Cum ne-au umflat factura la curent capii Enel
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis dosar de cerecetare care vizează mai multe persoane care decid, an de an, tariful energiei electrice către populaţie. Joi seară, vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu, directorul Enel Florin Gugu şi un asociat al unei societăţi care produce echipamente electrice, Gheorghe Ciubotaru, au fost reţinuţi pentru luare de mită şi pentru păcălirea clienţilor Enel.
DNA a dezvăluit un adevărat triunghi de interese de la vârful distribuţiei de energie electrice care i-a prejudiciat pe clienţii companiei Enel. Conform anchetatorilor, ANRE ar fi descoperit că Enel şi-a taxat suplimentar clienţii pentru certificatele verzi, în 2012, motiv pentru care a dispus sancţionarea distribuitorului de energie electrică cu reducerea cu 6% a tarifelor, scrie hotnews.ro. Numai că această sancţiune nu a fost pusă în aplicare niciodată, fiindcă directorul Enel Florin Gogu a intervenit pe lângă şeful ANRE ca această sancţiune să fie redusă la 1,3%. Diin această operaţiune, Enel ar fi fost iertată de o penalizare de 2,5 milioane de euro.
În schimbul acestui serviciu făcut Enel, compania de electricitate trebuia să acorde două contracte în valoare de 407.199 lei firmei Electroalfa International, apropiată a şefului ANRE. Relaţiile dintre vicepreşedintele Autorităţii care reglemetează tarifele energiei electrice, Claudiu Dumbrăveanu, şi conducerea Enel nu se opresc aici. Ei au colaborat de nenumărate ori, spun anchetatorii, în dauna statului şi a clienţilor Enel.
Ce sunt certificatele verzi
Certificatul verde este un titlu ce atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzacţiona distinct de cantitatea de energie electrică pe care acesta o reprezintă, pe o piaţă organizată şi reprezintă schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.
Statul român sprijină investitorii în energie verde prin intermediul certificatelor verzi şi prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora. În prezent, fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un număr de certificate verzi. Aceste certificate verzi sunt cumpărate de furnizorii de energie electrică, printre care şi Enel, companiile de profil fiind obligate să aibă o anumită cotă de energie regenerabilă în coşul de energie electrică livrată consumatorilor. Această politică de încurajare a producătorilor de energie verde loveşte, însă, în consumatori, căci ei sunt cei care suportă, prin factură, costurile dezvoltării acestei industrii.