Cum explică un expert restricțiile de circulație: „Sunt ca mâncatul până în ora 19.00”
Închiderea magazinelor la ora 18.00 și limitarea circulației după ora 20.00 au fost printre cele mai controversate măsuri luate de autorități, în contextul pandemiei. Au stârnit dezbateri, proteste în toată țara, mulți reclamând că aceste reguli fac mai mult rău decât bine. Profu' de sănătate publică Răzvan Cherecheș susține, însă, că ele sunt perfect corecte și funcționează. Iată cum explică!
„În condițiile în care avem o creștere a numărului de cazuri de infectări, o creștere a numărului de internări pe secțiile de terapie intensivă și o creștere a numărului de decese, este clar că avem o transmitere comunitară masivă. Cele trei tulpini noi (din Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia) sunt responsabile de aceste creșteri din ultima perioadă. În aceste condiții, e necesar să se ia măsurile potrivite, astfel încât să se controleze creșterea”, spune Răzvan Chereche, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Într-un filmuleț pe pagina sa de Facebook, specialistul susține că, potrivit studiilor, cele mai eficiente metode de scădere a ratei de transmitere a virusului sunt:
- Eliminarea petrecerilor private;
- Închiderea instutuțiilor educaționale;
- Testarea și carantinarea persoanelor care intră în țară;
- Creșterea capacității sistemului de sănătate;
- Introducerea restricțiilor de mișcare personală;
- Lockdown național.
Avem mai puțin timp de interacțiune
Înainte de a ajunge la un lockdown național, cea mai adecvată metodă este limitarea libertății de mișcare. „Cu siguranță că ați auzit de dietele în care e recomandat să nu mai mănânci după ora 7 seara. Tot ce fac acele diete e să reducă intervalul de timp în care ești expus la mâncare. Exact la fel și aici. Limitarea circulației după ora 8 seara restrânge intervalul în care noi avem șanse să interacționăm unii cu alții și, implicit, scade probabilitatea transmiterii virusului de la unii la alții. În concluzie, restricțiile din acest moment sunt perfect adecvate”, precizează Răzvan Cherecheș.
Măsurile impuse au dus la un val de proteste
La sfârșitul lunii aprilie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a dispus noi măsuri de protecție în toată țara, care se aplică în mod diferențiat de la o localitate la alta, în funcție de rata de incidență. Astfel, în localitățile cu o incidență a infectărilor cuprinsă între 4 și 7,5 la mie, circulația persoanelor este permisă până la ora 20.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. După această oră, ne trebuie declarație pe proprie răspundere ca să ieșim din case. Tot în acest interval de incidență și tot în zilele de weekend magazinele se închid la ora 18.00. Dacă incidența depășește 7,5 la mie, măsurile de mai sus se aplică în toate zilele săptămânii.
Pe 28 martie, chiar din seara în care aceste restricții de circulație intrau în vigoare, au început ample acțiuni de protest în toată țara, care au continuat mai multe seri la rând. S-a lăsat cu amenzi și cu incidente, unele violente, altele de-a dreptul revoltătoare. În final, protestatarii s-au calmant și s-au resemnat.