Dacă te-ai vaccinat cu AstraZeneca, poți face rapelul cu Pfizer sau Moderna? Răspunsul autorităților

Ultima actualizare:

    Vaccinul AstraZeneca nu poate fi înlocuit la rapel cu un alt tip de ser anti Covid-19
Vaccinul AstraZeneca nu poate fi înlocuit la rapel cu un alt tip de ser anti Covid-19

”Dacă m-am vaccinat cu AstraZeneca, pot face rapelul cu Pfizer sau Moderna?” Este întrebarea pe care și-o pun mulți români imunizați cu acest ser. Răspunsul autorităților este clar: ”nu”.

Reprezentanții  Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV)  au răspuns într-o sesiune de întrebări despre vaccinarea cu AstraZeneca.

Iar principalul subiect a fost dacă te poți sau nu vaccina la rapel cu Pfizer sau Moderna, în cazul în care nu mai dorești serul vector ori toate loturile de la Oxford vor fi suspendate.  

„În măsura în care nu vor exista argumente pentru a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, veți fi vaccinat și la a doua doză cu AstraZeneca. Dacă nu vă veți vaccina cu a doua doză de vaccin AstraZeneca este posibil ca durata pentru care veți fi protejat împotriva Covid-19 să se reducă. În studii în derulare se analizează posibilitatea de a schimbă un vaccin cu altul pentru a doua doză. Dar, la acest moment, nu este recomandată vreo altfel de schemă de vaccinare. De aceea, nici nu există posibilitatea programării în platforma națională la rapel cu un alt tip de vaccin decât cel administrat inițial. Nu este studiată schema de vaccinare cu două tipuri de vaccin, prin urmare nu există dovezi referitoare la protecție sau siguranță în acest sens”, au răspuns reprezentaţii CNCAV. Autoritățile explică faptul că persoanele care au primit prima doză de la AstraZeneca trebuie să continue cu el, pentru că este sigur.

22 milioane de europeni au fost vaccinați cu AstraZeneca

„Persoanele care au primit prima doză din vaccinul AstraZeneca vor continua cu rapelul. Din informațiile de până acum, nu există motive de natură științifică sau reglementare care să pună la îndoială utilizarea vaccinului în continuare”, au transmis specialiștii.  

Decizia de carantinare a lotului ABV 2856 a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România nici un argument științific care să fi impus această hotărâre.  

Până acum, în Marea Britanie au fost vaccinate cu AstraZeneca peste 17 milioane de persoane, iar în alte state UE cinci milioane. Unii dintre ei cu reacții considerate normale: durere la locul injectării, somnoleță, dureri musculare ori simptome asociate gripei. 

La nivelul statelor europene au existat 37 de cazuri de tromboze sau alte probeme de sănătate complicate, care nu au putut fi puse pe seama vaccinului.

Cum funcționează vaccinul AstraZeneca

Vaccinul este un așa-numit vaccin vector. Potrivit Institutului Paul Ehrlich  din Germania, vaccinul se bazează pe virusuri de răceală de la cimpanzei, inofensive pentru oameni.

Acești așa-numiți viruși de răceală din familia adeno-virusului au fost modificați astfel încât să conțină gena cu planul de producere a unei proteine ​​de suprafață optimizate a coronavirusului (proteina SARS-CoV-2 spike).

După vaccinare, virusul vaccinului pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike.

Apoi, sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T, care protejează în mod ideal împotriva infecției cu coronavirusul Sars-Cov-2.

Citește și: 

Ce se întâmplă cu persoanele programate pentru AstraZeneca dacă vaccinul este retras

România continuă vaccinarea cu serul AstraZeneca

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net