Cum poți să votezi duminică dacă ai buletinul expirat

simeon stalpnicul png

De fapt, nu poți să votezi dacă nu ai un act de identitate valabil. Ceea ce poți să faci e să-ți schimbi cartea de identitate pe loc, în ziua votării. Iată cum e posibil ca funcționarii să înfăptuiască minuni de alegeri, însă nu și în alte zile.

În preajma alegerilor de orice fel, funcționarii serviciilor de evidență a persoanelor din toată țara înfăptuiesc adevărate minuni. Ei pot elibera acte de identitate în ziua depunerii cererii, lucru care nu se întâmplă în alt moment al anului. Explicația este că oricărui cetățean român cu drept vot nu-i poate fi îngrădit acest privilegiu de proceduri birocratice. Ei bine, dacă v-ați adresa serviciilor publice pentru preschimbarea buletinului expirat în orice zi a anului, probabil că ați intra în posesia actului de identitate în 3-5 zile, în funcție de numărul de solicitări. În prag de alegeri, însă, cartea de identitate se eliberează în cel mult 24 de ore (dacă cererea e depusă cu o zi înainte de scrutin) sau chiar în aceeași zi (dacă cererea e depusă în ziua scrutinului).

Cărțile de identitate se pot preschimba acum în regim de urgență indiferent de motivul invocat (pierdere, furt, distrugere, expirarea valabilității, schimbarea domiciliului, schimbarea numelui). Însă pentru fiecare motiv în parte este o procedură diferită și documente diferite. Dacă vă numărați printre cei care au actul de identitate expirat, iată care sunt documentele solicitate:

Cerere tip; Actul care face dovada spațiului de locuit (original și copie); Certificat de naștere (original și copie); certificat de căsătorie sau hotărâre (certificat de divorț) defiitivă și irevocabilă (original și copie), acolo unde este cazul; certificat de deces soț/soție (original și copie, dacă este cazul); taxă 7 lei de eliberare a cărții de identitate (se achită la ghișeu). Documentele se depun la sediile birourilor de evidență a persoanelor din localitatea/sectorul de domiciliu, care de regulă funcționează în incinta secțiilor de poliție.

Alegerile parlamentare 2016 au loc duminică.

cub mama theo rose carmen harra png
zodii care sunt vampiri energetici jpg
fiii lui adrian nastase jpg
legatura dintre oana lis si catalin maruta jpg
andrei duban apare in serialul wednesday jpg
tanara dezbracata in pat jpg
Televizor Netflix filme telecomanda FOTO Shutterstock
Parada de 1 Decembrie, Ziua Națională a României
Antrenor grupa B Iran   Carlos Queiroz jpg
emilia dorobantu ofiter de Muzici Militare fOTO Faceb E D  jpg
image
image
image
image
fasole ziua nationala jpeg
Google Doodle 1 Decembrie 2022
Alexis Waldrone si Petunia jpg
fiii lui adrian nastase jpg
alerta meteo
mesajele vedetelor de 1 Decembrie jpg