber, iar certificatul verde Covid să fie solicitat doar persoanelor care doresc să intre la cinema, la sala de fitness ori vor să ia masa, să bea ceva la un local din incintă sau să-și lase micuțul la locul de joacă.

Deocamdată, nu există un punct de vedere clar, oficial, al reprezentanților Organizaţiei Patronale a Retailerilor din România, în acest sens.

Potrivit datelor oficiale, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.342 de noi cazuri. Rata de infectare în București este acum de 2,57 la mia de locuitori. 

Citește și: 

Este oficial! Iată situațiile în care va fi obligatoriu să avem certificat verde Covid

Ce simplu a fost să descărcăm certificatul digital COVID! Demonstrație, pe pași

Prințul Harry jpg
cub irina margareta nistor png
cub horoscop supărare png
cub horoscop iertare png
Jennifer Lopez si Ben Affleck  jpeg
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
cub adriana iliescu și eliza png
razvan theodorescu 7699918 Mediafax Foto Cristian Radu Nema jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 7 februarie sfantul partenie png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Icoana Basilica ro webp
Papa Francisc Captură video jpg
Marile lanțuri de magazine spun că nu duc lipsă de alimente jpeg
zura jpg