Cum trăiesc românii: 30% au salarii peste 3.000 de lei, iar 99,2% au telefon mobil
Oficial, o ducem bine! Institutul Național de Statistică (INS) a făcut o anchetă despre cum trăiesc românii. Un sfert din populație nu are baie, dar aproape avem telefon mobil.
Institutul Național de Statistică (INS) a realizat o anchetă despre nivelul de trai al populației României. INS analizat situaţia economică a gospodăriilor, condiţiile de locuit, înzestrarea cu bunuri de folosinţă îndelungată, starea de sănătate, nivelul de instruire, experienţa profesională și altele. 99,2% din români au telefoane.
Românii stau bine la capitolul electronice: 99,20% au telefoane mobile, 99,60% au televizoare color, 97,9% au mașini de spălat, 83% au computere. Mai mult de jumătate din români au autoturisme (60,20%).
Cum trăiesc românii: 65,4% sunt angajați
Din totalul gospodăriilor, cele în care trăiesc persoane ocupate reprezintă 65,4%. În cadrul gospodăriilor care au în componenţă persoane ocupate, cea mai mare frecvenţă o au gospodăriile cu 2 persoane ocupate (45,7%), urmate la mica distanṭă de gospodăriile în care există o singură persoană ocupată (42,4%) în timp ce gospodăriile în care se găsesc 3 sau mai multe persoane ocupate reprezintă doar 11,9%.
Cum trăiesc românii: o treime au datorii
Sub aspectul capacităţii achitării la timp a unor cheltuieli curente importante (întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc.) se poate constata că mai puṭin de o treime din gospodării (31,7%) au prezentat restanţe repetate, cauzate în principal de situaţia financiară nesatisfăcătoare. Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2017, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică (51,0% din gospodăriile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (50,0%) şi abonamentul telefonic (36,3%).
Cum trăiesc românii: se împrumută
Împrumuturile sunt folosite de 8% dintre gospodării, iar ele au fost contractate în principal pentru: cumpărarea în rate, inclusiv prin leasing, a unor bunuri de tipul autoturismelor, echipamentului tehnic şi electronic etc. (50,9%) ṣi plata cheltuielilor pentru îmbunătăţirea, repararea, renovarea locuinţei (46,5%).
În proporţii mult mai mici, gospodăriile au contractat împrumuturi în alte scopuri, cum ar fi: datorii, acoperirea unei descoperiri de cont, plata facturilor (18,5%); cheltuieli pentru concedii ṣi timp liber (6,9%); achitarea unor cheltuieli legate de sănătate (3,7%) ṣi investiţii (2,5%).
- În anul 2017, în marea lor majoritate (96,6%), gospodăriile ocupă locuinţa în calitate de proprietar.
- În anul 2017, pe total, ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost de 71,4% iar a celor cu grup sanitar de 69,8%.
- O gospodărie din ṣapte se confruntă cu una sau mai multe probleme serioase privind locuinţa. Printre cele mai frecvente probleme care afectează calitatea locuirii se află cele privind deteriorarea pereţilor, podelelor, tocurilor de ferestre (51,6% din totalul gospodăriilor care reclamă existenţa unor probleme ale locuinţei) şi igrasia din pereţi, podele sau fundaţia casei (50,3%).
- Pe lângă aparatura precum aragaz, frigider, combină frigorifică, maşină de spălat rufe, aspirator de praf, telefon fix, televizor color bunuri intrate de mult timp în dotarea curentă a majorităţii gospodăriilor - devin tot mai răspândite computerele (54,8% din totalul gospodăriilor) şi autoturismele (39,7%).