Cum scapi de amenda pentru lipsa rovinietei? Cu puțin ajutor din partea Poliției

simeon stalpnicul png
Șoferii care nu sunt înștiințați în termen de patru luni că au circulat fără rovinietă nu mai plătesc amenda

Modificări de ultimă oră ale legislației referitoare la aplicarea tarifelor de utilizare a drumurilor naționale. Românii vor putea scăpa de plata amenzii pentru lipsa rovinietei, însă aici au nevoie de ceva ajutor din partea celor care îi prind fără. Ce e nou în OUG 15/2002 și când intră în vigoare modificările aflați în cele ce urmează.

Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu modificările OUG 15/2002, care reglementează tarifele aferente rovinietei, și a promulgat actul normativ. Noile prevederi ale ordonanței intră în vigoare peste șase luni, pentru a-i acomoda pe toți actorii implicați în acest proces. Astfel, din 8 septembrie 2018, șoferii care sunt prinși fără rovinietă pe drumurile naționale trebuie să primească o înștiințare în cel mult două luni de la încheierea procesului-verbal de constatare a contravenției. În acest interval care se scurge de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării abaterii, șoferul nu mai poate fi amendat pentru lipsa rovinietei.

Mai mult, polițiștii rutieri, inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier sau personalul CNAIR (care constată contravenția) sunt obligați să aplice sancțiunea în termen de cel mult patru luni de la constatarea abaterii. În caz contrar, șoferul e exonerat de orice plată.

Tot cu acest prilej s-a renunțat la o altă prevedere anterioară, și anume că procesul-verbal trebuie însoțit de fotografii doveditoare. În odonanța modificată, fotografiile nu mai sunt obligatorii la prezentarea procesului-verbal.

Potrivit OG 15/2002, cuantumul amenzii pentru lipsa rovinietei se calculează în funcţie de tipul vehiculului, în următoarele limite:

Autoturisme: de la 250, la 500 lei;

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egal cu 12,01, cu minimum 4 axe (inclusiv): de la 3.000 lei la 4.500 lei;

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egal cu 12,01, cu maximum 3 axe (inclusiv): de la 2.750 lei la 3.000 lei;

Vehicule de transport marfă cu 7,5 t mai mic decât MTMA mai mic decât 12,0 t şi Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto): de la 1.750 lei la 2.250 lei;

Vehicule de transport marfă cu 3,5 t mai mic decât MTMA mai mic sau egal cu 7,5 t/Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusive conducătorul auto): de la 1.250 lei la 1.750 lei;

Vehicule de transport marfă cu 0 t mai mic decât MTMA mai mic sau egal cu 3,5 t: de la 750 lei la 1.250 lei.

Cât te costă rovinieta

În ianuarie 2017 au fost operate modificări ale tarifelor percepute pentru rovinietă, acestea fiind reduse, însă nu și pentru autoturisme.

Autoturisme: rovinieta de 7 zile – 3 euro; 30 de zile – 7 euro; 90 de zile – 13 euro; rovinieta de 12 luni – 28 de euro. Pentru autoturisme nu se eliberează rovinieta cu valabilitate de o zi.

Vehicule de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 7,5 tone: rovinieta de o zi – 4 euro; 7 zile – 16 euro; 30 de zile – 32 de euro; 90 de zile – 92 de euro; rovinieta de 12 luni – 320 euro;

Vehiculele de transport de marfă cu 7,5 tone sub MTMA mai mică de 12 tone: rovinieta de o zi – 7 euro; 7 zile – 28 de euro; 30 de zile – 56 de euro; 90 de zile – 160 de euro; rovinieta de 12 lui – 560 de euro.

Prodanca a venit în verde la parastas
Screenshot (539) png
andrei rosu mihaela bilic png
cub muzica populara braconier png
image png
Provocarea de pe TikTok. Sursa foto: Unsplash
FotoJet jpg
Charlene de Monaco
Prostituție  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (1) jpg
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
image
image
image
image
Ales Bialiatski jpg
Masacru la o creșă din Thailanda png
Cherri Lee jpg
FotoJet jpg
Charlene de Monaco
Luna