Cum să foloseşti cardul de credit ca să nu te îndatorezi băncilor

Ultima actualizare:

Cardurile de credit au ca scop acordarea unei linii de credit clientului pe care acesta o poate folosi în orice scop, oricând pe parcursul a doi, trei ani.

Există însă câteva avantaje suplimentare pe care aproape toate cardurile le oferă şi care pot permite obţinerea de împrumuturi fără dobândă.

Condiţia este să respecţi regulile impuse de bancă. Orice abatere duce la apariţia unor costuri semnificative. Conso.ro îţi arată cum trebuie rambursate sumele de pe card cel mai eficient, în funcţie de tipul de tranzacţie.

Cumpărături la comercianţi

Plata cumpărăturilor cu cardul de credit este tranzacţia recomandată în toate cazurile. Niciodată să nu retragi numerar de la ATM, dacă poţi plăti cu cardul de credit. Tranzacţia nu are comisioane în aceste situaţii şi întotdeauna vei putea beneficia de perioada de graţie, indiferent de banca emitentă. Soluţia optimă de rambursare a acestor tranzacţii este în perioada de graţie.

Plăteşte toate cumpărăturile până la data scadentă înscrisă în extras şi nu vei plăti nici o dobândă pentru creditul utilizat. O altă soluţie e să accesezi programul de rate fără dobândă, în cazul în care cardul tău beneficiază de această facilitate. Ratele fără dobândă sunt valabile, în multe cazuri, doar la anumiţi comercianţi, astfel că trebuie să te interesezi, să te informezi în prealabil dacă magazinul ales este înscris în program.

Dacă nu te poţi încadra în nici una dintre opţiunile de mai sus, rambursează cât de mult poţi în fiecare lună. Cea mai mare greşeală pe care o poţi face este să rambursezi doar suma minimă de plată. Acest lucru face ca împrumutul să devină foarte costisitor şi să pară că nu se mai termină.

Retragere de numerar de la ATM

Retragerea de numerar de la bancomat este o operaţiune costisitoare. Banca îţi va percepe dobândă din prima zi de retragere până la rambursarea integrală a banilor, iar rata dobânzii este, în unele cazuri, mai mare decât la cumpărăturile cu cardul la comercianţi. În plus, comisionul de retragere de numerar este de câteva ori mai mare la cardul de credit decât la cardul tău de salariu, astfel că te poţi aştepta la un cost suplimentar semnificativ.

Dacă trebuie să apelezi la această operaţiune, singura soluţie este să încerci să rambursezi banii în cel mai scurt timp. Plăteşte cât de mult poţi în fiecare lună, pentru a rambursa creditul rapid. Ca şi în cazul de mai sus, evită să rambursezi doar suma minimă, trecută în extrasul de cont.

Este bine de ştiut că sunt câteva bănci care oferă perioadă de graţie şi la retragerea de numerar precum Banca Transilvania, Carpatica şi ATE Bank. În aceste cazuri, poţi evita plata dobânzii dacă rambursezi integral sumele retrase de la bancomat şi comisionul de retragere de numerar la următoarea scadenţă.

5 situaţii când nu e bine să foloseşti cardul

Există situaţii în care e bine să te gândeşti de două ori înainte de a folosi cardul. Specialistul Click!, Alexandra Popa, ne spune care sunt situaţiile în care este bine să foloseşti bani cash.

Când ai foarte puţini bani pe card - înainte de a pleca la cumpărături, verifică suma de bani pe care o ai pe card. Dacă observi că ai bani puţini, nu folosi cardul. Astfel, eviţi situaţiile penibile care pot apărea la casa de marcat.

Când faci tranzacţii on line - dacă te decizi să cumperi de pe internet şi nu ai încredere în site-ul de unde vrei să achiziţionezi produsul dorit, este recomandat să nu rişti.

Când vrei să cumperi din impuls - În aceste situaţii, este bine să nu foloseşti cardul de credit pentru că te vei îndatora băncii pentru un obiect care nu merită.

Când eşti tentat să cumperi un produs scump pentru că este la ofertă - dacă observi un produs scump de care nu ai neapărată nevoie, dar care se vinde acum la ofertă, nu-l cumpăra folosind cardul! Înainte de a cumpăra, întreabă-te dacă într-adevăr ai nevoie de acel obiect. Dacă nu, renunţă cel puţin la ideea de a-l cumpăra cu cardul.

Când vrei să cumperi un produs care, de obicei, se cumpără cu banii jos - este vorba despre produse ieftine, care pot fi cumpărate cu banii pe care îi ai deja în portofel. Nu folosi cardul de credit pentru fiecare nimic pe care ţi-l doreşti. Dobânzile se vor aduna şi vei plăti mai mult decât fac toate produsele achiziţionate astfel la un loc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
strada trandafirilor jpg
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net