Cum va începe școala în valul 4. Noile scenarii și ce măsuri se iau în Europa
Cum va începe școala în valul 4 al pandemiei de Covid, este întrebarea care se află în această perioadă pe buzele tuturor elevilor, dar și părinților. Copiii vor să se întoarcă la școală, fizic, în bănci. Nimeni nu vrea să mai audă de cursuri on-line, nici elevi, nici părinți, nici cadre didactice. Și nici autoritățile care s-au întrunit vineri în ședință de Guvern, la palatul Victoria. Iată ce s-a decis și cum vor funcționa instituțiile de învățământ începând cu 13 septembrie.
Regulile pentru redeschiderea școlilor și vaccinarea copiilor au fost decise vineri dimineață la Guvern, în cadrul unei ședințe care a început la ora 10:00 prezidate de premierul Florin Cîțu, la care au participat consilierul prezidențial Ligia Deca, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății Ioana Mihăilă, secretarul de stat Raed Arafat, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, și Adriana Pistol, șefa Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
Scenariul verde: Școlile vor rămâne deschise, cu prezența fizică a elevilor, până la pragul de 6 la mia de locuitori în ceea ce privește infectarea cu Covid. Peste pragul de infectare de 6 la mie, vor rămâne deschise doar creșele și grădinițele, până la impunerea carantinei, și clasele de școală cu elevi vacccinați (peste 12 ani, deci de la clasa a VII-a în sus). Copiii de creșă și grădiniță nu vor avea obligativitatea purtării măștilor, transmite edupedu.ro.
Scenariul galben: Când pragul de infectare depășește 6 la mia de locuitori
Scenariul roșu: Se revine la cursurile online când se impune carantina
Ceremonia de deschidere a noului an școlar se va organiza în spații exterioare, cu participarea elevilor care vor purta mască.
Cum se pregătește Europa de noul an școlar
Și Europa se pregătește să-și întâmpine cum se cuvine elevii la școală, însă fiecare stat are propriile sale reguli și măsuri.
Marea Britanie
Potrivit Europa Liberă, în Marea Britanie, fiecare țară componentă ia măsuri separate, dar ține cont de regulile generale stabilite de epidemiologi. Prima data școlile se vor deschide în Scoția în a doua parte a lunii august, iar la începutul lunii septembrie în restul regatului.
Guvernul scoțian a anunțat că unele din măsurile pe care le-a luat în anul trecut școlar rămân valabile și acum. Astfel, elevii și profesorii vor fi încurajați să se testeze de două pe săptămână, iar masca rămâne obligatorie inclusive în sălile de clasă. Distanța pe care trebuie să o păstreze elevii va fi de cel puțin un metru unul de celălalt. În cazul în care un elev este testat pozitiv pentru Covid, atunci se va izola 10 zile. Cei care intră în contact direct cu elevul infectat vor trebui să se izoleze numai până vor face testul, iar dacă acesta va fi negativ pot veni la școală.
În Anglia, masca nu mai este recomandată la școală, dar elevii sunt sfătuiți să o poarte în locurile aglomerate. Elevii cu vârsta mai mică de 18 ani care va fi testat pozitiv Covid se va izola, iar colegii lui vor fi testați, potrivit BBC. Liceenii și profesorii lor se vor testa de două ori pe săptămână, începând cu săptămâna de dinaintea începerii școlilor.
Franța
Ministrul Educației a anunțat un nou set de noi reguli de sănătate pentru școli. Astfel, începând cu 30 septembrie, permisul de sănătate francez va fi obligatoriu pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Măsurile de sănătate pe care școlile trebuie să le respecte sunt potrivit celor patru scenarii- verde, galben, portocaliu sau roșu - care se vor aplica în funcție de situația epidemiologică.
La școlile gimnaziale și licee, masca de protecție rămâne obligatorie în clasă în scenariile verde și galben, și va deveni obligatorie și la exterior în scenariile portocaliu și roșu. În cazul în care într-o clasă un elev este depistat cu Covid, atunci toți elevii nevaccinați vor învăța de la distanță timp de 7 zile. Cei vaccinați vor veni în continuare la școală.
În cazul în care un elev dintr-o clasă cu elevi cu vârsta de sub 12 ani va fi depistat cu Covid, clasa se va închide.
În scenariul roșu, elevii de gimnaziu vor veni la școală pe rând -cu un efectiv de 50%. La fel, în scenariul portocaliu, vin la școală numai jumătate dintre elevi, în timp ce cealaltă jumătate învață online. Cu acordul părinților, elevii vor putea fi vaccinați în centrele de vaccinare deschise în imediata apropiere a școlilor. La rândul lor, profesorii trebuie să poarte mască la clasă, iar în scenariul roșu sau portocaliu și la exterior. În Franța, 80% dintre profesori sunt vaccinați.
Spania
În septembrie, școlile vor fi deschise elevilor în format fizic, cu măsurile de protecție pe care profesorii și elevii le-au respectat și în anul școlar precedent. În Spania, adolescenții și copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani se vaccinează în toate regiunile țării. Din septembrie, elevilor nu le va fi permis să se amestece cu cei de la alte clase pe holuri sau în locurile de joacă. Utilizarea măștilor de protecție va fi valabilă pentru pentru elevii cu vârsta de cel puțin șase ani, iar aerisirea corectă a sălilor de clasă va fi o prioritate. În școlile gimnaziale, licee și centre de formare profesională, elevii vor o distanță de 1,2 metri unul de celălalt, în loc de 1,5 metri cum a fost în timpul anului școlar 2020-2021.
Italia
Experții italieni din domeniul sănătății au recomandat ca măsurile de protecție din anul școlar trecut să fie respectate și acum, pe fondul îngrijorărilor privind un nou val de infecții alimentat de varianta Delta. Purtatea măștilor și păstrarea distanței sunt două măsuri obligatorii. Elevii vor avea locuri diferite pentru intrarea și ieșirea din școală. Până în prezent, 73% din angajații școlilor au primit o doză de vaccin Covid-19, iar autoritățile locale au deschis centre speciale pentru vaccinarea tuturor celor cu vârsta peste 12 ani.
America
Autoritățile americane au actualizat ghidul pentru redeschiderea școlilor în toamnă, recomandând purtarea măștii la interior pentru toți cei care nu sunt complet vaccinați împotriva COVID-19 și păstrarea distanței de 1,5 m în sălile de clasă. Local, școlile pot cere purtarea măștii și pentru elevii vaccinați, dacă rata de infectare este mare.
Unele state precum California cer ca toți profesorii să fie vaccinați împotriva COVID-19 sau să facă teste săptămânale. Potrivit autorităţilor sanitare locale, peste două treimi din locuitorii Californiei cu vârsta peste 12 ani sunt complet vaccinaţi. California a înregistrat peste 10.000 de noi cazuri zilnice, ceea ce ameninţă redeschiderea școlilor.