Cum trăiesc românii? O familie din trei are restanțe la întreținere
Românii trăiesc greu, deși țara noastră a înregistrat, anul trecut, a doua creștere economică din UE. Potrivit unei cercetări publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS), citată de HotNews.ro, una din trei familii au avut restanțe repetate la plata utilităților și la întreținere, cauzate în principal de lipsa banilor.
Dintre plățile pentru care s-au înregistrat restanțe în cursul anului 2015, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică (54,6% din gospodăriile cu restanțe), întreținerea locuinței (53,2%) și abonamentul telefonic (34,1%).
Familiile de șomeri se află în situația cea mai dificilă, ponderea celor care nu și-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de 49,3%, proporție mai mare față de celelate categorii de gospodării. Fenomenul restanțelor este, de asemenea, mai raăspândit în cazul gospodăriilor cu copii și, mai ales, al celor monoparentale (48,8%) sau, în cazul gospodăriilor de 2 adulți cu 3 sau mai mulți copii în întreținere (46,0%).
Un alt aspect evidențiat de studiu este că, în anul 2015, ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duș a fost de 68,7%, iar a celor cu grup sanitar de 67,1%.
Totodată, peste 60% din gospodăriile rurale nu beneficiază de avantajele oferite de existența unei băi și a grupului sanitar în interiorul locuinței.
O gospodarie din șapte se confruntă cu una sau mai multe probleme serioase privind locuința. Printre cele mai frecvente probleme care afectează calitatea locuirii se află cele privind deteriorarea pereților, podelelor, tocurilor de ferestre (59,5% din totalul gospodăriilor care reclamă existența unor probleme ale locuinței) și igrasia din pereți, podele sau fundația casei (48,7%).