Cum ne alegem «Baba» de Martie! Cele 9 zile îţi arată cum îţi va merge tot anul

Ultima actualizare:

    În spiritualitatea populară, Sărbătoarea Babei Dochia deschide șirul unor manifestări ce se petrec în luna martieFoto: shutterstock
În spiritualitatea populară, Sărbătoarea Babei Dochia deschide șirul unor manifestări ce se petrec în luna martieFoto: shutterstock

Primele nouă zile din luna martie, o cifră cu semnificații magice, întâlnită frecvent în vechiul calendar lunar carpatin, sunt cunoscute cu numele de „Babele". În spiritualitatea populară, Sărbătoarea Babei Dochia deschide șirul unor manifestări ce se petrec în luna martie.

Baba Dochia şi cele 9 cojoace

Primele 9 zile din luna martie, numite popular “Zilele Babelor”, aduc cu ele o vreme capricioasă. Asta pentru că, potrivit legendei, Baba Dochia se leapădă de cele 9 cojoace din timpul iernii. Mitul “babelor” e asociat în cultura populară cu Baba Dochia. Legenda spune că Baba Dochia avea un fiu, Dragobete, care i-a adus acasă o noră împotriva voinţei ei. Pentru a-şi necăji nora, într-o zi rece de iarnă, i-a dat acesteia un ghem de lână neagră şi a trimis-o la râu să-l spele, spunându-i să nu se întoarcă până când lâna nu devine albă. Fata a încercat să spele lâna, dar chiar dacă degetele sale au început să sângereze, culoarea lânii rămânea tot neagră. De disperare, pentru că nu se putea întoarce acasă la soţul iubit, a început să plângă. Impresionat de durerea fetei, Iisus Hristos i-a apărut în cale şi i-a dat o floare roşie, spunându-i să spele lâna cu ea. Mulţumindu-i, fata a pus floarea în apă, a spălat lâna şi a constatat cu uimire că lâna s-a albit. Fericită că a reuşit să ducă la bun sfârşit această sarcină grea, fata se întoarce acasă. Auzind povestea fetei, Baba Dochia se înfurie, crezând că este primăvară, deoarece Mărţişor îi putuse oferi o floare fetei. Porneşte îmbrăcată în nouă cojoace în căutarea primăverii. Pe parcursul călătoriei, soarele puternic o face să îşi scoată, rând pe rând, cele nouă cojoace pe care le purta, până rămâne fără nici unul. Vremea se schimbă brusc şi Baba Dochia îngheaţă.

Există trei modalităţi de a ne alege “Baba”

  • Cel mai simplu este să-ţi alegi o zi oarecare între 1 şi 9 martie.
  • O altă metodă este de a-ţi alege “baba” în funcţie de ziua de naştere. Daca ziua se află între 1 şi 9 ale oricărei luni atunci şi “baba” va fi în ziua respectivă. De exemplu dacă eşti născut la 5 mai, “baba” ta va fi la 5 martie, iar dacă eşti născut la 7 septembrie, “baba” va fi la 7 martie. Dacă data naşterii este formată din două cifre atunci se procedează astfel. De exemplu, dacă eşti născut pe 23 mai, ziua în care pică “baba” ta se calculează astfel 2+3=5, deci “baba” va fi la 5 martie.
  • Ultima variantă se referă la obiceiul de a alege două “babe”. Una se alege la începutul intervalului de 9 zile (care corespunde următoarelor 6 luni), iar a doua babă se alege spre sfârşitul intervalului rezervat zilei “Babelor”.

Ce semnificaţie are "Baba"

Se zice că aşa cum îţi este “baba”, tot aşa îţi va fi şi viaţa în anul respectiv. Dacă în ziua în care ţi-ai ales “baba” vremea este frumoasă şi însorită, atunci îţi va merge bine tot anul.

În schimb, dacă în ziua în care ţi-ai ales “baba” este frig sau înnorat atunci vei avea un an greu, cu necazuri financiare şi sentimentale.

Tot în tradiţia românească se spune că dacă ninge sau plouă în ziua aleasă este semn de bogăţie.

Fetele tinere  și femeile căsătorite să respecte ”Zilele Babelor”

Și în zilele noastre se păstrează obiceiul ca în prima zi a Bebelor,  tinerele fete să culeagă flori de primăvară. Se spune că, până la Babele din anul următor, fiecare zi din viaţa lor va fi ca o floare. În mediul rural, femeile căsătorite  să respecte, ca odinioară,  zilele Babelor: să nu spele rufe, să nu arunce gunoiul în apropierea grajdului sau a coteţelor pentru păsări; respectând tradiția, puii şi animalele de povară din ogradă vor fi sănătoase până la Babele din anul următor.  

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net