Cum să eviţi un incendiu în propria casă

11 noiembrie 2016
simeon stalpnicul png

Un rom├ón ├«┼či pierde via┼úa ├«n incendii casnice la fiecare dou─â zile, arat─â cel mai recent raport al Inspectoratului General pentru Situa┼úii de Urgen┼ú─â (IGSU). Autorit─â┼úile atrag aten┼úia c─â aceste catastrofe au loc din cauza neglijen┼úei ┼či a instala┼úiilor electrice ┼či de ├«nc─âlzire improvizate. Iat─â cum evi┼úi o catastrof─â!

Nu mai pu┼úin de 113 oameni au murit ├«n 3.400 de incendii ├«n primele ┼čase luni ale acestui an ├«n Rom├ónia. ├Än timp ce citi┼úi acest articol, cel pu┼úin zece locuin┼úe sunt cuprinse de fl─âc─âri, iar vie┼úile a zeci de rom├óni sunt puse ├«n pericol. Speciali┼čtii spun c─â, ├«n mediul urban, cele mai multe incendii pornesc de la instala┼úiile electrice ┼či de ├«nc─âlzire improvizate ┼či din cauza folosirii necorespunz─âtoare a aparatelor electrocasnice. ├Än perioada de iarn─â, scurgerile de gaze sunt responsabile pentru cele mai mari catastrofe care se produc ├«n blocuri. Iat─â care sunt sfaturile de care e bine s─â ┼úii cont dac─â vrei s─â evi┼úi o tragedie!

Atenţie la aparatele de încălzire

Folosirea aparatelor de ├«nc─âlzire defecte, improvizate sau nesupravegherea lor sunt responsabile de circa 13% din incendiile care au loc ├«n locuin┼úe. Rom├ónii obi┼čnuiesc s─â se ├«nc─âlzeasc─â la re┼čou ori cu aeroterme, pe care adesea le uit─â ├«n priz─â c├ónd se duc la culcare. Al┼úii consider─â c─â nu merit─â s─â investeasc─â bani ├«n repararea unor aparate defecte, a┼ča c─â le me┼čteresc ├«n regie proprie. Ei omit ├«ns─â un lucru esen┼úial: ├«n caz de incendiu pot pierde mai mult dec├ót ni┼čte bani.

Renunţă la improvizaţii

Orice defec┼úiune care apare la nivelul instala┼úiilor electrice ┼či de gaze trebuie tratat─â cu maxim─â seriozitate. Nu ├«ncerca s─â efectuezi racorduri pe cont propriu, ci apeleaz─â la firme specializate, care ├«┼úi pot oferi ┼či garan┼úie. Un ├«ntrerup─âtor montat incorect sau un furtun de gaz conectat superficial ar putea cauza un incendiu, care ┼úi-ar putea pune via┼úa ├«n pericol. Lucr─ârile de interven┼úie realizate superficial ┼úi-ar putea distruge agoniseala de o via┼ú─â, dar ar putea cauza pagube ├«nsemnate ┼či vecinilor. ├Än acest caz, vei avea probleme ┼či cu societatea de asigur─âri, care nu te va desp─âgubi pentru incidente care ├«┼úi pot fi imputate direct.

Montează-ţi detectoare

Montarea detectoarelor de gaze e obligatorie ├«n ┼ú─âri precum Germania, Fran┼úa, Marea Britanie, Danemarca sau Belgia. Rom├ónii ├«nc─â le privesc cu reticen┼ú─â ┼či le consider─â un nou mijloc de ├«mbog─â┼úire a firmelor specializate ├«n instalarea lor. La noi ├«n ┼úar─â, aceste echipamente sunt obligatorii doar ├«n ├«nc─âperile prev─âzute cu geamuri termopan, ├«n care func┼úioneaz─â aparate consumatoare de gaze (aragaz, central─â termic─â). Detectoarele de gaze sunt indispensabile ├«n situa┼úiile ├«n care instala┼úiile de gaz nu mai func┼úioneaz─â ├«n condi┼úii tehnice de siguran┼ú─â. Acest lucru e stabilit de o societate agreat─â de ANRE ├«n urma verific─ârii sau reviziei tehnice efectuate. ├Äns─â incendiile nu pornesc doar ├«n urma scurgerilor de gaze. Odat─â cu detectorul de gaze ├«┼úi po┼úi amplasa ┼či un detector de fum, care te avertizeaz─â c├ónd ai un incendiu ├«n cas─â.

Cur─â┼ú─â co┼čul de fum┬á

Cur─â┼úarea co┼čului de fum e imperios necesar─â ├«n cazul celor care locuiesc la curte. Acest lucru se face de dou─â ori pe an ┼či, neap─ârat, ├«nainte de debutul sezonului rece. 

Cele mai periculoase locuri din casă în caz de incendiu

Deloc surprinz─âtor, unul dintre locurile cele mai predispuse la incendii, ├«ntr-o cas─â, este buc─ât─âria. Peste 25% din incendiile raportate au pornit din cauza scurgerilor de gaze sau a aparatelor electrocasnice l─âsate nesupravegheate. ├Äns─â cel mai periculos loc din locuin╚Ť─â ├«n caz de incendiu este, conform statisticilor, acoperi╚Öul. Circa 30% din incendiile raportate ├«ntr-un an se manifest─â la nivelul superior al cl─âdirilor de locuit, ├«n mare parte din cauza instala╚Ťiilor electrice improvizate ╚Öi a co╚Öurilor de fum necur─â╚Ťate. Dormitorul este al treilea loc periculos dintr-o cas─â, cu 16,5% din incendii raportate. Abia 9,6% din incendiile care se manifest─â la nivelul imobilelor de locuit pornesc de la sufragerie.

kate profimedia 0692807495 jpg
2vancea botez jpg
loredana chivu jpg
1alexandra stan mihai morar png
cub marioara man gheorghe png
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg