Dădacă, doar cu atestat. A fost promulgată Legea bonelor
Nu oricine poate fi bonă. De acum pot avea grijă de copii doar femeile care au obţinut o calificare, cunosc psihologia micuţilor şi ştiu să acorde primul ajutor. Aceste condiţii sunt prevăzute în legea bonelor.
Tinere, bătrâne, cu sau fără experienţă, multe femei fac pe bonele. Îşi suplimenteză veniturile sau pur şi simplu asta este meseria lor. Dacă ani de zile, această ocupaţie nu a fost recunoscută de autorităţi, începând de marţi, este cât se poate de legală.
E nevoie de 150.000 de bone profesioniste
Preşedintele statului a promulgat legea bonelor. Doar că nu oricine mai poate avea grijă de micuţi. Fără cursuri de calificare nu mai eşti angajat.
“Este o idee genială! E o mare responsabilitate să faci meseria asta. Sunt la al patrulea copil şi, deşi am experienţă, sunt gata să merg la şcoală”, ne-a mărturisit Doina Popescu, 57 de ani, care este bonă de când a fost dată afară de la fabrica de ţigări. Rodica Bejan, 65 de ani, creşte copiii altora de 21 de ani, de când a spus adio Staţiei de Salvare unde lucra. Mulţi dintre ei sunt acum la facultate şi încă mai păstrează legătura.
“Nu are nici o relevanţă pregătirea profesională. Contează să ai suflet, educaţie, să ai înclininaţie, să iubeşti copiii. Matei are un an şi este viaţa mea”, ne-a spus femeia.
Potrivit legii poţi fi bonă doar dacă nu ai condamnări, nu ai fost decazută din drepturile părinteşti, nu eşti dependentă de alcool sau droguri. Totodată, trebuie să ai contract individual de muncă. Salariul mediu al unei bone este între 1.000 şi 1.200 de lei, dar se negociază cu părinţii. Estimările arată că am avea nevoie de 150 de mii de bone profesioniste.
"Nu avem încredere în bonă"
Mădălina Grigore, 30 de ani, farmacist: ”Ba eu, ba soţul meu avem grijă de băieţelul nostru. Facem cu schimbul pentru că nu avem încredere în altcineva”.
Marius Zamfirescu, 39 de ani, cadru militar: ”E bună legea, dar chiar cu acest cadru nu am apela la bone. Mai bine ducem fetiţa la creşă”.