Cum te asiguri că îți permiți cu adevărat mașina pe care urmează să o cumperi

Ultima actualizare:

    foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Atunci când te pregătești să-ți cumperi o mașină, nouă sau second hand, probabil că începi prin a-ți stabili o sumă pe care ești dispus să o aloci noii achiziții și prin a căuta ofertele de autoturisme care se încadrează în suma de care dispui.

Fie că te vei orienta către site-urile de profil sau spre târgurile de mașini, de-a lungul căutărilor tale vei descoperi numeroase modele de mașini care se încadrează în bugetul tău, multe dintre acestea cu adevărat spectaculoase, atât din punct de vedere al mărcii, cât și al dotărilor opționale.

Totuși, chiar dacă îți permiți să plătești prețul de achiziție, este important să te asiguri că toate costurile pe care modelul ales de tine le va genera sunt unele rezonabile și că le vei putea suporta fără un efort prea mare. În cele ce urmează îți prezentăm lucrurile de care să ții cont înainte de a cumpăra o mașină, pentru a te asigura că ți-o permiți cu adevărat.

Verifică valoarea impozitului și a celorlaltor servicii obligatorii

O mașină este un bun pasiv, ceea ce înseamnă că va genera costuri constante, fără a-ți aduce vreun beneficiu financiar direct. De aceea, înainte de a alege modelul pe care ți-l doreai încă din copilărie, doar pentru că îți permiți prețul de achiziție, este necesar să stabilești ce costuri anuale va genera autoturismul cu impozitul și asigurarea obligatorie.

În ceea ce privește impozitul, ar trebui să știi că valoarea acestuia crește enorm pentru motoarele cu capacitate mare. Dacă pentru o mașină cu o capacitate cilindrică de 1.600 cmc va trebui să achiți un impozit de 64 de lei, când vine vorba de un automobil cu un motor de 3.000 cmc, impozitul anual va ajunge la suma de 2.295 de lei. Același lucru este valabil și în cazul poliței RCA, unde valoarea acesteia crește și în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. Totuși, în acest caz, prețul diferă la fiecare companie, și ai posibilitatea de a alege o asigurare masina la un preț cât mai avantajos.

Află care sunt defecțiunile comune ale acelui model

Cu toate că majoritatea mărcilor auto laudă fiabilitatea modelelor pe care le produc, nu dese sunt situațiile în care un anumit tip de autoturism înregistrează probleme comune de funcționare, apărute după un anumit număr de kilometri. Astfel, dacă te-ai orientat asupra unui model second hand pe care urmează să-l cumperi, este necesar să verifici cu atenție forumurile de specialitate sau să iei legătura cu proprietarii acelui model, pentru a afla ce probleme comune poate avea mașina și cât costă reparația lor.

În cazul în care este vorba despre anumite elemente electrice, care se pot repara ieftin și ușor, nu este cazul să-ți faci griji, însă dacă descoperi că modelul pe care ți-l dorești tinde să aibă probleme la motor după un anumit număr de kilometri, este cazul să-ți reevaluezi decizia de cumpărare a acelei mașini sau să-ți asumi această cheltuială, în cazul în care vrei să finalizezi tranzacția.

Fă o medie a consumului anual

Cu toții ne dorim o mașină cu mulți cai putere și la un preț cât mai avantajos, însă o ofertă bună se poate ascunde, deseori, în spatele unui consum care ne va afecta serios bugetul anual. Cu toate că nu poți stabili cu exactitate suma de bani pe care o vei cheltui cu combustibilul, este posibil să faci o medie, raportându-te la consumul de combustibil al autoturismului pe care ți-l dorești, prețul litrului de combustibil și numărul mediu de kilometri pe care îi vei parcurge într-un an.

În cazul în care descoperi că valoarea obținută este prea mare pentru a o putea acoperi fără să faci sacrificii, poți să te orientezi spre un model de autoturism cu un motor mai mic și un consum mai bun. 

Ia în calcul consumabilele

Deloc de neglijat sunt operațiunile de mentenanță și consumabilele de care va avea nevoie viitoarea ta mașină. Dacă alegi un model de nișă sau unul din clasa premium, trebuie să iei în calcul că operațiuni precum schimbul de ulei sau reviziile se realizează doar în service-uri specializate, unde prețurile pot fi destul de piperate.

De asemenea, trebuie să ții cont și de prețul consumabilelor, care va fi unul mult mai mare în cazul modelelor provenite de la producători de top. Astfel, filtrele, anvelopele, plăcuțele și discurile de frână sau kit-ul de distribuție sunt elemente care trebuie incluse în bugetul tău atunci când cumperi o mașină.

Cumpărarea unei mașini care să corespundă bugetului tău reprezintă o dovadă de responsabilitate și o metodă prin care să-ți asiguri stabilitatea financiară pe termen lung. Calculează cu atenție toate costurile generate de viitorul tău autoturism și alege un model potrivit bugetului tău.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net