Cum ne pregătim de sărbători în pandemie. Sfaturi de la trei medici renumiți
Și anul acesta vom sărbători Crăciunul în plină pandemie de Covid însă, spre deosebire de iarna lui 2020, acum avem liber la distracție. Asta, în contextul în care tulpina sud-africană se răspândește foarte rapid în România și ar putea deveni, curând, dominantă.
Cum să ne protejăm de îmbolnăviri în această perioadă a anului? Ne spun trei medici renumiți: Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din Capitală, Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca și Petru Florin Roșu, managerului Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
În această perioadă este obligatoriu, mai mult ca niciodată, să purtăm masca de protecție, să evităm locurile aglomerate din interior și chiar exterior, să păstrăm igiena mâinilor și, nu în ultimul rând, să ne vaccinăm anti Covid, sunt de părere, l aunison, cei trei medici.
Adrian Marinescu, Matei Balș: „Atenție la persoanele străine”
Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din Capitală, a declarat pentru Libertatea că nu ar trebui să ne mai spună cineva ce avem de făcut și cum să ne protejăm. Se presupune că toată lumea știe cum se răspândește Covid și cât de contagios este Omicron.
„Eu nu cred că trebuie neapărat măsuri restrictive, cineva să ne spună ce avem de făcut. După doi ani, fiecare din noi știe cum se transmite și e clar că Omicron are aceleași căi de transmitere, doar că se transmite mai ușor, ceea ce înseamnă că aș putea să stau câteva minute alături de o persoană infectată, fără protecție, fără mască, și să mă infectez. Trebuie să fim atenți la interacțiunile pe care le avem cu oamenii străini. În spațiile închise, mai ales, să purtăm mască, să fie aerisirea corespunzătoare. Să fim atenți cu cine interacționăm, pentru că persoana de lângă noi poate fi asimptomatică și să nu realizeze că este infectată”, a declarat Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din Capitală.
Radu Țincu, Spitalul Floreasca”: „Evitați deplasările în locuri aglomerate”
Radu Țincu, medic primar de Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca din București, recomandă evitarea locurilor aglomerate precum magazinele. Cumpărăturile pot fi făcute, munte dintre ele, chiar online.
„Recomand oamenilor să evite deplasările în locuri aglomerate, mai ales când acestea nu sunt necesare sau urgente. Putem să comasăm cumpărăturile de Crăciun într-o singură ședință sau într-un timp mai scurt decât o făceam în anii precedenți, fără a fi nevoiți să ne întoarcem în magazine de două-trei ori pentru a efectua aceste cumpărături. Iar cei au posibilitatea să facă cumpărăturile online, varianta online este preferabilă, pentru că astfel evităm contactul interuman”, spune el. Pe de altă parte, cred că în zonele aglomerate, chiar în aer liber, cum sunt piețele sau târgurile de Crăciun, purtarea măștii de protecție trebuie să fie întotdeauna prezentă pentru că, de obicei, în astfel de adunări, atunci când oamenii râd, tușesc, cântă, pot să antreneze particule virale care să ajungă pe distanțe mai lungi.
În final, medicul subliniază că „mai ales dacă avem grupuri de prieteni care nu știm cu exactitate dacă sunt vaccinați sau la ce perioadă sunt după vindecare”, am putea să ne luăm o măsură suplimentară de Crăciun sau Revelion „printr-o testare a grupului”.
Petru Florin Roșu, „Sf. Parascheva” din Iași: „Vaccinați-vă!”
Medicul Petru Florin Roșu, managerului Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași a insistat asupra vaccinării tuturor celor care încă nu s-au imunizat anti Covid. După părerea sa, acest lucru este singurul în măsură să ne protejeze de îmbolnăviri și să ne salveze viețile.
„Pentru cei care nu s-au vaccinat, recomandarea mea este să se vaccineze. Dacă au efectuate cele două doze, să efectueze și doza booster. Există studii foarte bine întemeiate care au demonstrat că inclusiv persoanele care au dezvoltat infecții cu tulpina Omicron, dacă au fost vaccinate cu 2 doze au dezvoltat o formă ușoară, cei cu trei doze o formă și mai ușoară, de cele mai multe ori fără o nevoie de internare, a declarat el.