Cum îți plătești impozitul fără să stai la coadă

Ultima actualizare:

Una din cele mai mari griji ale românilor, la început de an, este achitarea taxelor și impozitelor locale. O demonstrează cozile uriașe care s-au format încă din primele zile lucrătoare la direcțiile financiare din toată țara. Răbdători, oamenii stau încolonați în șir indian zeci de minute pentru a ajunge la ghișeu, fără să știe că au metode de plată mult mai simple, mai rapide și mai ușoare.

Scapă de grija dărilor, plătind online, din confortul propriei locuințe! (Foto: Shutterstock)
Scapă de grija dărilor, plătind online, din confortul propriei locuințe! (Foto: Shutterstock)

Nu te grăbi, ai timp până la 31 martie!

Încă de luni, 3 ianuarie, sute de bucureșteni au luat din nou cu asalt direcțiile de taxe și impozite din cadrul primăriilor, pentru a-și plăti dările aferente anului 2022. Cozile formate în fața ghișeelor au devenit deja tradiție. „Am vrut să-mi iau de-o grijă”, motivează o femeie, îngrămădindu-se mai bine în mulțimea care aștepta afară. Puțini sunt cei care poartă mască de protecție. „Eu vreau să fiu sigur că nu pierd locul de parcare”, explică un domn. În primul rând, trebuie să știi că nu e nevoie să-ți plătești taxele și impozitele chiar în prima săptămână din an. Ai timp până la 31 martie 2022 pentru a-ți achita cu anticipație dările către stat și a beneficia de bonificația de 10%. Impozitele pe clădiri, terenuri, mijloace de transport și locuri de parcare se plătesc anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv.

Cozile de la ghișee au devenit tradiție la început de an (Foto: Cătălin Deacu / TVR)
Cozile de la ghișee au devenit tradiție la început de an (Foto: Cătălin Deacu / TVR)

Alte metode de plată

Spre deosebire de anii trecuți, acum, accesul în sediile direcțiilor de taxe și impozite se face doar cu certificat verde. Cei care nu dețin așa ceva sau care pur și simplu vor să evite aglomerația pot apela la alte metode de plată.

-        Online, de fața calculatorului. Cea mai simplă metodă este prin Ghiseul.ro. Lansată în 2011, platforma oficială de plăți online a statului român a depășit până în prezent 1.138.000 de utilizatori. Trebuie doar să-ți faci cont și sumele de plată se afișează automat. Le vei plăti cu cardul. Tot online poți face virament bancar, explică reprezentanții primăriei sectorului 6, care au afișat pe taxelocale6.ro codurile IBAN în care pot fi plătite diferite tipuri de impozit.

-        La CEC. Persoanele care locuiesc în București, Zalău, Oradea sau Baia Mare pot plăti la ghișeele CEC taxele și impozitele locale. Tot la CEC, oricine, poate plăti prin Mobile Banking și Internet Banking. Și alte bănci, cum ar fi BCR, asigură plata taxelor prin Internet Banking, fără comisioane și fără a fi necesară preînregistrarea pe site-urile administrațiilor publice locale.

-        Aplicații pe mobil. Unele primării pun la dispoziția locuitorilor diverse aplicații pe care le poți descărca în telefon și achita rapid sumele datorate. „Pentru persoanele fizice, aplicația „eSector6” este disponibilă în Google Play/App Store”, ne transmit reprezentanții Primăriei sectorului 6. „Până în acest moment avem peste 10.000 de conturi. Aplicația este disponibilă atât pentru telefoanele mobile cu sistem Android, cât și pentru cele cu sistem de operare iOS. Pe lângă plata taxelor și impozitelor, cetățeanul are posibilitatea, din aplicație, să facă sesizări, să primească informații utile, să solicite un loc de parcare sau să verifice statiul lucrărilor din sector”, explică Vali Bunea, director IT din cadrul primăriei.

-        La poștă. Te duci cu buletinul sau pur și simplu spui numele și adresa, iar angajatul de la ghișeu îți comunică suma de plată. Dezavantajul este că și aici se pot forma cozi.

Există mii de terminale SelfPay la nivel național (Foto: Primăria sectorului 6)
Există mii de terminale SelfPay la nivel național (Foto: Primăria sectorului 6)

-        SelfPay. La nivel național, sunt peste 6.300 de stații de plată SelfPay, amplasate în cele mai importate magazine și centre comerciale din peste 1.000 de localități. Intră pe selfpay.ro/localizare pentru a vedea harta lor. Plătești prin scanarea codului de bare de pe înștiințarea de plată, sau prin introducerea CNP-ului.

-        La benzinărie. Dacă ești din Constanța sau din București (sectoarele 2, 4, 5 și 6), poți merge la cea mai apropiată stație OMV pentru a-ți achita taxele, impozitele sau amenzile. O poți face oricând, în drumurile tale prin oraș.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net